Jag vet inte hur många gånger som jag kört förbi Klövsjö utan att stanna. Oftast är det en av otaliga byar på vägen mellan Östersund och något annat. I början på juli bestämde vi oss ändå för att utforska området lite djupare. En hel helg faktiskt. En punkt på vår bucketlist var att vandra till Fettjeåfallet, ett välbesökt vattenfall strax väster om byn. Och faktiskt, ett av Sveriges högsta vattenfall.
Fettjeåfallet nås enklast genom att följa skyltningen mot skidanläggningen. Efter skidanläggningen kör man ytterligare cirka fyra kilometer och sedan ligger det en parkering på vänster sida. Därifrån börjar man sedan vandringen in i skogen och upp mot fallet.
HITTA HIT | Parkeringsplatsen på Google Maps
Hantverk av sherpas
Redan tidigt på vandringen hör vi ljudet av den forsande bäcken. De höga granarna sluter in oss i en fantastisk skogsmiljö och längs vattendraget trängs ormbunkarna och de mossbelagda stenarna. Det är John Bauer all over the place.
Ytterligare en bit senare, när vi börjar plocka höjdmeter, har vi lyxen att gå på vackert anlagda stentrappor. De här trapporna är byggda av sherpas från Nepal, som på senare år varit med och restaurerat vandringsleden upp till själva Fettjeåfallet.
Leden har med åren slitits hårt på grund av ökat antal besökare och nu jobbas det febrilt för att få sträckan i så bra skick som möjligt. Mycket lyckat måste jag säga, det är ett hantverk här mitt ute i de jämtländska skogarna. Planen är att hela leden upp till fallet ska rustas upp men det jobbet är ytterligare ett par år bort.
Det är högt, det där Fettjeåfallet
Vandringen görs mestadels precis bredvid Fettjeån. Längs leden passeras förutom ett lite mindre vattenfall också två broar innan vi tillslut når vindskyddet strax nedanför själva Fettjeåfallet. Vid vindskyddet är man nästan framme och härifrån ser man vattenfallet klart och tydligt. Här finns det både grillplats och torrdass för den som har något av de behoven.
Den sista biten av vandringen fram till fallet är över stenblock, stora som små. Att ta sig över dessa, så att man nästan kan sträcka in handen i vattenfallet, är så klart mödan värd. Det är riktigt mäktigt att se vattnet falla sina drygt 70 meter innan det träffar poolen nedanför våra fötter. För att inte tala om det härliga ljudet av forsande vatten.
Det ska, av det jag läst på, gå att ta sig till toppen av fallet härifrån. Eftersom det var ett duggregn i luften och blöta klippor brydde vi oss inte om att ens leta. Det ska också finnas en helt annan vandringsled till toppen, men den är jag osäker på var den börjar.
Ett populärt vattenfall
Vi kom dit på förmiddagen, strax innan 10. Då var det bara ett fåtal bilar på parkeringen. På tillbakavägen däremot mötte vi massor av vandrare av alla sorter. Barnfamiljer, par i alla åldrar och en del hade även sina hundar med sig. När vi tillslut kom tillbaka till parkeringen var den helt full, trots en dag i början på juli med regnet hängandes i luften. Man börjar förstå att leden har tagit mycket stryk, så restaureringen är verkligen välkommen.
Fakta och tips om du ska vandra till Fettjeåfallet
Fettjeåfallet bjuder på en fin och enkel vandring och här kommer lite fakta och tips för den som planerar ett besök här.
- Vandringen är 4 km lång tur och retur och mestadels av enklare karaktär.
- Brantare etapper har trappsteg i sten.
- Sista biten från vindskyddet till vattenfallet består av stenar och klippblock.
- Kängor är inte nödvändigt men ett par sköna skor gör vandringen trevligare.
- Barnvagnar, cyklar och liknande kan med gott samvete lämnas vid bilen.
- Var en vettig person och ta med ditt eget skräp hem!
Nästa gång ska jag besöka fallet från ”upper deck”. Av det jag hört ska det vara storslagen utsikt därifrån. Någon som gjort den turen eller som besökt Fettjeåfallet alls?
[…] Lapporten? Stenshuvud nationalpark? Fettjeåfallet? Nej, nej, nej och nej. Årets turistmagnet är onekligen våra nybyggda inglasade balkonger på […]
[…] 5. Fettjeåfallet och John Bauer-vibbar i Jämtland | FlyingDryden […]
[…] är 46 meter högt och i Sverige är det bara Njupeskär och Fettjeåfallet som är högre. Älgafallet följs sedan av Hällingsåfallet i norra […]