Google Nest Audio – första (smarta) intrycken

Nu har vi kört ett semi-smart hem i snart ett år. Allt började med ett startpaket för IKEA Trådfri i januari, som sedan följdes upp med den lilla runda högtalaren Google Nest Mini och koppling till Google Assistant. Minin har stått i hallen, varit nåbar från stora delar av lägenheten, servat oss med musik och hjälpt oss när vi ställt mer eller mindre smarta frågor till den. Häromdagen fick vi hem vårt senaste smarta-hem-köp, nämligen den nya och lite större smarta högtalaren Google Nest Audio.

Mina första intryck

JA! Diskret och stilrent utseende. De ”osynliga” knapparna. Ljudet i förhållande till pris och format.

NJA. Kräver strömadapter. Ingen USB-C.

Prata med prylar – hur bra fungerar det?

I det här hemmet lever det lite blandade enheter. Jag kör Android, de andra tre iOS, det finns en Chromecast, en robotdammsugare och… tja, vi själva då så klart. De som kör iOS växlar mellan att snacka med Google Home och Siri och alla har tillgång till hemmets prylar i Google Home-appen. Själv kör jag, av förklarliga skäl, bara Google Home.

Överlag har det fungerat riktigt bra. Där det är möjligt kör vi uteslutande röst och jag personligen använder nu nästan aldrig IKEA-appen eller lampknappar för att justera belysning. När Google släppte ”Rutiner” på svenska under hösten blev upplevelsen än bättre. Nu går det att skapa scheman och trigga flera händelser med ett enda röstkommando.

När jag säger ”Nu vi se på film” så släcker den vissa lampor, dimrar ett par andra och startar TV:n. Det finns även rutin för när vi kommer hem så att den tänder upp lägenheten, eller när vi ska ut, då den pausar eventuell musik och dimrar några av lamporna. Det går att skapa ganska komplexa scheman för det här så det gäller bara att komma ihåg vad man faktiskt la in för trigger.

Men ”smart”? Nja. Vi som användare måste ju fortfarande skapa smartheten. Smart blir det mer när den känner av vad vi gör och anpassar sig efter det. Som att släcka lampor när enheter försvinner från wifi:et eller tända när vi är på väg hem. Den dagen vi kanske lägger golvvärme i ett par rum skulle man kunna styra den genom Google Home också, för att nämna ett par exempel jag funderar kring.

Hey Google - Nest mini

Den nya Google Nest Audio

Vår Nest Mini har varit nåbar från stora delar av lägenheten, även om vi behövt höja rösten när vi varit i ett annat rum. Vi brukar också ha lite soft musik i bakgrunden när vi äter middag eller umgås i vardagsrummet och framförallt den sista punkten fick mig att fundera på om det var läge för en lite större modell för att ha just där.

Valet föll ganska snabbt på Google Nest Audio som jag hittade hos Kjell & Company för tusenlappen. Det här är alltså uppföljaren till första Google Home-högtalaren, som nu har några år på nacken. Nest Audio ska låta betydligt bättre än både gamla Home och Nest Mini. Därför fick Audion ta plats in i vardagsrummet och Minin flyttade från hallen till vårt sovrum.

Google Nest Audio - unboxing

Gömma och ha framme på samma gång

Till utseendet handlar det som en tygklädd pjäs på 1,2 kilo, utan några utsvävande detaljer alls. Det finns alltså alla möjligheter att gömma den och ha den framme på samma gång. Den är 175 millimeter hög, 124 bred och 78 djup. Med sina 1,2 kilo väger den lite mer än jag trodde men det har minimal betydelse eftersom den ändå inte är portabel. Enheten måste kopplas in i ett vägguttag och tyvärr har den inte heller USB-C-anslutning.

I övrigt har den wifi-anslutning i form av 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz/5 GHz), Bluetooth 5.0 och inbyggd Chromecast. Glöm näterkskabel alltså.

På baksidan sitter strömuttaget och även ett litet reglage för att stänga av mikrofonen (vilket också finns på Nest Mini, men som jag aldrig använt). Det är allt. Det finns alltså inga knappar utan man duttar med fingrarna på toppen av högtalaren. På ena sidan för att sänka volymen, på andra sidan för att höja och mitt på för att pausa. Diskret och vackert!

Hur vida den låter i förhållande till sin föregångare Google Home kan jag inte uttala mig om, men skillnaden mot Nest Minin går knappt att jämföra. Med Google Nest Audio går det utan problem att fylla vardagsrummet, vilket också var själva syftet. Lite klen bas kanske, men på lägre volymer är det knappast något jag tänker på.

Efter en knapp veckas användande är vi alltså nöjda.

Google Nest Audio - första intrycken

Enkel installation med Google Home-appen

När man väl packat upp och anslutit Google Nest Audio till ett strömuttag är det bara att köra igång Google Home-appen och göra de grundläggande inställningarna. För egen del aktiverar jag till exempel en ljudsignal varje gång man pratar med den. Då vet man också när den misstriggar, det vill säga att den aktiveras utan att man bett om det. Den ligger ju i slutändan alltid och lyssnar efter ett ”Hey Google”.

Vi märker också skillnaden i att vi nu kan prata med Google Assistant i både vardagsrum och sovrum utan att behöva höja rösten, vilket är trevligt. Men det är Nestan (…) så att jag saknar en liten Mini i hallen faktiskt. Kanske får överväga att köpa ytterligare en framöver.

Musik i flera rum

När man har flera Nest-enheter går det, precis som hos Sonos och andra konkurrenter, att koppla ihop dem för att strömma musik i flera rum samtidigt. Det var en av de första funktionerna jag testade och skapade därför en högtalargrupp i Google Home-appen. I Spotify valde jag sedan att strömma musiken till den aktuella högtalargruppen och plötsligt hade vi samma musik både i sovrummet och vardagsrummet. Fantastiskt fint och jag visste faktiskt inte att jag saknat den möjligheten.

Visst, den buggar lite emellanåt då den ibland inte lyckas ansluta till alla högtalare. Jag tänker att det är en fix eller två som kommer med uppdateringar. Omstart av Spotify-appen verkar lösa problemet, så ärligt talat vet jag inte vems ”felet” är.

Nu är det upp till Google

Google Assistant är rolig och gör nytta men är knappast en komplett lösning för det smarta hemmet, i alla fall inte på svenska. En del, i mitt tycke, vitala funktioner har fortfarande inte nått oss i Norden.

Ta bara en sån grej som att ha en fortsättningsdialog. Det är idag bara möjligt om Google Assistant själv ställer en fråga som ”Jag kan söka efter din Android-mobil genom att spela upp din ringsignal – vill du det?” eller ”Vilken tid ska jag sätta alarmet på?”. I andra fall slutar den att lyssna så fort den levererat ett svar.

I väntan på det, och andra nyttiga funktioner, tänker jag fortsätta prata med våra lampor, dammsugaren, min sambo och några eluttag. Uppdateringarna kommer med tiden och allt eftersom blir det här en bättre produkt än idag och igår. Köpet av Google Nest Audio gjorde dessutom vår upplevelse snäppet bättre.

Fler som byggt ett ”smart” hem?

Hey Google - Nest Audio

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.