Idag är ingen vanlig dag (för det är måndag). Men okej nej det är vare sig födelsedag, bröllopsdag eller något annat. Däremot är det just denna dag, 5 augusti 2024, tio år sedan som Maria och jag besteg det som där och då var Sveriges högsta bergstopp – Kebnekaises sydtopp.
Bara ett par dagar tidigare hade vi lämnat Östersund. Vi körde E45:an hela vägen upp, förbi Arvidsjaur där vi tog en pizza, och anlände Nikkaluokta framåt 20-tiden. Vi påbörjade vandringen mot Kebs fjällstation redan samma kväll och tog oss fram till båtplatsen vid sjön Láddjujávri. Där slog vi läger och fortsatte vandringen dagen därpå.
Fjällen och väder är ju en spännande kombination och efter att ha vandrat i kalasfina förutsättningar hela vägen fram till fjällstationen hann vi knappt slå upp tältet innan ett rejält väderomslag drog in över oss. Mäktigt värre plus en liten heads-up att fjällen är… tja, fjällen.
Vandringen upp på toppen
Att bestiga Kebnekaise är som regel en dagstur som tar runt 10-14 timmar (eller strax under två timmar om man sätter världsrekord). Vi startade vår etapp vid halvsjutiden på morgonen under en nästan blå himmel. Under dagens gång skulle vi se både sol, regn, blåst och lite mer regn innan vi kom tillbaka till tältet vid halvåtta på kvällen.
Det jobbigaste med hela vandringen var nog Kaffedalen. Att först komma upp på Vierramvares 1700 höjdmeter för att sedan gå ner i Kaffedalen och tappa 200 höjdmeter för att först sen börja vandringen upp på Keb… ja, den sög på vägen upp och den sög om möjligt ännu mer på vägen ner.
Jag sa direkt efter vårt äventyr att det där var något av det jobbigaste jag gjort. Det står jag fortfarande fast vid även om jag under de här tio senaste åren utsatt mig för en hel del tunga utmaningar.
Med det sagt tycker i alla fall jag att det är en jävligt bra idé att förbereda sig en del fysiskt innan en sån här grej. Vandra lågintensivt, gärna med packning, och se till att ha gått in kängorna innan. Lyckligtvis för er har jag genom åren skrivit inte bara en guide utan två om det här med att bestiga Kebnekaise.
Guide för Kebnekaise
Berget står kvar där det står men vi ska ju också vara petiga med att det inte längre är sydtoppen, med sin sjunkande glaciär, som är högst. Idag är det nordtoppen som med sina 2096,8 meter över havet är Sveriges högsta punkt.
Jag frågade redan då och frågar det igen – har vi några fler som gjort den här turen? Lämna en kommentar och berätta om era egna upplevelser. I väntan på det så skänkar vi en tanke till den där augustidagen för tio år sedan när hela Sverige bokstavligen låg under våra fötter.
Fint så. Mycket fint.
Ja jag gick ju guidad vandring på 90 talet den ja vad hette den östra leden tror jag. Mäktigt!
Ja, östra görs oftast med guide. Innehåller både glaciär och via ferrata (som jag dock inte har testat). Mycket mäktigt!