Det är början av oktober och även om regnet inte smattrar mot bilrutan så hänger det verkligen i luften. Vi åker på Fiskevägen, väg 340, i Krokoms kommun och från Östersund kör vi i det närmaste rakt norrut. På upptäckslistan för dagen står några vattenfall vi läst om och först ut blir Ansättåns canyon. Denna egendomliga ravin har genom årtusenden formats av både smältvatten och en jordskorpa i rörelse. Idag? Ett naturfenomen med flera vackra vattenfall längs vägen.
Krokom är en stor och säregen kommun mitt i Jämtland. Vildmarkskänslan är frapperande och kommunen präglas av milsvida skogar åt alla håll och kröns av de fantastiskt vackra fjälltopparna i nordväst. Från Östersund har vi tolv mil till Ansättåns canyon och Fiskevägen är både vacker och i utomordentligt fint skick. Och hade det inte varit söndag så hade vi nog stannat till i Skärvången och köpt med oss några lokalproducerade ostar.
Strax innan Rötviken dyker skylten mot Ansättåns canyon upp. Vi svänger ner på grusvägen för en knapp mils körning på en skumpig och lerig väg. Mobiltäckningen försvinner pinne för pinne. Norrlands ödemarker ändå. Det är ju trots allt charmigt på något sätt.
HITTA HIT | Google Maps
Det här är Ansättåns canyon
Att jordskorpan rör på sig är sen gammalt och det är genom de medföljande sprickbildningarna som Ansättåns canyon har bildats. Då pratar vi ändå om amfibolit, en mörk och väldigt hård bergart, som Ansätten mestadels består av. Lägg där till inlandsisarnas påverkan där smältvattnet ytterligare fördjupat fåran till de djupa raviner vi ser idag.
Ta sig mellan vattenfallen
Det enklaste är att ta bilen mellan vattenfallen men det går även en vandringsled längs Ansättåns canyon. Ska man se alla tre fallen till fots får man räkna med ett par-tre kilometer tur och retur, från Storforsen upp till Broforsen. På vissa platser längs grusvägen finns det bommar och beroende på säsong kan dessa vara stängda. Då blir det betydligt längre att vandra.
Broforsen
Det översta fallet är Broforsen. Vid grusvägen finns det en liten parkeringsficka med informationsskyltar och det är en kort promenad på en snårig stig ner till ån. Högst upp forsar vattnet i härlig fart men den största upplevelsen får man om man fortsätter nedströms en liten bit. Där passerar vattnet i en djup ravin och här finns det även en liten bro att gå ut på för en närmare titt.
Ovanför Broforsen finns det jättegrytor, även det ett spår från senaste istiden där virvlande stenar och grus svarvat ner djupa hålor i berget. Just sådana här lämningar finns det gott om i Sverige och de största mäter uppemot tolv meters djup.
Källarforsen
Vattenfallet i mitten kallas för Källarforsen och även här kan man parkera längs grusvägen. Forsens namn kommer av de hålor som vattnet slipat fram mellan berglagren. Den här delen av Ansättåns canyon är tillgänglig både för barnvagnar, rullstolar och personer med rörelsesvårigheter tack vare de spänger som leder hela vägen fram till vattenfallet. Här finns även en grillplats med bänkar och allt är väldigt fint ordnat och i bra skick.
Källarforsen har ordentlig fallhöjd och försvinner tillslut ner i en djup ravin innan det fortsätter nedströms mot Storforsen. Vyerna från utsiktsplatån är perfekta och vill man bekanta sig närmare går det även här stigar som tar en något närmare kanterna. Varning ska dock utfärdas – det är blött och klipporna är hala. Det här är inget ställe man vill halka på.
Storforsen
Finalen på Ansättåns canyon heter Storforsen. Via en stig tar man sig förhållandevis enkelt upp till fallets övre delar. Här forsar vattnet ut över kanten bara några meter bort och utsikten över dammen som bildats i botten är häftig. Det går även att ta sig längst ner och det går en trappa ner sista biten till dammen. Vill man så kan man säkert ta sig ett bad här, även om det förmodligen är ganska strömt när vattenmassorna är som mest intensiva. Det är troligtvis inte så varmt vatten heller, någon gång på året.
Vandra längs Ansättån
Det går att vandra uppströms längs Ansättån, i Ansättåns naturreservat. Antingen börjar man vandra redan från Broforsen eller så tar man bilen drygt tre kilometer till vägs ände. Härifrån kan man gå på Ansättåleden som följer vattendraget rakt ut i ödemarkerna.
Efter ungefär sex kilometer och drygt hundra meters höjdskillnad når man en liten rastplats och ledskäl. Här kan man gå vidare åt sydost och runda fjället Ansätten. Då kommer man ut i Bakvattnet efter ytterligare drygt 10 km. Alternativt går man åt nordväst, upp till Långvattnet (+12 km) och vidare till Stor-Stensjön (+4 km) där en bilväg tillslut möter upp. Tips är att hålla koll på vägbommar och dylikt, de kan vara stängda beroende på vilken säsong det är.
Från Bakvattnet går också den kända Blomsterleden. Den är till stor del spångad och tar vandrarna hela vägen upp till toppen av Ansätten, 1090,7 meter över havet. Längs leden finns det digitala blomsterstationer där man med hjälp av QR-koder kan läsa information direkt i mobilen och tjänsten möjliggörs tack vare Föreningen Blomsterleden. De erbjuder också guidade vandringsturer.
Ansättens fina fjällmöjligheter
Området kring Ansätten och Ansättåns canyon bjuder med andra ord på massor av fantastiska naturupplevelser. Vårt vattenfallssafari en regnig oktoberdag blev en riktigt fin upplevelse och av erfarenhet sedan tidigare vet jag att en fjällvandring upp på Ansätten också kan bjuda på vyer utöver det vanliga. Och då spelar det mindre roll om det är en klarblå sommardag eller en sen höstdag när molnen ligger som ett täcke nedanför bergstopparna.
Fler vattenfall i närheten
Inom bara några mil finns det flera andra vackra vattenfall och forsar. Tre mil norrut ligger Rengsfallet, alldeles utanför Valsjöbyn. Ett brett och vackert fall som ibland kallas ”Hotagens Tännforsen”. Bara en dryg mil därifrån ligger Hasslingsåfallet. Ån i sig, Hasslingsån, faller faktiskt hela 110 meter från botten till toppen. Längs fiskvägen går också Toskströmmen mellan Valsjön och Hotagen, ett populärt ställe för fiskare.
Någon mer som upptäckt Ansättåns canyon och dess vackra vattendrag?