Trollhättan ligger vackert beläget på bergknallarna ovanför Göta Älv, som forsar förbi nere i klippskrevor och naturrum. Av allt att göra i Trollhättan är just det välkända fallområdet och de vackra slussarna bara ett axplock. Det finns härliga badplatser, lekparker, innovations- och bilmuseum, läckra promenadstråk och bra träningsmöjligheter med mycket mera. Som sagt. Trollhättan har något för de allra flesta och det här är min guide till stan!
Snabblänkar till innehållet
Geografi och historia
Trollhättan, med sina drygt 50.000 invånare, ligger cirka sju mil norr om Göteborg i landskapet Västergötland och i Västra Götalands län. Staden har en historia som sträcker sig minst från tidigt 1000-tal. Det drogs till exempel båtar förbi fallområdet vintern 1063/64 när den norska flottan skulle segla upp i Vänern. Området har sedan utvecklats från medeltidens kvarn- och sågverksamhet fram till dagens industrier och teknikföretag.
Från början användes namnet Trollhättan enbart om fallområdet, medan det som idag är citykärnan hette Stranna långt fram på 1800-talet. Även Eidar (”trång passage”) har dokumenterats kring 1200-talet och 1413 hittar vi Trollhetta qwarn i Erik av Pommerns skattebok.
Resa till Trollhättan
Från Göteborg är det motorväg i princip hela vägen till Trollhättan, räkna med körtid på 45-60 minuter. Från Stockholm är det cirka 40 mil och det bästa är att köra via Örebro. Mitt i stan ligger Resecentrum och hit kommer man med tåg. Från Göteborg tar det 35 minuter utan stopp. Från Stockholm kan man resa utan byten med SJ:s nya direktförbindelse, ett välkommet tillskott i tidtabellen!
Det finns även en flygplats strax utanför stan, Trollhättan Vänersborgs flygplats, med dagliga avgångar till Stockholm Bromma. Restiden är en timme och det är mindre plan som trafikerar sträckan.
Så, vad finns det då att göra i Trollhättan under sommaren? Let’s ta reda på det!
Vandra längs gamla slussarna
I de nedre delarna av Trollhättans slussområde, Gamle Dal, finns de gamla och numera stängda slussarna. Det här är 1800- och 1844 års slussleder plus den som senast invigdes 1916. Här kan man promenera upp och ner och även lyssna på ljudberättelser i telefonen, via QR-koder som finns längs promenadstråken. Här är också direkt närhet till de nu aktiva slussarna, om man vill se hur det faktiskt går till när större båtar tar sig upp genom Göta Älv.
Fika på slusscaféet
Precis vid slussarna ligger det ett litet café där man kan slå sig ner för en fika. Det ligger på en liten höjd så utsikten från flera av platserna är riktigt fin.
Rysskranen i Trollhättan
Det här är en av många lite hemliga saker att göra i Trollhättan. Och kanske känns den mest som skrot. Men, Rysskranen hyser faktiskt en hel del industrihistoria! Den ligger bara 450 meters promenad från Slusscaféet. Det var Götaverken som 1922 levererade kranen till Nohab inför den jätteorder på 1000 lok som de fått från Ryssland. Eftersom spårvidden var en annan än i Sverige var det billigast att frakta loken med båt. Det var alltså rysk spårvidd från fabriken en bit bort var på loken sedan lyftes över till båtarna på kanalen.
Första leveransen hände sommaren 1922 och totalt kom det 500 lok ut ur fabriken. Senaste gången som kranen sägs ha använts var under inspelningen av Göta Kanal 1981 och nu för tiden har Trollhättan Stad valt att klassa den som kulturhistoriskt värdefull.
Se båtar slussas
Slussarna är inte särskilt stora och det upplevs lätt som millimeterprecision när de större båtarna går igenom här. Det är absolut värt att ta sig hit lagom till att ett större fartyg ska gå igenom. Det går att parkera på båda sidor om slussarna, eller så ställer man sig vid Innovatum och går sista biten. Hur vet man när en båt är på väg? Jag kan varmt rekommendera MarineTraffic, den finns både som app och i webbläsaren.
