Det finns en resa som Maria och jag har pratat om i flera år, utan att komma till skott. Tiden har inte riktigt landat rätt och andra projekt har tagit upp vår tid. Inte konstigare än så. Har vi då suttit på händerna under tiden och bara väntat på bättre tider? Så klart inte. Tvärtom har vi ju upptäckt en jäkla massa andra platser genom åren. Från de enkla sakerna kring Östersund och Jämtland till Skåne, Amalfikusten, Washington DC, Kilimanjaro, Great Ocean Road, Berchtesgaden och så vidare. Plus att vi flyttat in i Villa Viste i Funäsdalen.
Men som sagt.
Det finns en drömmarnas drömresa som vi ändå suktat efter. Länge. Och nu blir den faktiskt av. Redan i sommar. Säg hej till…
11 snabba tips för kreditkort utomlands
Innan jag går in på våra egna roadtripdetaljer (ops, spoiler!) så tänker jag köra en liten kort (pun intended) genomgång av kort. Betalkort alltså. Inför ett utlandsäventyr, som det vi nu ska göra, så kan det vara läge att kika på lämpliga lösningar för att sköta ekonomin på resande fot. Beroende på vad man har för krav och behov så varierar ju utbudet.
Vi kör ett gemensamt American Express Elite-kort kopplat till ett av våra SAS EuroBonus-konton. Därutöver har vi varsitt Mastercard Premium som också är kopplat till EuroBonus. Kortavgifter förekommer absolut men vi tycker att förmånerna är värda att betala för. AmEx Elite ger oss möjligheten till 2-för-1-vouchern och med Mastercard-kortet har vi exempelvis halva poängpriset på SAS Plus-resor, plus diverse reseförsäkringar på båda korten.
Det finns en uppsjö av bra kreditkort för resan beroende på vad man är ute efter. Med detta följer så klart ett gäng kloka råd att ha i åtanke när man väl ska välja betalkort att ha med på äventyren.
- Syftet med kortet. Fundera över vad du ska använda kortet till. Samla poäng? Cashback? Bra reseförsäkring inkluderad? Låga avgifter vid kontantuttag? Räntefritt i längre perioder? Med det sagt – ett billigt kort kan bli dyrt om man fortfarande måste köpa extratjänster. En dyr månadsavgift kan fortfarande vara prisvärt beroende på vad som ingår.
- Avgiftsfri utlandsbetalning. Många kortutgivare lägger på valutaväxlingsavgifter och andra dolda påslag. Är man en storhandlare kan det här bli en kostsam upplevelse så det kan vara värt att spana in de kort som har avgiftsfri betalning i utlandet.
- Växlingskursen. A och O när man handlar utomlands och kan variera mellan de olika korten.
- Reseförsäkring. Förutom nödsituationer så finns det kort som täcker upp vid förseningar och förlorat eller försenat bagage. Mycket bra försäkring som vi själva använt några gånger när väskorna inte dykt upp. Våra upplevelser är också att kortutgivarnas försäkringsbolag är snabba på att ersätta också, så länge man följt de finstilta raderna i villkoren.
- Heltäckande bilförsäkring. Vi har väl alla stått med en biluthyrare både i Sverige och utomlands som ska sälja in självriskreducering, eller rentav självriskeliminering. Visst, det är bra men i vissa kort ingår det här som en utökad reseförsäkring, förutsatt att man betalat merparten av resan med just det där kortet. Elite-kortet som vi använder är ett sånt exempel, vilket sparat oss ett antal tusenlappar när vi hyrt bil på senare år.
- Räntorna. Behöver väl knappt nämnas för ja, de kan vara höga. Använder du inte kortet så mycket? Sätt en låg kreditgräns och se till att betala av hela räkningen varje månad.
- Byt inte kreditgräns för ofta. Som regel utförs en kreditupplysning varje gång du framförallt ökar din kreditgräns. Görs för många sådana på för kort tid kan det sänka din kreditvärdighet.
