Av en händelse blev jag inbjuden till whiskymässan i Trollhättan, på Hotell Alberts i lördags, något jag aldrig tidigare varit på så det var ju bara att slå till och vidga vyerna en aning till. Som den whiskynybörjare jag är (ehum, har blivit eftersom det inte var så länge sedan jag faktiskt lärde mig att uppskatta drycken) så blev det naturligtvis en spännande upptäckt tillsammans med far och två goda kännare i sällskapet. Så, från en helkväll och natt på fredagen hos mor och ute på Butlers direkt iväg till Trollhättan för fortsatt kalas på lördag förmiddag och två högintensiva dagar på resande fot var ett faktum. Fullt ös, precis som det ska vara.
Följande landade i mitt provglas, plus en modell Mackmyra jag tyvärr inte kommer ihåg beteckningen på.
- Hazelburn 8 Years 2nd Edition
Doft: Fräsch doft med mycket sälta
Smak: Spritig smak med inslag av citrus. Lättdrucken. - Edradour 2000 Burgundy cask
Doft: Söt, fruktig aningen bränd, med doft av hö och gräs
Smak: Mild whisky med lång eftersmak, aning rökig med inslag av aprikos och fikon. - Ardberg Corrywreckan
Doft: Choklad, Örtig med fänkål, ingefära, nötter och skumbanan (!)
Mjuk torvig med inslag av choklad, päron, skumbanan och tång. - Black Bull 12 Years
Doft: Tung och söt doft av sherry, citron, päron och vanilj. Den höga alkoholhalten göms bakom den tunga doften.
Smak: Krämig smak av smörkola, choklad, fat och vanilj. Eftersmak av mörk choklad och fat. - Oban 14 Years
Gof doft av citrus, frukt och mild rök.
Fyllig smak av frukt, citrus och sälta. En mild rökighet smyger sig på till eftersmaken.