I helgen åkte vi ut till skogarna kring Bräcke. Igen. Med Linda och Lars. Igen. Osterian af Jemtland har vi alla fyra nämligen besökt förut, på en himla fin lördagslunch innan sommaren. Nu var det dags igen men den här gången var det julsittning och så kallad S.O.S som stod på agendan. Nej, det är inget mer alarmerande än att det står för ”smör, ost och sill”, vilket är en traditionell svensk förrätt.
Osterian af Jemtland håller till på en gård i Smååkran några mil söder om Östersund. Hit tar man sig med bil via små slingrande grusvägar, genom byar och förbi sjöar i Jämtlands sydligare delar. Sju mil låter kanske inte så mycket men det tar sin dryga timme att köra hit från Östersund, allra helst med taskig väglag så här i decembers första halva.
Det här är Osterian af Jemtland
Efter att ha förälskat sig i ostens ädla konst på en utbildning hos Eldrimner 2009, har Ingela gått all in på ost. Numera driver hon Smååkrans gård utanför Bräcke där det sedan årsskiftet 2023/24 ystas för fulla muggar. Bland godsakerna hittar vi Qloumi (grillost av halloumikaraktär), Osterians Jämte (semihård källarlagrad ost, ystad på pastöriserad komjölk), färskostar för alla smaker och en mese som är så god att man nästan blir lite tårögd.
HITTA HIT | Google Maps
Lokalproducerad S.O.S med en oväntad sill
Ja. Det är alla kort på lokalproducerat alltså, både från Osterian själv plus några produkter från närliggande gårdar och byar. På S.O.S-buffén fanns det flera riktigt fina ostar plus några sillblandningar jag inte ens hade kunnat gissa mig till på förhand.
Jag menar. Sill med komese, crème fraiche och farinsocker? Eller sill med franska örter, färskost och vitlök? Sill med basilika, soltorkade tomater, färskost och hårdost av getmjölk? För en annan som gillar ”vanlig” sill var det här en utsvävning jag gärna gör om. Mese-sillen blev solklar favorit, faktiskt. Ostarna var till exempel Bodsjö Ädel och Hunge Salut, båda på komjölk och Vit capriin på getmjölk.
På efterrättsbordet fanns det så klart ostkaka och kaffe men kanske helst glöggen på rabarber och vassle. Den varianten delade bordet lite och det var onekligen en väldigt egen touch på den. Jag gillade men att ha mig som smakreferens är kanske inte någon höjdare (jag kallas för labrador, som den allätare jag är).
Boka för sjutton!
Jag ska inte bli mer långrandig än så här. Om det är något julbord ni ska äta i år och bor i trakterna kring Östersund, Bräcke, Ånge eller Svenstavik så är det hos Osterian af Jemtland ni ska göra det. Ja, nej. Det är ju inget julbord i den meningen men helt klart en fin upplevelse. Det verkar finnas platser kvar och priset är nästan skämmigt lågt. In och boka!
Nejmen jag ORKAR inte vad sugen jag blev på ost nu!
Det borde drälla av fina liknande ställen i era krokar? KÖP! 🙂
Men oj så gott det ser ut!! Lite för långt bort för att boka, men definitivt sugen!!
Det är lätt att åka långt för god mat. 😉