Åk med en båt som slussas
Får man inte nog av slussning så går det givetvis att åka med en båt för att uppleva det hela på riktigt (om man inte har en egen båt vill säga). M/S Elfkungen är en av Sveriges äldsta skärgårdsbåtar. Den byggdes 1875 och gör idag två olika turer på Göta Älv. Dels en daglig kortare tur norrut, upp till Brinkebergskulle sluss i Vänersborg och tillbaka. Vill man slussa i Trollhättan ska man sikta på turen söderut till Lilla Edet istället. Då åker man med i hela slusstrappan och får totalt 32 meters fallhöjd. Den här turen går dock inte alla dagar.
LÄS MER OCH BOKA | Strömkarlens sajt
Innovatum Science Center
Det här är som ett stort, modernt natur- och teknikmuseum och en av höjdpunkterna när det kommer till saker att göra i Trollhättan. Här finns mängder av möjligheter att lära sig mer om fenomen inom teknik, innovation och industri. Man skulle kunna säga att det är en enda stor lekpark för upptäckstörstande typer i alla åldrar. Jag tror också på idén att man ska besöka det här med jämna mellanrum eftersom teknik och dylikt ständigt utvecklas och förändras. Ännu roligare blir det när man får testa själv i den här interaktiva miljön. Nästan ett måste-besök!
Nostalgitripp på Saab-museet
Saab har funnits i min familj så länge jag kan minnas. Min far jobbade där under massa år, min morfar ägde flera stycken och jag själv hann avverka två 9-3:or under några år. I Saab-staden Trollhättan finns det givetvis ett museum som ska besökas och det ligger på Innovatum. Här går det att se allt från gamla klassiska modeller som Sonett, 9000 Talladega och fram till de sista bilarna som rullade ut från linan bara några kilometer bort.
LÄS MER | Muséets sajt med öppettider.
Konsthallen Trollhättan
På Innovatum ligger även Konsthallen, som ger oss en av flera kulturmässiga upplevelser i Trollhättan. Här ställer både lokala och internationella samtidskonstnärer ut och det är alltid fri entré till utställningarna och deras egna arrangemang.
Trollywood och Film i Väst
I Trollhättan spelas nästan hälften av alla svenska filmer in och Film i Väst huserar också på Innovatum-området. Här har det till flera svenska produktioner byggts upp kulisser och är man bekant med Trollhättan, Vänersborg och Vargön är det lätt att känna igen sig i filmer på Jalla! Jalla!, Johan Falk-filmerna med flera.
Spikön med Skrotnisse-lekplats & minigolf
Mitt i stan och mitt i kanalen ligger Spikön, en halvö som nås både från järnvägsbron i norra änden eller vid klaffbron i söder. Det här är en klassiker bland alla saker att göra i Trollhättan. Stråket bjuder på café, minigolf och en Skrotnisse-lekplats. För er som inte känner till det så är alltså serien Skrotnisse och hans vänner skriven i Trollhättan. Tittar man på en karta över den fiktiva staden där serien utspelar sig ser man också tydligt kopplingarna.
Temalekplatser i Trollhättan
Förutom Skrotnisses lekplats på Spikön så finns det fler temalekplatser med koppling till Trollhättan. Vid Maria Alberts park, mitt i stan, hittar vi Mackenlekplatsen, där Roy & Roger får leva vidare för kommande generationer. TV-serien blev ju en dundersuccé på 80-talet och Galenskaparnas Anders & Claes Eriksson är båda födda i stan. Nästan granne med Macken finns även Glass-Oskars lekplats, mitt på gågatan. Den är aningens mindre än de andra som nämns här.
Mitt i fall- & slussområdet ligger Vattenkraftens lekplats, perfekt om man vill kombinera flera saker att göra i Trollhättan på samma gång. Här finns gungställning, vattenlek, hinderbara och en lång hög rutchkana från ett utsiktstorn. Parken ligger riktigt fint precis ovanför Olidan, omgiven av kanaler och stora träd. Det finns både fikabord och grillplats.
