I januari slog vi så till, efter min sedvanliga research till och från under hösten. Det där med ”smarta hemmet” alltså, det lockade en hel del. Först och främst IKEA Trådfri men också en lösning med Google Home (eller Apple Homekit) där någonstans. Röststyra. Skapa rutiner. Schemalägga. Göra hemmet lite smartare och automatiserat.
Så, hur har det gått då? Jag tänker här gå igenom vad som köpts och hur det fungerar. Och inte fungerar. Då kör vi. IKEA Trådfri. Tre månader senare.
Startpaket – det här köpte vi
IKEA har gjort det enkelt att komma igång med Trådfri. Dels är alla guider väldigt lätta att förstå och för att köpa rätt från början finns det ett startkit med gateway, fjärrkontroll samt tre lampor. Vi kompletterade sedan med ytterligare några lampor, ytterligare en fjärrkontroll samt två eluttag.
Den gateway som medföljer kopplar man sedan in till sin vanliga router hemma och den är själva navet i IKEA Trådfri. Värt att notera är att den ska anslutas till routern med nätverkskabel. Sedan börjar man para ihop lampor och fjärrkontroller och allt detta finns det tydliga guider till på IKEA:s webb. Allt som allt har vi köpt IKEA Trådfri-prylar för ungefär 1500 spänn fram tills det här skrivs. Släng på en Google Nest Mini också, för 500 spänn.
Lamporna
Vi körde på snikmodeller av lamporna, de som klarar av tre nyanser av vit (varm, kall och ”vanlig”). Vi kände inget direkt sug efter att leka med färger och de här är dessutom aningens billigare. Både IKEA och även Philips Hue har lampor som går att ändra färg på. Behovet? Nja.
IKEA-appen
I början var jag inte alls nöjd med IKEA-appen. Den buggade rejält och tappade ofta kopplingen till lamporna. Lösningen var ju i och för sig ganska enkel, en omstart av appen räckte, men fortfarande irriterande. Just det händer allt mer sällan nu men jag använder också appen allt mer sällan. Främst för att jag mest röststyr lamporna med Google Home.
I appen går det också att skapa enklare schemaläggningar, som tidsstyrning och ”modes”. Jag har till exempel ett ”Snart sova”-mode i sovrummet och aktiverar jag det så dimras lamporna ner till 5%. Just det schemat kommer jag dock bara åt i IKEA-appen. Eller så här – jag har inte forskat vidare i hur jag kan göra samma sak med Google Home. Det borde väl gå att lösa?
IKEA-appen fungerar också bara på hemmanätverket, där lamporna är installerade. Glöm alltså att sitta på jobbet och ha koll.
Att bygga hemmet – lättare sagt än gjort
Det här är kanske det klurigaste med alltihop. Att sätta upp lamporna och bygga rummen. Det kanske låter enkelt men rätt som det är kommer man på att ”den där lampan ska ju inte tändas med de där, och det passar ju inte om den lampan hör dit!”. Vi hade problem med att få till hallen och vardagsrummet. En taklampa med fyra spottar till exempel. Hur ska den benämnas? Man vill ju inte behöva tända de fyra spottarna var för sig, med fyra olika kommandon.
När detta skrivs känner jag mig fortfarande inte helt hundra på att vi har den bästa lösningen, men i väntan på fler lampor och en liten renovering av vardagsrummet får det vara som det är. Med det sagt – tänk till innan ni börjar bygga!
Röststyrningen med Google Home
Lampor och enheter går att röststyra med hjälp av Google Assistent eller Siri på Apple-enheter. Out of the box fungerar Apple-prylarna bättre eftersom de kan väckas av ett ”Hej Siri!”. Det är något som just för stunden inte fungerar på svenska Android-enheter, vilket är ganska idiotiskt.
Jag köpte en Google Nest Mini, vilket är Googles smarta minihögtalare, som nu står i hallen. Den triggas med hjälp av ”Hey Google!”-kommandot och den hör mig oavsett var jag är i lägenheten (jag köpte faktiskt två men klarar mig på en så en lämnades tillbaka).
Den känner igen min röst, så om jag frågar om kommande händelser i kalendern så ger den mig min kalender. Om Maria frågar samma fråga så ger den hennes. Smart och smidigt. Däremot verkar den ha problem med min morgontrötta röst. Dessutom svarar den ibland på engelska. Både för mig och Maria verkar den ibland tappa kopplingen till IKEA-lamporna med svaret ”Jag förstår inte riktigt vad du menar” eller ”Tre lampor går just nu inte att nå”. Oklart varför, men klart störigt.
Det där med att tända och släcka lampor är både enkelt men också lite semi-stökigt. De enkla kommandona fungerar bäst. ”Tänd Hallen”, ”Sätt fönsterlampan på 42%” eller ”Släck alla lampor”. Jag kan också tända flera olika lampor i ett kommando, som ”Hey Google, tänd sänglampan och byrån.” även om de är i olika rum. So far, so good.
