Att finansiera intresset

Det har blivit en hel del resande de senaste 18 månaderna, något jag givetvis är mycket nöjd med. Lite Kiev, lite London, lite Milano, lite svensk västkust, lite dansk västkustMünchen, Turin, Karibien-kryssning och nu senast LA. Plus sedvanliga roadtrips på vår, sommar och höst.

Frågan har dykt upp. Ibland skämtsamt, andra gånger nyfiket, förhoppningsvis inte avundsjukt utan allra helst i inspirerande syfte. Blir det inte en jädrans massa pengar? Det korta svaret på den korta frågan är – jo, det blir det. Men precis som med vilken hobby som helst så handlar det om att prioritera. Det finns naturligtvis många fler faktorer som spelar in men att prioritera hamnar högt, om inte högst. Det är ju som bekant inte inkomsterna man blir rik på, utan vilka utgifter man har och inte har. Eftersom jag exempelvis inte äger något hus så betyder det att jag slipper lägga om gräsmatta, bygga garage, byta takpannor och köpa reservdelar till gräsklipparen.

Sedan handlar det ju om att förvalta pengarna man drar in också (för det är onekligen en fördel att dra in pengar…), oavsett man tjänar 25000 per månad eller 125000. Att spara hos den traditionella banken, där lönen kanske dimper in och där korttjänster och bilförsäkring ligger, har i alla fall jag strukit helt. Det finns ingen vits med att ”spara” till ”0,3% från första kronan”, som Länsförsäkringar skriver. Därför kan det vara läge att se sig om efter en bank med högre sparränta, utan att man för den delen behöver låsa upp pengarna eller byta bank helt och hållet. I det långa loppet kan det ju bli skillnad på 0,3% och 2%. Sedan finns ju även ISK och andra sparformer som kan ge betydligt högre avkastning också och det är något som jag själv också tittar på även om jag inte fått tummen ur vagnen. Än.

Om inkomsterna ska fördelas så handlar det ju även om utgifterna, men givetvis också om att kunna vara flexibel. Inte minst LA-resan gick i flexibilitetens tecken, den bokades med så kort varsel som drygt två veckor. Det hela hängde helt enkelt på att möjligheten att åka fanns där det fanns billiga biljetter. 3500:- tur och retur med direktflyg från Arlanda skojar man inte bort och med rådjursögon till projektledaren samt lite planering för livet hemmavid löstes saken ganska enkelt. Självklart underlättar det av att ha pengar undanstoppade på resekontot, semesterdagar att plocka av samt att slippa bekymmer med barn-, hund- och kattvakt, men som jag resonerat tidigare – allt är möjligt om man bara försöker.

En annan sak som går att spara in på när man reser är bagaget. Ofta packar man ner för mycket onödigt och så har man checkat in en väska man kanske inte ens behöver, och som i många fall kostar extra pengar (som hos Norwegian). Plus att det handlar om timmar i incheckningsköer som man slipper utsätta sig för. På de senaste resorna är det bara till Karibien som stora väskan åkt med och hade det inte varit för dresscoden på båten så hade jag nog klarat mig utan den där också. Faktiskt.

Så. Kort och gott så här resonerar jag:

  • Stoppa undan pengar för hobbyn. Det lönar sig sällan att ha ett vanligt sparkonto hos sin vanliga bank. Jaga räntor eller börja med exempelvis ISK-lösningar.
  • Var flexibel. Går det att åka när det är billigt?
  • Packningen. Behöver du verkligen mer än handbagage? Ofta klarar man sig på handbagage och det kan sänka flygbiljetterna med flera hundra samt slippa köer vid incheckningsdiskar.
  • Jaga priser själv. Reseagenter kan sy ihop paket men det kostar också mer än om man roddar ihop allt själv.
  • Behöver det vara ett lyxhotell? Inte ofta. Leta efter ett billigare boende med bra omdömen. Frukost går alltid att köpa på stan om det inte ingår.
  • Ha en lön.
  • Äg inget hus.

Okej, skämt å sido på de två sista punkterna. Jag hoppas att tipsen hjälper någon i jakten på den perfekta resan. Eller till en weekend i Prag. Eller att komma igång med planeringen över huvudtaget. Någonstans ska det ju börjas.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.