Trots att jag bott över tjugo år i stan ser jag mig fortfarande som turist. På min egen hemmaplan. Och det är jag alltid lika glad för. Det innebär ju nämligen att jag aldrig tröttnar på fjällutsikten från city, Storsjöns glittrande vatten, Frösöns vidder där jag mer än gärna lägger mina löprundor eller alla magiska solnedgångar ute på golfklubben. I det här inlägget tänker jag därför berätta vad en sommar i Östersund innebär. Restauranger, utsiktsplatser, träningsrundor plus en hel drös med andra aktiviteter både för vuxna och barn.
Har du fler tips på vad man gör en sommar i Östersund? Lämna gärna en kommentar längst ner!
Uppdaterat i november 2024
Snabblänkar till innehållet
11 fakta om Östersund
- Östersund grundades år 1786.
- Det är Jämtlands enda stad.
- Det bor cirka 65.000 personer i kommunen.
- Stan har varit värd för skidskytte-VM flera gånger.
- När det är sommar i Östersund blir det aldrig riktigt mörkt på nätterna.
- Storsjön är Sveriges femte största sjö.
- Frösöbron har funnits i olika varianter sedan 1000-talet.
- Frösön är den 29:e största ön i Sverige.
- Vallsundsbron är med sina 1504 meter Sveriges nionde längsta bro.
- Frösöstenen är Sveriges nordligaste funna vikingatida runsten.
- Östersund röstades fram till Sveriges bästa stadskärna 2019.
Ta sig till Östersund
Hit tar man sig enkelt med tåg från södra Sverige, oftast via Stockholm. SJ och Snälltåget kör flera turer om dagen, veckans alla dagar. Snabbtåget med SJ tar knappt fem timmar från Stockholm, något längre med Intercity. Det går även nattåg vilka trafikeras av SJ och Snälltåget. Norrtåg kör regionaltåg från Sundsvall, drygt två timmar. Centralstationen ligger i centrumkärnans utkant, en kilometer från busstorget och gågatan.
Åre Östersund Airport ligger på Frösön, en dryg mil från stan. Det tar cirka en timme att flyga från Arlanda och Bromma och sträckan trafikeras av SAS och BRA. Det går flygbuss i anslutning till avgående och ankommande flyg, den tar cirka 20-25 minuter från city.
Med Länstrafiken kan man åka buss från bland annat Mora (5 timmar), Örnsköldsvik (4 timmar) och Gällivare (11 timmar). Ska ni köra bil till Östersund? Ta en kik i avståndstabellen här under.
AVSTÅND | Stockholm 550 km | Göteborg 780 km | Malmö 1065 km | Kiruna 810 km
LÄS MER | 1 klass & egen kupé på nattåget
Äta – lunch, middag & fika
Som en av 36 städer i världen, och den enda i Sverige, är Östersund utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Man behöver med andra ord inte gå hungrig här så länge man har pengar på betalkortet.
Personliga lunchfavoriter
Lunchar jag på stan så kollar jag alltid Jazzköket Saluhallen först. Inte menyn alltså, utan om jag får plats. Det är stans utan tvekan mest populära ställe och man är alltid nöjd, behagligt mätt och fantastiskt belåten när man går därifrån. Som reserv har jag NÒR på Clarion, vars kök mer eller mindre alltid levererar bra mat.
Även Nummer1 på Stortorget är bra (deras Eggs Benedict är otroligt fin!), precis som mysiga innergården på Norra Station. Är man sugen på burgare finns Bastard Burgers mitt i city, med lite varierande kvalitet beroende på dagsform. Jag slänger också in Hos Andreas i Åhlénshuset, riktigt bra för att vara mer av ett storkök.
Är det skoltermin så har Restaurang & Livsmedelsprogrammet på Jämtlands Gymnasium en helt fantastisk restaurang uppe på Fyrvalla, ovanför Campusområdet. Från stan är det en kvart-tjugo minuters promenad men tro mig, det är absolut värt besväret. Trerätters och allt som oftast underbar mat och snygga presentationer.
