Jag hittade ny favorit i det vietnamesiska kaffet

Det finns få saker som är så rogivande som sippa på de första dropparna kaffe för dagen. Det spelar knappt någon roll om det är en skön höstlik lördag med regnet smattrande mot rutan eller bara en helt vanlig vardag när vi jobbar hemma. I somras fick jag mig en rejält oväntad och omskakande upplevelse i den ”svarta konsten”. Livet sa hejsanhoppsan till vietnamesiskt kaffe och därmed ritades också kaffekartan om nästan samma sekund som de första dropparna nådde mina smaklökar.

Kaffe kan vara en av de största gåvorna som vi ärats med på den är planeten. Jag menar. Ljudet när Moccamastern går igång på mornarna är hemma är nog ett av mina favoritljud alla kategorier. Doften som sedan sprider sig i köket och in i sovrummet inger ett lugn som jag inte riktigt kan beskriva. Harmoni. Fridens liljor. Och så vidare.

Annars har det varit i Italien som vi upplevt det bästa kaffet. Fram till i somras. Under resan till Vietnam fick jag nämligen en oväntat fin upplevelse när vi fick möjligheten att vara med på en liten kaffekurs på Pilgrimage Village i Huế där vi bodde ett par nätter.

Svart, starkt, varmt. Det är så jag vill ha det. Lägg där till att jag är en sucker för socker så kan ni nog själva räkna ut vad som händer när man slänger in kondenserademjölk i receptet. Kanske var det just den kombinationen som gjorde att jag föll så handlöst pladask den där varma, sköna och sena kvällen utanför Huế.

Här under bjuder jag nu på receptet på hur man gör vietnamesiskt kaffe på hemmaplan. Det är busigt enkelt.

Så gör du vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk

  1. Lägg 2 matskedar sötad kondenserad mjölk i ett glas.
  2. Häll 2 matskedar malet vietnamesiskt kaffe i en phin-bryggare och skruva åt pressen ordentligt.
  3. Häll kokande vatten i bryggaren och låt det sakta rinna igenom, räkna med att det tar cirka 3-5 minuter.
  4. När kaffet är klart – rör om ordentligt.

Vietnamesiskt kaffe med is

Att dricka iskaffe är nog vanligare i Vietnam än här hemma i Sverige. Personligen föredrar jag det varmt men kan förstå att den iskalla varianten lockar mer när det är 32°C ute. Så okej, förutom de fyra stegen ovan så avslutar man med att hälla över kaffet i ett högt glas med isbitar. Sedan är man good to go.

Vi åt på Am Thuc Viet i Göteborg

Bara för att få en Vietnam-flashback passade vi på att gå på Am Thuc Viet i Göteborg i somras, bara veckor efter att min kaffevärldskarta ritats om. Efter en riktigt bra middag tog vi in varsin kaffe i Vietnam-stil, just för att se om det var samma upplevelse som niohundra mil österut. Jag kastade ett öga in mot bardisken och jodå, det var på riktigt. Och det smakade på riktigt.

Kontentan? Det är sött, starkt och alldeles ljuvligt och jag kan intyga från botten av mitt hjärta att vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk är topp två av det godaste kaffet jag druckit. Jag tänker inte ens be italienarna om ursäkt.

Hatten av, Vietnam!

Kaffekursen var en del av en pressresa arrangerad av Vietnam Airlines. Text, bilder och åsikter är alltid eget material. Besöket på Am Thuc Viet i Göteborg var i helt privat regi.

1 KOMMENTAR

  1. Håller med om starkt, men kaffe ska inte blandas med varken mjölk eller sötma :-). Upplevde i Singapore o Kuala Lumpur att kaffet var sött även om man inte hade i socker.. nescafé var det godaste man fick där..

    Iced Espresso upptäckte jag på Kreta 2021, trodde bara man kunde köpa islatte :-). I Bangkok har jag hittat mitt håll i väggen för det i Indra square.. de gör alltid i ordning en sittplats till mig :-).

    Bäst espresso i USA hittar jag på Dunkin Donuts :-).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.