Heja Sverige – nationaldagsfirande på bloggen!

Idag är det Sveriges nationaldag och vad passar då bättre än att fira det med lite Sverige-inspiration här på bloggen? I slutändan, och trots att vi åker världen runt i jakten på det där (vad nu det är) så är det ju egentligen inte svårare än att stanna kvar inom våra egna gränser. Det finns en hel del saker att utforska de 157 milen mellan Smygehuk och Treriksröset.

Så, jag tänkte att jag tar med er på en liten bildresa från sydspets till vår allra nordligaste punkt. Sverige är helt fantastiskt på så många olika plan oavsett det kommer till landsbygd, städer, skogar, fjäll och hav.

Smygehuk

Vår sydligaste punkt som besöktes en blåsig oktoberdag 2014, i samma veva som vi tog Sveriges lägsta punkt och kort efter att vi tagit både Kebnekaise och Treriksröset. Ytterligheterna på ett bräde. Fin upplevelse och Skåne är vackert, även en grå och kall oktoberdag.

Smygehuk

Stockholm – mitt svåra förhållande

Jag vet inte riktigt vad det är längre men jag har tappat känslorna för Stockholm sedan några år. Genom åren har jag haft en kärlek till staden men jag tror att sedan jag började åka dit på fler jobbresor så försvann också ledighetscharmen. Det är ju en helt galet vacker stad på så många sätt och jag tror att jag måste ge den fler chanser, fast ur andra synvinklar och som inte är jobb. Tips mottages tacksamt. 

Stockholm och Gröna Lund

Höga kusten från högt upp

Det där med privata flygturer där man kan sätta sig på 3000 fot och se världen från ovan är fina grejer. Höga Kusten går att avnjuta även så här och jag har både åkt bil på, åkt tåg runt och flugit över den här berömda bron. På att-göra-listan står dock fler upplevelser i området, av det jag sett ser det fantastiskt vackert ut!

Höga kusten och bron

Dalsland – Sverige i miniatyr

Mina hemmatrakter! Det är ju märkligt att man måste flytta från ett ställe för att upptäcka den vackra charmen. För några år sedan gjorde jag en roadtrip i Dalsland där jag återupplevde gamla barndomsminnen och platser jag inte sett på 20-25 år. Bland annat Håverud och Dalslands kanal.

Är ni på genomresa längs E45:an så är det absolut värt ”besväret” att ta småvägarna inåt Dalsland, det är inte för inte som det kallas för Sverige i miniatyr.

Dalslands kanal i Håverud

Gotland – utanför turistsäsongen

Det måste inte vara högsommar och man måste inte trängas med tusentals andra. Det går bra att åka till platser under lågsäsong också och Gotland är absolut ett sådant ställe. En blåsig novemberdag stod jag längst norrut på Fårö och såg Östersjön kasta sig in över raukarna.

Gotland

Västkusten – bästkusten

En sommar utan kala klippor på västkusten är ingen riktig sommar. Att bara komma upp på en liten höjd och blicka ut över små pittoreska byar som ligger insprängda bland granitklippor och tångdoftande hav är världsklass. Eller gå nere på de trånga gatorna som slingrar sig fram mellan de för Bohuslän typiskt vita trävillorna. Jag kan fortsätta prata om det här till i övermorgon om jag vill.

FjällbackaKosteröarna i Bohuslän

Jämtland och de fem årstiderna

Från det ena hemma till det andra men tiden från januari till mars och april spenderar jag mer än gärna på hemmaplan. Jämtland alltså. Tänk lyxen i att kunna göra en skridskotur på lunchen med den här fjällkulissen och massa minusgrader. Ganska svårslaget.

Vinterstaden Östersund

Jämtland är vackert även på sommaren, som när midsommar är på gång och det nygröna sätter sin prägel på vidderna. Visst kommer sommaren senare hit men när den är här så kan man stå hur länge som helst och bara titta ut. Då känns frusna sjöar och minusgrader ganska avlägset, även om det faktiskt snöade strax innan den här bilden togs (!), på midsommarafton 2014.

Midsommar i Kluk, Jämtland

Våra svenska fjäll

Okej, det här kan vara en av mina favoritbilder. Alla kategorier. Alla år. Vi har precis påbörjat vandringen upp på Kebnekaise och framför oss tornar Duolbagorni upp sig, med sin säregna kraterformade topp. Man behöver inte åka så långt norrut för att få fina fjällupplevelser, det räcker med Dalarna, Härjedalen och Jämtland för att få andas lite frisk fjälluft men helt klart blir det mer majestätiskt ju längre upp man kommer.

Vandring kring Kebnekaise

Treriksröset – där allt börjar och slutar

Jag inledde med Smygehuk och 157 mil längre norrut hittar vi Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt och där även Norge och Finland sammanstrålar. Känslan av att stå här och vet att Sverige just nu bara existerar söderut är häftig. Här börjar liksom Sverige. Eller slutar. Beroende på hur man väljer att se på saken.

Treriksröset

Med det här sagt – heja Sverige!

Har du några egna guldkorn? Tipsa gärna med en kommentar och länk om du har blogginlägg om dem!

4 KOMMENTARER

  1. Ett inspirerande inlägg! Årets semester kommer bli mer av en hemester, så alla skäl i världen finns att utforska mer av vårt vackra land då. Bara vädret tillåter någorlunda det vill säga… 😉

  2. Ja, en kanske skulle passa på att sluka monsterburgaren i Ytterån till sommaren? Klämma ihop en sista episk roadtrip med BMWn på samma gång? Låter väl fullt rimligt? 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.