Middagsfavoriter
Jazzköket är Östersunds bästa restaurang. Alltid toppklass och här äter man både avsmakningsmeny eller en ”vanlig” middag i Bistron. Titeln får nog ändå sägas utmanas av Krogen Astrid, som med sin asiatiska twist erbjuder otroligt lyxiga smakupplevelser. Annars finns sköna och pizzabakande Artut vid busstorget. Båda dessa har dessutom öl från lokala bryggerier. Mitt i stan hittar vi också Bua som har enastående kvalitet.
Har du bil? Åk ut till restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb, som har både bra mat och enastående utsikt.
Fika i Östersund
Ni vet väl att smörgåstårtan uppfanns i Östersund på 60-talet? Det var på Wedemarks, mitt på gågatan, som det hände och fiket finns kvar med eget bageri. Längs Rådhusgatan ligger Edenbos, ett klassiskt konditori och i samma gränd ligger Frejas bakeri för Östersunds kanske bästa fikabröd. Även Tages på Frösön är ett riktigt bra bageri, här köper vi själva bröd ibland men känslan förtas tyvärr lite av stekoset från hamburgerian de också driver. Ute på Frösön hittar vi mysiga gården Stocke Titt, i närheten av Frösö kyrka, som huserar i gamla charmiga gårdshus.
Återigen, har man bil så gör man helt rätt i att besöka Lon Café & Loppis i Bällsta. Hemlagat och hembakat där man sitter riktigt mysigt i en upprustad gammal lada, alternativt utomhus om vädret tillåter.
Utsiktsplatser i Östersund
Östersund är en unik stad i avseendet utsiktsplatser. Man ser fjällen från flera platser både i citykärnan och ute på Frösön. Den bästa utsiktsplatsen för fjällvyer är vid Frösö kyrka, där hela Storsjön breder ut sig framför en kuliss av Jämtlands finaste fjälltoppar. Här ser man Oviksfjällen, Åreskutan, Hottögsfjället och så vidare. Vill man se själva Östersund rekommenderar jag utsiktsplatsen på Östberget (Frösöberget), där Frösöns tätort och hela Östersund ligger framför fötterna.
Andra vackra och tillgängliga utsiktsplatser när det är sommar i Östersund är till exempel:
- Frösötornet
- Frösövallens sommarcafé
- Utsiktstornet vid Stocke titt
- Restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb
- Högst upp i tornet på Stora kyrkan
- Arctura vid skidstadion
MIN GUIDE | Östersunds 10 bästa utsiktsplatser
Aktiviteter för barn & vuxna
En sommar i Östersund är bara fulländad om man har hängt i Surfbukten på Frösön, oavsett man har barn eller inte. Här kan man testa wakeboard, slackline, pumptrack, spela beachvolley, bada från bryggan eller hopptornet. Alternativt slår man sig ner i en hängmatta eller solstol och njuter av fina Östersundsvyer. Surbukten hyr också ut SUP:ar, kajaker, trädtält, pizzaugnar med mera så det här är stans aktivitetsställe nummer ett!
Det finns två riktigt fina lekparker i närheten av Surfbukten. Den närmaste är Birgers Äventyrspark, i dungen alldeles bredvid utegymmet. Går man under Frösöbron och bort mot Frösö båthamn hittar man Hornsbergs cykellekplats, helt nybyggd med målade gator, skyltar och vilda djur längs vägarna.
Hittaut är ett perfekt sätt för att upptäcka Östersund och Frösön. Det här är en orienteringsaktivitet där man ska hitta kontroller (checkpoints) på olika platser med hjälp av karta eller app. Det här finns i hela Sverige och i Östersund drar säsongen igång i mitten av maj. Jag och Maria brukar kombinera det här med vår runstreak så det passar både barn och vuxna (barn).
