Guide till tunnelbanan i New York – så fungerar den

New York är inte bara stort. Det är skitstort. Snabba, smidiga och förhållandevis billiga transporter är därför en bra grej för att röra sig upp och ner på Manhattan, till Brooklyn, långt upp till Bronx samt Queens inklusive JFK (flygplatsen). Hur fungerar det då att åka tunnelbanan i New York?

Spoiler: det var lätt förut – och är ännu lättare nu!

Buss och taxi i all ära men tunnelbanan i New York är det allra smidigaste sättet för att snabbt röra sig runt i de olika stadsdelarna. Det finns 472 stationer och 25 linjer vilka allt som allt täcker nästan 400 km spår. Tågen rullar dygnets alla timmar under årets alla dagar och fraktar dagligen över fyra miljoner passagerare.

Sedan mitt senaste besök i New York (2017) är det inte bara Manhattans skyline som förändrats. Även tunnelbanan har fått sig ett lyft. Nja, kanske inte några nya tåg eller renoverade stationer. Däremot har det blivit betydligt enklare att som turist betala för sig när man ska åka, vilket ibland kan vara ett onödigt stök när man besöker platser för första gången. Jag har själv, åtminstone tidigare, valt bort publika transportmedel i städer där biljettsystemet krävt en master i biljett- och transportiologi (ni fattar). Peak var när enspärrvakt i Vancouver bad mig planka för att en busschaufför gett mig en felaktig biljett…

Åka tunnelbana i New York

Hitta rätt linje

Linjerna i New Yorks tunnelbana är både numrerade och bokstaverade och det finns kartor vid varje station. Vill man vara lite mer förberedd och slippa fundera så mycket så gör man helt rätt i att preppa mobilen med offlinekartor (eftersom roaming inte är att föredra i det här fallet). Det finns appar som löser problemet och kom även ihåg att MTA, som driftar tunnelbanan i New York, har en bra sajt med all information som du behöver. Inklusive kartor.

Tider och dylikt är inget större orosmoment. Tågen kommer hela tiden med undantag nattetid då de går lite mer sällan.

Uptown och downtown

Det kanske vanligaste, i alla fall om man rör sig på Manhattan, är att man åker norrut eller söderut. Det vill säga uptown eller downtown. Vid cirka varje nedgång står det också angivet åt vilket håll just den här nedgången leder till. Är du vid Columbus Circle och ska till World Trade Center är det downtown-nedgången du ska leta efter

MTA | Karta över New Yorks tunnelbana

Karta över tunnelbanan i New York
Källa: MTA

Så mycket kostar det

I de allra flesta fall kostar varje enkelresa $ 2,90, oavsett hur långt du åker. En enkelbiljett har i sig inga tidsbegränsningar vilket betyder att du kan åka så länge du vill så länge du är innanför spärrarna. Så fort du gått ut genom en spärr är dock biljetten förbrukad. Du kan alltså inte blippa den två gånger.

Tunnelbanan i New York blir gratis (efter ett tag)

Det finns en fördel med att bara lösa enkelresor. MTA har nämligen ett smidigt betalsystem som belönar dig som reser mycket under din vistelse. Efter 12 enkelresor inom en vecka reser du gratis veckan ut, förutsatt att du använt samma betalkort och OMNY under din vistelse (mer om det längre ner).

För vår del då? Ja, den här gången stannade vi bara två dagar i New York innan vi drog vidare till Washington DC. Under dessa två dygn hann vi med nio enkelresor. Troligen hade vi alltså åkt gratis från dag tre och resten av veckan.

Så betalar du för dina resor (tack OMNY!)

Tack vare OMNY (One Metro New York) har det blivit otroligt smidigt att ta tunnelbanan i New York. Har du ett betalkort som går att blippa eller kör du Apple Pay/Google Pay/dylikt i mobilen så är du hemma. Då behöver du inget mer. Inga appar, inga registreringar på sajter, inga nya kort att hålla koll på.

Kort och gott: blippa kortet eller mobilen vid spärren så dras summan automatiskt.

5 bra tips innan du åker

Här kommer några korta medskick innan du besöker New York och ska dra ner i tunnelbanesystemet, oavsett du varit där flera gånger tidigare eller är på ett förstagångsbesök.

  • Betala alltid med samma kort.
  • Passa på att aktivera betalning med mobilen om du inte redan gjort det, så slipper du fippla med eventuell plånbok och annat.
  • Ha koll på vilken nedgång du använder, beroende på åt vilket håll du ska åka. Det kan underlätta väl under jord.
  • Ladda ner offlinekartor. Det finns i både Google Maps och Kartor-appen på iOS.
  • Vissa tunnelbanestationer har öppet wifi. Kom ihåg att använda VPN om du ansluter.

Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar och berätta!

3 KOMMENTARER

  1. På nyårsafton använde jag en av mina 2-4-1 vouchers för att boka en resa till New York till mig och sonen i början av sommarlovet och jag tänkte just börja googla för att kolla lite hur tunnelbanan funkar nu för tiden eftersom det är 13 år sedan jag senast var där. Nu slipper jag googla! Tack! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.