GOOGLE MAPS | Skrotnisse | Vattenkraften | Macken | Glass-Oskars
Promenera längs kanalen
Längs kanalen finns det mil av promenadvänliga stråk. Några av rundorna är Spikörundan på 2,5 km, Innovatumrundan som är 5 km och Slussrundan på 7,5 km. Tack vare broar lite här och var behöver man inte bli strandad på ena eller andra sidan heller. Vid Älvhögsborg finns tågbron, där man kan gå över, plus att vi har klaffbron inne i city. Söderut finns gångbron vid Innovatum följt av övergångar vid slusscaféet. Det här är också perfekta stråk att springa på och det är inga problem att samla på sig en mil.
Olidans Kraftverk
Det här var Sveriges första försök till att i större skala producera el via vattenkraft. Kraftverket öppnade 1910 och bygget av Olidan ledde till bildandet av Kungliga Vattenfallsstyrelsen, vilket idag är mer känt som Vattenfall. Kraftstationen är fortfarande i drift och av totalt tretton aggregat är det tio som producerar el. Olidan är också ett statligt byggnadsminne sedan 2004.
Fin utsikt från Kopparklinten
Högt ovanför Olidan ligger utsiktsplatsen Kopparklinten. Ett besök här är något av det finaste man kan göra i Trollhättan under sommaren. Hit tar man sig enklast genom parkeringen ovanför Oscarsbron men det går även att ta trapporna hit ända nerifrån Göta Älv.
LÄS MER & HITTA | Trollhättans kanalrundor | Olidans Kraftverk på Google Maps
Älvrummets naturreservat
Älvrummets naturreservat är ett område som sträcker sig ett par kilometer nedströms, med start uppe vid dammluckorna ovanför Oscarsbron ner till slussområdet i söder. Här finns det små kuperade promenadstigar som löper långt ner i dalgången med Göta Älv precis bredvid. Här går också delar av Kraftprovet, löpartävlingen som äger rum under Fallens dagar (mer om det nedan).
Kärlekens stig & Träbrostigen
I Älvrummets naturreservat finns det flera vandringsleder och två av de mest populära är Kärlekens stig och Träbrostigen. Tillsammans ger de runt 2,5 kilometers promenad i trollskogsterräng. De är mestadels lättvandrade och ger mycket naturbelöning för insatsen. En annan led som går i området är Edsvidsleden, en 14 km lång slinga för den som vill ha en längre promenad och mer utmaning.
FLER LEDER | Läs om fler leder hos Visit Trollhättan Vänersborg
Fallens Dagar
I mitten på juli varje (normalt) år går Fallens Dagar av stapeln. Det här är en gatufestival där halva väst-Sverige samlas för festligheter. Det är artistuppträdanden, krogarna har uteserveringar och det här happenings runt om i stan. Gillar man liv och rörelse är det här helgen att boka upp om man är i närheten. 2022 äger festivalen rum 15-17 juli.
Fallpåsläppen i Trollhättan
Kanske den mest kända av alla saker du kan göra i Trollhättan och ett givet val mellan juni och augusti. När luckorna öppnas forsar det ut 300.000 liter vatten varje sekund! Bäst utsikt på det här mäktiga spektaklet har man på Oscarsbron som går rakt ovanför ravinen, alternativt någon av utsiktsplatserna norr om bron. Om man är här på Fallens dagar är det knökat med folk. Var ute i god tid för bästa platserna!
OBS! | Mer om fallpåsläppen – läs mer!
Spring Kraftprovet
Hela helgen med Fallens Dagar inleds med löpartävlingen Kraftprovet. Det är ett 11,6 kilometer långt lopp som går genom flera av Trollhättans finaste delar. Först upp i Strömslunds följt av en rejäl nedförsbacke mot Oscarsbron. Man springer sedan vidare bort till slussområdet där man får kämpa sig igenom en rad uppförsbackar innan man springer i mål längs kanalen inne i stan. Tungt men roligt lopp som jag rekommenderar de som gillar nummerlappar på bröstet.
Träning och hälsa på Arena Älvhögsborg
Är man trött på lekparker och vattenfall så finns det mer aktiva och svettiga saker att göra i Trollhättan. Arena Älvhögsborg finns både på Storgatan inne i city och på Innovatumområdet. Här kan man träna både på egen hand och gruppass, bada, köra relax, rehab med mera. Läs mer om öppettider, anpassningar och annat på deras webb.