LÄS MER | Så fungerar hittaut
Klassiska Jamtli passar både vuxna och barn och här gestaltas Jämtlandslivet från 1700-talet hela vägen fram till 1970-talet. Här finns både ett innemuseum med utställningar och ett friluftsmuseum utomhus med historiska gårdar och hus. Det roligaste är ändå att man träffar på folk från det gamla Jämtland här, med museets personal som aktörer på de olika gårdarna. För barnen finns både Milkoland och Lekfjöset.
En annan klassiker är båten M/S Thomée, byggd 1875, som bland går ut till Verkö Slott. Det anordnas även temakryssningar som räkkryssningar med mera. Båten avgår från bryggan i Badhusparken.
Kring Storsjön finns det flera platser för att spana efter Storsjöodjuret. Vid brofästet till Vallsundsbron finns den utsiktsplats som är närmast stan.
Storsjöyran i slutet av juli
En sommar i Östersund är verkligen inte komplett utan Storsjöyran. Det här är en av de äldsta och största gatufestivalerna vi har i Sverige och huserar mitt i stan med stora scenen på Stortorget och ett antal mindre scener i och kring Badhusparken. Yran inleds med Stråketveckan med mängder av restauranger och serveringar vid Badhusparken.
Yran har gästats av mängder av mer eller mindre kända artister, både svenska och internationella. Bryan Adams, Motörhead, Lady Gaga, Patti Smith och Sting är några av de större namnen men här har även många rookies fått sina genombrott. Yran levererar helt enkelt! Det vi däremot aldrig mer får se är Ewert Ljusbergs legendariska presidenttal Yrans sista kväll, eftersom han gick bort hösten 2021. Nu är det istället Eva Röse som är Jämtlands president.
Vackra och berömda byggnader
En av stans både mest kända men även vackraste byggnader är utan tvekan Rådhuset, mitt i centrala Östersund. Det färdigställdes 1912 och hyser idag delar av verksamheten för Östersunds kommun. Tre gånger om dagen ringer klockorna och trapporna är även samlingsplats för studenterna i juni. Totalt mäter Rådhuset 51 meter, inklusive torn, spira och vindflöjel.
Uppe vid skidstadion finns den stora ackumulatortanken Arctura, byggd 2003 och som i folkmun kallas för ”termosen”. Den rymmer 26 miljoner liter vatten, är 65 meter hög och på utsidan sitter det ett nät täckt med dioder, som kvällstid lyser upp tanken i olika färger.
Vill man veta mer om Östersunds historia, då- och nutida stadsplanering och kända personer så kan en stadsvandring vara en bra grej. I en grupp om 15 personer tar guiden besökarna runt i stans kända och mindre kända delar. Ett annat välkänt hus är Sommarhagen, vackert beläget ute på Frösön. Huset tillhörde tonsättaren Peterson-Berger, som kanske är mest känd för verken Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen.
Mitt sista tips på häftig byggnadskonstruktion är Vallsundsbron. Bron kopplar ihop Frösön med ”Annersia”, den invigdes 1998 och på kvällarna lyser dess lyktor i broräcket upp som ett pärlband rakt över vattnet.
Naturreservat i och utanför Östersund
Här i krokarna har man alltid nära till naturen och när det blir sommar i Östersund finns det flera promenadvänliga naturreservat både i stan och alldeles utanför. Odensalakärret är ett kalkrikt och blött område där flera ovanliga växter huserar. Här finns det framförallt flera olika sorters orkidéer. Är man sugen på lite äldre träd ska man åka till Torvalla urskog, med granar som är uppemot 200 år gamla.
Ett populärt naturreservat är Tysjöarna, strax utanför stan, och allra helst för fågelskådare. Framåt maj är det vanligt att kunna se trana, stora flockar andfåglar, vadare med flera. Området är på flera platser tillgänglighetsanpassat med ramper som passar både rullstol, barnvagn och rullator. Det finns även vindskydd och utsiktsplats.