Däremot kan jag inte tända och släcka lampor i samma kommando utan det måste ske i två steg. Också ganska korkat. Kommandon som jag önskar skulle fungera är ”Tänd alla lampor utom byrån” eller ”Tänd sovrummet förutom taklampan”. Å andra sidan är jag inte fullärd med scheman och rutiner i Google Home-appen så lösningen kanske finns där ute någonstans.
Google Nest Mini är för övrigt en rolig liten pryl men det får bli ett separat inlägg om den.
Fungerar det då?
För de allra enklaste sakerna fungerar IKEA Trådfri alldeles utmärkt. Det vill säga tända, släcka, tidstyra och skapa scheman (eller ”rutiner” som det också kan kallas). Man bör tänka till ett par gånger innan man installerar startpaketet, köper extra lampor eller ytterligare några fjärrkontroller. Dels för att veta hur man ska ”möblera” dem och även vilka lampor som ska kopplas till vilken kontroll till exempel. Jag har fått återställa mina lampor ett par gånger, efter att jag bytt plats på dem.
I vissa fall kan jag faktiskt sakna något så enkelt som att bara tända en lampa i taket och sedan släcka den, utan att behöva prata med Google eller starta IKEA-appen i mobilen. Ja, jag har en fjärrkontroll till lamporna i sovrummet men den styr ju alla lamporna i rummet, inte bara en. Av eller på. Mörkt eller ljust.
Som ni märker är det inte helt klanderfritt att köra IKEA Trådfri. Tanken är god men jag tror att det kräver lite tanke innan. Jag hade inte allt helt klart för mig när jag började och därför känns jobbet just nu bara halvfärdigt. Jag kommer att behöva komplettera med fler lampor och enheter framöver.
Jag ser dock inte att IKEA-appen kommer att hjälpa mig så mycket mer. Min utbyggnad kommer nog mest ske genom Google Home-appen. Då är bara frågan hur bra det synkar med de Apple-enheter som finns i huset. Fortsättning följer…
PLUS. Fungerar för det mesta klanderfritt. IKEA-appen uppdateras kontinuerligt och buggar försvinner titt som tätt. Utbyggbart och med Google Home går det blanda flera smarta hem-lösningar med IKEA:s dito. Förhållandevis prisvärd och installationen är enkel.
MINUS. IKEA-appen går bara att styra över hemmanätverket, plus att appen ibland buggar och inte hittar enheterna. Jag kan ibland sakna det enkla i att bara vilja tända en lampa med en knapp, istället för att prata med Google/Siri. Kräver lite tanke innan man börjar bygga upp sitt ”smarta” hem.
Önskemål, framtiden och lärdomar
Jag vill så klart lära mig att nyttja allt det här så mycket mer. Och bättre. Bara en sån grej som att skapa rutiner och scheman för olika saker. Så fort jag startar Netflix så ska lamporna i vardagsrummet gå ner på 10%. Säger jag ”Nu ska vi äta middag!” så spelas loungemusik på Spotify, lamporna vid matbordet drar igång på skön belysning och på Chromcasten rullar bilderna från senaste resorna. Jag vill att mobilen ska skicka en signal till Nest Minin att jag rör mig hemåt efter jobbet och därför tända ett utvalt antal lampor så att lägenheten är ljus när jag ramlar innan för dörren. Och sånt.
Det här går säkert redan och det är väl i mitt intresse att utforska det. Har ni egna tips och idéer kring det smarta hemmet, i synnerhet IKEA:s lösning, lämna gärna en kommentar och berätta hur ni har löst det.
Tips.
Ta en titt på HomeAssistant.
Visst lite krångligare, men när du vill kommer in i det så kan du lösa allt du någonsin önskat dig.
https://www.home-assistant.io/
Din IKEA trådfri fungerar tillsammans med det med.
https://www.home-assistant.io/integrations/tradfri/
Samt om du köper andra lösningar längre fram.
Så finns troligtvis stöd för det oxå.
Trevligt tips, det ska jag absolut kolla! 🙂
Och grattis, det här var bloggens 8000:e kommentar!
Jag kan rekommendera Nedis Smartlife. Jag har köpt allt mitt på Kjell & Co.
Funkar väldigt bra. Fördelen är att man inte behöver någon brygga att koppla till routern utan man ansluter varje enhet var för sig.
Det gör att insteget blir väldigt litet. Jag började med en adapter för att använda timer till terrassen, sen har det successivt bygts på.
Fungerar också bra att styra lamporna utanför hemmet. För 1,5 mån sedan såg jag på Manhattan och tände upp lägenheten.
Men då kopplar man det till Google Home då? Så att det kan spela på samma nätverk som IKEA-prylarna?
Edit: kollade nu och ja, det synkar med Google Home. 🙂
[…] att ha pratat med våra IKEA Trådfri-lampor i snart ett år så känner vi att det finns potential för en utbyggnad. Eller vi. Det är nog […]
[…] står och väljer mellan mina Airpods Pro, IKEA Trådfri-kittet och Google Nest-högtalarna. Airpodsen har underlättat löpningen och framförallt långpassen med […]