Små äventyr ska inte underskattas! Även om platser som Predikstolen på Halleberg på förhand kan uppfattas som småsömniga upplevelser så kan de ibland bjuda på en och annan överraskning. Som uppvuxen kring Vänersborg men utflyttad sedan tjugo år har jag på senare tid upptäckt området med lite mer besöksögon istället för klassisk hemmablindhet. Det är jag tacksam för och det var med just den inställningen som vi rullade den korta biten från Vänersborg och upp mot Hallebergs norra spets.
Halleberg och Hunneberg – unika platåberg
Halle- och Hunneberg är två platåberg belägna vid Väners sydöstra spets, med dramatiska och lodräta bergväggar som reser sig rakt upp ur sjön och de andra omkringliggande platta slätterna. Halleberg är berget i väster och på andra sidan dalgången ligger Hunneberg i öster. Högsta punkten på Halleberg är 155 meter över havet och snittet ligger på runt 130 meter (90 meter över Vänern).
De sextio översta metrarna av bergen utgörs av diabas, en magmatisk bergart som härstammar från jordens inre och som trängde upp genom de andra andra bergarterna för sisådär 300 miljoner år sedan. Det som sedan hände var att magman svalnade, stelnade och slutligen sprack, ibland i egendomliga sexkantiga formationer som de vid Predikstolen på Halleberg, plus klyftor, grottor och hålrum som det finns gott om här i området.
Halle- och Hunneberg är förutom sin unika natur kanske mest kända för sitt rika älgliv. Vår nuvarande kung, precis som andra kungligheter sedan 1300-talet, jagar varje år älg här uppe i skogarna.
Närmaste städer är Vänersborg och Trollhättan medan det närmaste samhället är Vargön, precis nedanför bergen. Just den orten är väl egentligen inte känd för särskilt mycket mer än födelseplats för den gamle psalmförfattaren Lewi Pethrus och som inspelningsplats för ett knippe svenska filmer, till exempel Den bästa sommaren och Johan Falk-serien.
I dalgången mellan bergen går det för övrigt både tågspår och bilväg och på sommaren är det en fantastisk frodig och vacker väg att köra eller åka.
BLOGG | Upptäck Trollhättan
Hitta till Predikstolen på Halleberg
Predikstolen på Halleberg är belägen längst norrut på berget. Från Vargöns tätort tar man bilen i cirka 7 kilometer innan man vid vägs ände parkerar för den sista bitens promenad på cirka 1,5 kilometer. Vandringen är enkel och skyltningen längs leden är god. Det går som regel utmärkt med promenadskor och det krävs ingen övrig specialutrustning mer än en ryggsäck med fika.
Direkt efter parkeringen går man ner i en liten dalgång. Det här är en gammal spricka i berget som med tiden täckts med vegetation. Dalgången är den som skiljer Hallebergs södra del, Ovandalen, från dess norra del där predikstolen är belägen, Hallesnipen. Hallesnipen är ett eget naturreservat som kallas för Halle- och Hunnebergs branters naturreservat.
1,2 km från parkeringen delar sig leden. På vägen ut till Predikstolen går man rakt men på tillbakavägen kan man härifrån ta den andra vägen till parkeringen och därmed få en rundslinga. Den kommer ut i dalgången, cirka 300 meter från parkeringsplatsen.
HITTA HIT | Google Maps
Milsvid utsikt över Vänern och Dalsland
Väl ute vid Predikstolen på Halleberg har man en fantastisk utsikt över Väners södra delar och Dalsland på andra sidan sjön. En fin dag ser man både vindkraftverken på Dalboslätten precis som den 60 meter höga silon i Brålanda. Det finns en liten öppen yta precis vid branten och här kan man sätta sig och fika. Det går också att gå ut på själva klippformationen. Det gör man både med försiktighet och på egen risk. Det är ett rejält dropp ner och bergväggen är lodrätt.
Med allt det här sagt så är Predikstolen på Halleberg en ganska okänd plats för de andra flesta, där dess norska namne tar betydligt mer uppmärksamhet (vilket i sig inte är så konstigt men så krävs det en betydligt större insats där också). Fortfarande, Hallebergs version bjuder på överraskande fina vyer och är ett utmärkt mikroäventyr om man är i närheten.
VÄSTSVERIGE.COM | Upptäck Ekoparken Halle- Hunneberg
Tänk att en ska behöva läsa bloggar för att få uppslag till sevärdheter i vår egen närmiljö. I år har vi både besökt Skäktefallet när det var fruset och övernattat vid Gaddesanna i husbilen, men Predikstolen har jag aldrig hört talas om.
Som barn var det nästan varje sommar en obligatorisk söndagsutflykt att åka till Halle- och Hunneberg och”titta på älgar”.
Tack för tipset!
Ibland behövs det någon turist som upptäcker det man själv är lite hemmablind för. 🙂 Skäktefallet besökte vi också men det var inget direkt att skriva hem om eftersom det den dagen var helt torrlagt. Ska nog besökas på hösten eller våren. Byklevsfallet är också fint, om man vill ha vattenfall på Halle- & Hunneberg.
Kan man tälta en natt vid Predrikstolen ?
Kan? Det är säkert möjligt men det är tajt med utrymme. Får du? Nej, inte i området kring Predikstolen. Det hör till Halle-Hunnebergs rasbranter och har restriktioner. På andra delar av berget får du tälta max en natt på samma ställe.