Golfbanorna – Koberg, Onsjö & Hörlycke
Det finns tre golfbanor runt Trollhättan. Koberg Golfklubb har 18 hål och ligger naturskönt vid sjön Vanderydsvattnet, drygt två mil söder om stan. Det finns ett ordentligt klubbhus med shop, ombyte och övningsområde. Det här är också ett naturskönt område med ett rikt djurliv, bland annat vildsvin.
En och en halv mil norr om stan ligger Onsjö Golfklubb, även den 18 hål. Här spelar man med Göta Älv som närmaste granne och även här finns det så klart klubbhus med restaurang, shop och möjlighet till ombyte. Övningsområdet ligger precis vid parkeringen.
Alldeles söder om stan ligger Hörlycke Golfklubb med sin 9-hålsbana. Här finns golfshop, klubbhus och övningsområde. Utöver det här finns det även bangolf och äventyrsgolf i Trollhättan, till exempel Hjulkvarnelunds bangolf inne i city.
LÄS MER | Blogg om Koberg Golfklubb | Blogg om Onsjö Golfklubb
Ekopark Halle- & Hunneberg
De här två säregna platåbergen ligger strax norr om Trollhättan. Det här är fantastiska områden för den som gillar natur- och friluftsliv och här går det både fiska, vandra, cykla, jogga och paddla kanot. Det finns en vandringskarta över Ekopark Halle-Hunneberg och med den följer flera förslag på vandringsleder på upp till 8 kilometer.
Från Predikstolen på Halleberg har man fantastisk utsikt över Vänern och är man ändå i närheten kan man vandra runt Hallsjön, där det finns grillplatser och bra fiskelägen (kräver fiskekort). På Halleberg finns också Brudslöjan/Skräcktefallet, vattenfall med närmare 40 meters fallhöjd.
Här finns även Kungajaktmuseet Älgens Berg, ett upplevelsecentrum med fokus på älgen men också berör skogens andra djur. Det går till exempel att få en guidad tur, om man så önskar.
Badplatsen Gaddesanna
Kör man förbi Halle- och Hunneberg hittar man badplatsen Gaddesanna vid Vänerns strand, två mil norr om Trollhättan. Naturskönt, tillgängligt och barnvänligt. Japp, ett populärt område som passar hela familjen.
Öresjö med Munkebo friluftsområde
Ytterligare ett friluftsområde, populärt för bland annat sina badplatser, är Öresjö strax väster om Trollhättan. Munkeboviken och badplatsen Phoenix är två familjevänliga sand- och grässtränder med bryggor, lekplats, kiosk och tillgänglighetsanpassade toaletter. Vill man hellre träna finns det skyltade spår från 2,5 till 9 kilometer att springa på. Här passerar även Edsvidsleden, som nämnts tidigare i det här inlägget.
Forngårdens gamla hus
Forngården är ett friluftsmuseum som består av ett antal hitflyttade byggnader, som alla stått inför rivningsbeslut av olika anledningar. Platsen uppe i Strömslund är vacker, precis vid sluttningen ner mot Göta Älv. Vill man uppleva svensk byggnadskultur är det här en bra början. Bland byggnaderna märks till exempel Ryttartorp från Malöga by, Härbre från Ale-Skövde byggd 1734, en klockstapel från Fors kyrka i Sjuntorp med mera. Stugorna håller öppet på söndagar från juni till augusti.
Slaskegatan i Strömslund
När vi ändå är uppe i Strömslund, vilket Sveriges äldsta planerade egnahemsområde, är Slaskegatan värd ett besök. Här byggdes en stadsdel för arbetarna upp i slutet av 1800-talet med trånga rensningsgränder för att samla upp avfallen, därav namnet. Nu har de renoverats och är öppna för allmänheten. Även om mycket har byggts om här så finns det fortfarande hus i original kvar, i bland annat kvarteret Frigga.
Vad vill du göra i Trollhättan?
Det finns säkert fler saker att göra i Trollhättan och listan kan göras ännu längre. Har du fler tips på sevärdheter i eller kring stan? Tipsa i kommentarsfältet här under!
Höljebacka Brandmuseum i Upphärad.
Se http://www.holjebacka.se/
Ah, det där kände jag inte till! Tack för det tipset! 🙂