Matsvinn – så många hundratusen ton mat kastar vi bort varje år

Häromveckan släppte Naturvårdsverket en sprillans ny rapport om svenskarnas matsvinn, passande så här kring juletider där vi mer än gärna svullar och frossar på överflödiga julbort. Väldigt kort sammanfattat kan man säga att vi år 2024 kastade bort några helt groteska mängder mat. Beräkningarna visade på 880.000 ton (!). Bara i Sverige. Då ska vi dessutom lägga på ytterligare nästan tvåhundratusen ton i en liten dold källa till svinn.

Åttahundraåttiotusen ton mat. Sug på den en lite. Det var alltså den mat vi år 2024 slängde i Sverige sett till detaljhandel, grossister, restauranger, offentliga måltider och hushåll. Det motsvarar 84 kilo per person. Gläntar vi på dörren till hushållen, alltså du och jag hemma i våra egna kök, kasserar vi 637.000 ton (72%). 60 kilo per person.

Jaja, men det är väl säkert bara bananskal, kycklingben och annat oätbart som ändå måste hivas? Det kunde man ju önska, men av alla dessa kilon var 26 procent fullt ätbar mat. 165.000 ton föda rätt ner i soporna. Mat vi betalat för, mat vi burit hem från mataffärerna, mat vi planerat att äta och mat vars prislapp vi klagat på. Som vi nu väljer att kasta bara för att man inte äter kanterna på vitt bröd eller för att mjölkens datum passerat med en dag eller två.

Det är en sån helt sjuk siffra att man nästan måste sätta sig ner för att ta in den.

Låt oss här bryta ner det här till en nivå som kanske eventuellt blir greppbar. För just det ja, det ska ju faktiskt in en siffra till, som man minst sagt baxnar över.

Svenskarnas matsvinn

Ytterligare 190.000 ton rakt ner i slasken

Vi måste ju också ta med det som vi häller ut i slasken. 190.000 ton handlar det om och då är det bland annat mejeriprodukter, kaffe och te som åker ner i avloppet varje år. 18 kilo per person, jo men sedär. De här kilona ska alltså läggas på de nästan niohundratusen ton mat som redan presenterats.

En miljon ton mat. Varje år. I Sverige. Det är vad vi vaskar.

Vi hade kunnat ge 2 miljoner människor mat!

Jag började räkna lite på det här för att få lite perspektiv på siffrorna, för att förstå och göra det greppbart (om det nu ens är möjlligt). Beroende på hur man räknar då, men vi hade kunnat ge drygt 2 miljoner vuxna människor mat i ett helt år. Eller närmare tre miljoner barn. Vi kastar därmed mat som vi hade kunnat ge befolkningen i Storstockholm. Varje år. Ska vi applicera det på områden i världen där folk svälter och har det svårt? Ja det beror på hur dåligt samvete ni vill ha.

En annan matematikövning

Ska vi ha lite roligt och jämföra matsvinnet med bilar och vägtrafik? Det är ju i många andra sammanhang en populär tankeövning så låt oss gå samma väg här (pun intended).

Sveriges fordonsflotta består av runt 5 miljoner personbilar. Det är väldigt många bilar. För att generalisera kan vi säga att snittvikten på en bil ligger på 1500 kilo. Omräknat i matsvinnskilon slänger vi alltså 713.000 bilar i soporna och avloppet varje år. Det är dubbelt så många bilar som rullar i Stockholm och nästan 15% av hela Sveriges fordonsflotta. Rätt ner i soporna.

Får vi för oss att skeppa de här bilarna på PCTC-fartyg (Pure Car/Truck Carrier, sväljer runt 7000 bilar) skulle vi behöva kasta loss 102 fullastade skepp. Det blir två fullmatade fartyg i veckan, hela året. För att få en vettig logistikkedja kring bilfrakten behövs även en uppställningsplats innan de rullar ombord. 1070 hektar skulle vi behöva (10,7 km²). Det är en yta lika stor som Sala eller Malung.

Skulle vi ställa de här bilarna på rad med tio centimeters mellanrum (man vill ju inte ha lackskador tänker jag) och säger att snittlängden per bil ligger på 450 cm så skulle bilkön bli 328 mil lång. Det motsvarar bilvägen Stockholm till Madrid, via Öresunds- och Stora Bält-bron.

Om vi skulle ställa bilarna på varandra? Ja, ponera de har en snitthöjd på 150 cm så skulle tornet nå 1070 kilometer upp i luften. Över hundra mil alltså. Här ute i den den yttersta atmosfären har vi sedan länge passerat både flygtrafik, norrsken och rymdstationer med vårt lilla bygge av matsvinn.

Vi behöver väl knappast fortsätta, nu har vi lite mer greppbara siffror över hur vårt matsvinn ser ut.

Audi Q3 - cirka 1580 kg
Audi Q3 (2019) väger cirka 1500 kg

Svenskarnas matsvinn i siffror

  • 880.000 ton mat kastas varje år.
  • Beräkningarna är gjorda på detaljhandel, grossister, restauranger, offentliga måltider och hushåll.
  • Det blir 84 kg per person.
  • 62 kg av dessa uppstår i hushållen.
  • Ytterligare 190.000 ton häller vi ut i avloppet.
  • Det motsvarar 18 kg per person.
  • Vi hade kunnat ge 2-3 miljoner människor mat.
  • Siffrorna motsvarar 713.000 personbilar (snittvikt på 1500 kg).

Som sagt. Groteska siffror. Än mer hisnande blir det när vi kan konstatera att det här bara är i Sverige. Tänk gärna på det när ni skär bort kanterna på brödet, kastar fullt drickbar mjölk eller lassar upp frukost på hotellbuffén som om det inte fanns någon morgondag.

Hur undviker man matsvinn?

Att helt undvika matsvinn är så klart helt omöjligt. Det blir alltid restprodukter oavsett hur man bär sig åt. Jag tänker bananskal, äggskal, livsmedel som blir dåliga i förtid och en hel rad med andra anledningar. Vi kastar också mat, tro inget annat, men försöker verkligen jobba med att äta upp det vi tar hem.

Några enkla tips dock. Varsågoda!

  • Titta, lukta, smaka! Man dör inte av att smaka mjölk vars datum passerat.
  • Ägg håller otroligt länge!
  • Egen hylla i kylskåpet för mat med kort datum.
  • Ha kylvaror i kylen.
  • Gör egen middagsbuffé med rester.
  • Gör matlådor av middagen som blir kvar.
  • Köp bara det du behöver.
  • Undvik flerpack av färskvaror (trots lockpriser).

Har ni fler tips, använd gärna kommentarsfältet och berätta!

Källor: Naturvårdsverket, Trafikanalys, Google Maps

2 KOMMENTARER

  1. Håller fullt ut med dig. MATSVINNET är oförsvarbart. Lunchbuffe’ är sedan länge mitt sätt att ta vara på rester även små portioner kommer till nytta. Ha det fortsatt gott

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.