- Begränsa kortmöjligheterna. Vissa kortutgivare kan låta dig begränsa kortanvändandet. Det kan handla om att spärra köp på internet eller bara tillåta användning i specifika länder. Betalkortet från min bank, som är min backup på resor, öppnar jag bara upp för landet eller länderna jag ska resa till precis innan jag ska dit eller just när jag behöver.
- Lämna aldrig bort kortet. Att kyparen på restaurangen försvann med kortet vid betalning var nog vanligare förr men fortfarande värt att poängtera.
- Lägg in kortet i mobilen. Att blippbetala med mobilen känns nästan som en självklarhet idag. Flera, men inte alla, kortutgivare har stöd för Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Garmin Pay med flera. Det ersätter inte plastkortet helt men nästan. Egen erfarenhet är också att framförallt American Express ibland inte fungerar med blipp utan då måste man fysiskt trycka in kortet i terminalen. Och nej, fråga mig inte varför.
- Använd VPN! Va? Finns det VPN på betalkorten? Nej, men om du handlar med kortet online på ett öppet nätverk ska du alltid säkra upp med en bra VPN-tjänst på mobilen eller i datorn.
Så, vår roadtrip då?
Drömresan då, var går den egentligen? Jo, det blir…
Roadtrip från Calgary till Vancouver
…en roadtrip i västra Kanada!
Vi kommer följa den drömidé som vi haft i flera år, nämligen att bila från Calgary till Vancouver. Genom Banff National Park med Moraine Lake och Lake Louise till Jasper National Park, vidare till Whistler och Sea to Sky Highway ner till Vancouver. Nu har jag själv bara nosat på området mellan Vancouver och Whistler för några år sedan men den korta svängen gav verkligen mersmak.
Alltså m-e-r-s-m-a-k-!
Vi börjar med ett par dagar i Calgary och avslutar med några dagar i Vancouver. Däremellan blir det kanadensisk natur i sin kanske bästa form.
Så, hur tar vi oss runt? Med skenande boendepriser i nationalparkerna har vi valt att skippa bil och istället köra husbil. Dyrare hyra, visst, men å andra sidan håller vi andra kostnader nere, som camping- och ställplatser (kontra hostel för 3-4 tusen per natt) och att kunna laga vår egen mat (istället för att äta varje måltid på restaurang). Det jämnar nog till och med ut sig i slutändan.
Vi flyger från Östersund till Calgary via Arlanda och Toronto med SAS och AirCanada. Hemresan gör vi från Seattle, mest för att det var därifrån vi lyckades hitta bonusplatser. Ja, vi kör alltså en 2-för-1-voucher som vi skramlat ihop med vårt American Express Elite-kort. Kort (pun intended igen då) så betalar vi med och SAS EuroBonus-poäng (plus flygskatter) och reser för två till priset av en.
Och tro mig, det var ingen lek att hitta bonusplatser hela vägen tur och retur med Östersund som start och mål. Som att lägga ett pussel och framförallt vara flexibel i datum, tider och byten. Utresan är smidig. Hemresan är… tja, spännande och kommer ta tre dagar. Det gör oss faktiskt ingenting alls och om allt ramlar på plats får vi en kort sväng i en ny spännande stad längs hemvägen.
Med det sagt. Drömresa på ingång. Vi tar det härifrån. Och har ni tips så lämna gärna en kommentar här under!
RES 2 FÖR 1 – SKAFFA AMEX ELITE! EuroBonus-poäng på vardagsinköpen, res för halva poängpriset i hela världen och få poängbonus när du ansöker via den här länken. Du gynnar samtidigt Upplevelsebloggen. Tack!
Längtar efter att få se både bilder och läsa om denna resa.
Det gör vi också! 😛
SÅ härlig road trip! Jag har gjort den, men från andra hållet. Bilade från Vancouver till Calgary för att sedan flyga tillbaka till Vancouver där vi hyrde en ny bil för att hinna med en sväng till Whistler med omnejd också. JA, det är kanadensisk natur i sin bästa form!🤩
Har en del tips att dela med mig av, hojta till via email så skickar jag!
Ja vi längtar som tusan och vad intressant att du gjort den åt andra hållet! Stort tack för att du vill dela tips, jag återkommer på mejl! 🙂