När vi reste från Sverige till Milano tidigare i vår valde vi att boka med Lufthansa från Arlanda, som med ganska kort varsel hade lägst priser i förhållande till flygtider. Korta mellanlandningar kan vara lite risky men om flygbolaget själv föreslår byten inom MCT (Minimum Connect Time) så är det bara att köra, allra helst inom Europa när det finns gott om alternativ inom samma flygallians i de fall som skit träffar fläkten. Vi bokade därför Lufthansa Economy Light. Vad kan man då räkna med på såna här biljetter? Det går jag igenom i det här inlägget.
Benen vi flög på den här tur-och-retur-resan var…
- Arlanda (ARN) > Frankfurt (FRA) > Milano Malpensa (MXP)
- Milano Malpensa (MXP) > München (MUC) > Arlanda (ARN)
…med minsta möjliga marginal på mellanlandningarna (40 minuter). Vi kände oss trygga i det och litade helt på att Lufthansa skulle hjälpa till med ombokningar om det skulle behövas. Det ska också tilläggas att vi bokade allt hos Lufthansa direkt, utan inblandning av onlineresebyråer och annat trams.
Det här är Lufthansa Economy Light
Det här är Lufthansas billigaste biljettkategori och den kan man boka både inom Europa och på långdistans. Det enda som ingår är ett handbagage på 8 kilo. I övrigt är det ombokning mot avgift och noll pengar i återbetalning om man skulle få för sig att avboka. Nästa steg i biljetthierarkin är Economy Classic och då kan man checka in en väska på 23 kilo och även välja säte vid bokningen.
Vi körde på Light-varianten primärt för att vi klarade oss på handbagage. En enkel helg utanför Milano krävde inga större väskor.
Förmåner inom Star Alliance
Lufthansa är med i Star Alliance, precis som resten av Lufthansa Group samt SAS och en hel radda andra bolag. Har man Lufthansa-status (som Senator eller HON Circle) alternativt är guld inom Star Alliance (exempelvis SAS Eurobonus Gold) har man vissa fördelar även när man bokar Lufthansa Economy Light.
Dels fast track där det finns tillgängligt, alltså den något snabbare kön i säkerhetskontrollen. Fast framförallt har man loungeaccess, något som vi nyttjade på Arlanda på utresan och Malpensa på hemvägen. Hade vi haft mer tid i Frankfurt och München hade vi så klart kört loungehäng även där. Ytterligare en fördel är prioriterad boarding. Som Star Alliance Gold hamnar man i boardinggrupp B hos Lufthansa.
LOUNGE | Lufthansa Lounge på Malpensa


Ombord – benutrymme och servering
På de här fyra benen med Lufthansa hann vi avverka tre olika modeller. En A320, en A321 och två A319. Inte de nyaste maskinerna, snittåldern landade på nästan tolv år. Säteskonfigurationen är den samma på alla de här planen, 3-3 i ekonomiklass. Så är det även i business (ja, Lufthansa har business på de här sträckorna) men där är mittensätet blockerat så att man alltid har lite luft till grannen. Lufthansa kör också skynket efter bakersta raden i business som skiljer finlirarna från pöbeln.
Benutrymmet är egentligen inte att klaga på. Visst, jag är ingen basketspelare så för mig ryms både fötter och handbagage utan större problem under sätet framför mig. I övrigt är allt som vanligt. En liten ficka för prylar och ett nedfällbart bord. Alla fyra flygplanen var utrustade med wifi (FlyNet), vilket är en betaltjänst för oss med Lufthansa Economy Light.
Servicen drog igång så fort vi lyft och lampan med säkerhetsbältet släckts. Kommer man från SAS är man van med gratis kaffe eller te, oavsett biljettyp medan vatten däremot kostar pengar. Lufthansa kör precis tvärtom. Här ingår en flaska vatten och en liten chokladbit medan man får köpa allt annat. Det finns en meny att spana i och på en av resorna gick jag loss på en mugg specialkaffe. Lätt en av de bättre kaffeupplevelserna jag haft här bak i boskapsvagnen.








Allt som allt med Lufthansas snikbiljett
I övrigt bjöd de här fyra Lufthansa-benen inte på några banbrytande upplevelser. Vi pratar om en effektiv luftbuss utan extravagans där vi hade förmånen att kunna dra nytta av ett par Star Alliance Gold-förmåner, främst lounge och fast track. Vi drog även in lite SAS Eurobonus-poäng på de här resorna, sammantaget fler poäng än om vi gjort samma sträckor med SAS själva i samma biljettklass (vilket i sig är ett helt eget ämne som vi kan diskutera en annan gång).
Tiderna hölls hyfsat. En mindre försening från Frankfurt till Milano och en halvtimme sena från Milano på hemvägen, vilket gjorde att vi fick jogga mellan gaterna i München.
Så. Kan jag flyga med Lufthansa igen? Lätt. Kan jag boka Lufthansa Economy Light igen? Absolut och det kan jag göra oavsett det är kort-, medel- och långdistansflyg. Så länge jag klarar mig med ett handbagage så spelar faktiskt biljettklassen ingen större roll. Om priset upp till nästa nivå är futtigt skulle jag dock kunna tänka mig att ”uppgradera”, främst för att kunna välja säte vid bokningen och eventuellt kunna checka in en väska.
De här kortresorna var dock inget annat än att ta sig från punkt A till punkt B, via ett par raska promenader i Frankfurt och München.


