Besöka Wismar – 14 upptäckter i den gamla svenskstaden

En av många mysiga städer i norra Tyskland är den gamla svenskstaden Wismar och en skön sommarhelg fick jag nu chansen att återuppleva den. En gång tidigare hade jag varit där, 1991-ish strax efter att öst enats med väst, och i ärlighetens namn minns jag bara fragment av det besöket. Jag var drygt tio, det var grådassigt väder, massa Trabanter längs gatorna och ett kyrktorn mitt i stan.

Den här sommardagen drygt trettio år senare bjöd på helt andra förutsättningar. Efter lunch stod Anneke och väntade på oss för en innehållsspäckad tur. Egna upptäcktsfärder i all ära men det blir ju lite mer djuplodat när man har en kunnig guide vid sin sida, allra helst i en stad som hyser sönderbombade kyrkor, svensklämningar, en grisbro (!) med mycket mera.

Restaurang med mat och öl i Wismar

Det här är Wismar

Wismar ligger i norra Tyskland, fem mil öster om Lübeck och tio mil nordost om Hamburg och har runt 45.000 invånare. Staden var från den 7 oktober 1949 till 3 oktober 1990 en del av dåvarande Östtyskland. Anorna sträcker sig så långt tillbaka som 1100-talet och Gamla stan är ett UNESCO-världsarv.

Wismar var faktiskt under några hundra år i svensk ägo. År 1648 överlämnades staden till Sverige som del av freden i Westphalia och förblev under svensk kontroll fram till 1903. Den svenska perioden har lämnat ett tydligt avtryck på staden, och det finns fortfarande vissa svenska inslag i arkitekturen och kulturen i Wismar.

Vad fick vi då mer lära oss under våra timmar i Wismar? Haka på här i skuggan av Lübeck och Hamburg så får ni se!

Karstadt är en Wismar-produkt

Visste ni att den stora varuhuskedjan Karstadt grundades i här? 1881 startade firman Rudolph Karstadt och den expanderade snabbt till fler tyska städer tack vare attraktiva priser. Dess andra varuhus öppnades i Lübeck och det var faktiskt där som jag själv köpte min allra första egna kamera när jag var tio år. Idag ligger huvudkontoret i Essen men varuhuset i Wismar finns fortfarande kvar, mitt i stan.

Zum Weinberg

Karstadt må ha funnits sedan slutet av 1800-talet men trumfas med råge av Zum Weinberg. Det här är en klassisk vinbar mitt i stans gamla kvarter och den grundades redan 1354. Även om ni inte ska äta eller dricka vin, gå in och titta i lokalerna. Fantastiskt vackra!

Markplatz Wismar

Vi kommer snart ut på norra Tysklands största torg. Markplatz Wismar är tiotusen kvadratmeter och omges av flera historiska byggnader. I nordöstra hörnet finns en liten 3D-karta över stan som jag gärna tittar lite extra på. Ett bra sätt att få överblick över stan.

I norra delen av torget ligger Rådhuset, uppfört 1817 till 1819 efter att den tidigare byggnaden kollapsat. På torgets östra gavel hittar vi Alter Schwede vilket är ett av stans äldsta radhus, byggt kring 1380. Att kalla det ”fornsvenskt” är dock att ta i, det namnet kom först under Wismars svensktid. Idag och sedan 1878 är det restaurangverksamhet i huset.

I torgets sydöstra del ligger Wismarer Wasserkunst, en gammal vattenreservoar som tjänat både stans invånare och bryggerierna i trakten med vatten. Ålder? Tja, inte byggt igår utan landmärket uppfördes 1579 till 1602.

Marienkirche, Georgenkirche och Nikolaikirche

Vattenpumpstationen på torget i all ära men stans kanske mest framstående landmärke är Marienkirche (Sankt Marien). Katedralen är en imponerande gotisk kyrka vars torn med sina 80 meters höjd syns nästan var man än är i stan. Precis som många andra byggnader i gamla stan så är den givetvis skitgammal.

Man räknar med att det redan på 1220-talet stod en träkyrka på platsen men det vi vet är att Marienkirche började byggas kring 1260-talet och att den i omgångar sedan byggts ut och till under de följande hundra åren och som högst var det med sin träspira då det totalt nådde 120 meter upp.

Som med många andra byggnader så skadades Marienkirche svårt under andra världskriget och med den stora risken för ras och kollaps så sprängdes kyrkans långhus och kor 1960. Kvar är idag tornet.

Det finns fler kyrkor i stan, som Georgenkirche och Nikolaikirche, båda två i gotiskt utförande och uppförda från sent 1200-tal till sent 1400-tal. Den senare är känd som sjöfartsskyrkan och tornet var som högst 120 meter men idag ”bara” 64 meter högt.

Fängelset som aldrig blev vandrarhem

Granne med Marienkirche hittar vi det som en gång i tiden var ett ungdomsfängelse. När den verksamheten lades ner och det ett antal år senare skulle öppnas ett vandrarhem i huset stötte man dock på oväntad patrull. Fastigheten godkändes kort och gott inte som vandrarhem på grund av brandsäkerheten.

Varför inte? Det fanns helt enkelt inga bra utrymningsvägar. Egentligen helt enligt boken men också väldigt ironiskt.

Varvet med Disneyskeppet

Wismar har också en berömd hamn, som har varit en viktig handelsplats sedan medeltiden. Hamnbassängen vi ser idag är i stort sett likadant utformad som den var när den grundades på 1200-talet och kantas nu av restauranger, tavernor med mera

En liten bit därifrån hittar vi också ett gigantiskt varv där det just nu byggs ett minst lika gigantiskt fartyg, nämligen Global Dream. Någon dröm har det dock inte varit och efter att Genting Hong Kong, som var beställare, gick i konkurs 2022 så köpte Disney Cruise Line fartyget för en piss i havet jämfört med ursprungsvärdet (400 miljoner kontra nästan 20 miljarder). Det byggs just nu färdigt och beräknas vara i drift 2025.

Mysiga gränser och filmtema

Tack vare sina välbevarade byggnader och trånga gränder har Wismar också blivit en plats för inspelningar av filmer och tv-serier. Fotogeniskt så det räcker och blir över, allra helst Speicherstraße.

Schweinsbrücke – svikul

Precis vid Nikolaikirche ligger det en egendomlig liten bro utsmyckad med grisar i varje hörn. Det här är Schweinsbrücke vars namn härstammar från tiden när grisar drevs från Poel in till Wismars torg just över den här bron.

Svinbron blev också avslutningen på vår guidning genom den här charmiga lilla staden, innan vi gick vidare för en middag och lite egna upplevelser i kring hamnbassängen. Den lever ganska stilla i skuggan av turisttäta Lübeck och Hamburg men är så klart värd ett besök och till och med en omväg om man rör sig i de här delarna av Tyskland. Lugnt, stilla och mysigt.

Wismar som sagt, lägg det på minnet!

Resan gjordes tillsammans med tyska turistbyrån. Åsikter, reflektioner, bilder och texter är alltid eget material och inlägget har ej granskats av tredje part innan publicering.

Föregående inlägg
Nästa inlägg

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.