På Frösön ligger Ändsjön, även det ett populärt ställe för fågelskådning. Det går att utgå från flera platser runt skön, både vid Lövsta och längs Vallaleden. Vid parkeringsplatserna finns det skyltar och runt sjön går det ett terrängspår där både löpare och cyklister brukar hänga.
Min personliga favorit är annars Andersön, en och en halv mil väster om stan. Här blandas långa stränder med stigar fyllda med rötter och tät skog. Längst ut på norra änden öppnar Storsjöns flak upp sig och här har man både Oviksfjällen och Åreskutan som vackra kulisser. Det finns även vindskydd och grillplatser här. Själv brukar jag ta löppass runt ön, de brukar bli runt 8-12 km.
Hos Naturkartan.se finns alla naturreservat både kring Östersund och i Jämtland listade.
Träna gratis i Östersund
Oavsett det är sommar eller vinter så finns det gott om träningsmöjligheter i Östersund. Här är några av alla de gratisalternativ som finns. Att det här är en elitidrottsstad märks tydligt.
Upplevelselöpning
Som Frösöbo är jag kanske partisk men de finaste löprundorna finns på ön och måste upplevas när det är sommar i Östersund. Börja i Badhusparken i city och spring över Frösöbron. Fortsätt längs vattnet och Vallaleden söderut, håll vänster vid viadukten och spring sedan under bron. Därifrån finns det vackra stråk av både skogsstigar och grusvägar med sjöutsikt.
Längst ut på Frösön, en dryg mil från city, ligger halvön Bynäset. Springer man hela vägen runt blir det 7 km. En annan ö, en dryg mil söder om Östersund, är Andersön och dess naturreservat. Här får man vacker och kuperad löpning på snåriga stigar och med Storsjöflaket precis bredvid sig. Parkerar man i början av ön och springer längs vattnet hela vägen runt får man utan problem ihop drygt en mil. Väljer man någon av parkeringarna en bit in landar man på kring 6-8 km.
I Östersund kan man springa uppe på skidstadion, flera mil om man så vill. Bredvid rullskidspåret går det en lättsprungen grusväg. Spikbodarna på andra sidan E14 är också ett populärt ställe för den som vill ha skogs- och terränglöpning med spår från 3 till 15 km. Nere i stan finns också Hofvallen, en friidrottsanläggning med nylagda löparbanor, för snabba intervallpass.
Löpning med utmaning
På Frösön finns skidbackarna Gustavsbergsbacken och Ladängen att springa i, i alla fall när snön försvunnit och det blivit sommar i Östersund. Den senare är något mer löpvänlig och bjuder på 78 höjdmeter på 400 meters löpning. Fjäll- och sjöutsikten på toppen är magisk och värd varenda hjärtslag. Här uppe går även ett knappt 3 km långt elljusspår runt berget med sköna höjdmeter längs vägen. Spåret börjar strax nedanför Frösötornet.
En något enklare backe att springa i är Kärringbacken på Frösön, ovanför Vallaleden. Det finns parkeringsplatser i direkt anslutning till alla de omnämnda backarna.
FLER TIPS | Jag tipsar om mer löpning hos Visit Östersund
Utegym
Har man inget gymkort kan man träna gratis på stans utegym, en perfekt aktivitet när det är sommar i Östersund. Vid Surfbukten på Frösön, precis vid brofästet mot stan, ligger det ett fint utegym precis vid sjön. Här kan barnen underhålla sig på en pumptrack under tiden alternativt hänga i sköna Surfbukten. I citys ostligaste delar finns utegym både vid Fyrvalla och vid Remonthagen. Det finns även ett utegym vid ICA Maxi, granne med Jämtkraft Arena.
FLER UTEGYM | Lista över utegym i Östersund
Cykling
Jag har redan nämnt Ladängen men förutom löpning går det att cykla downhill här. Det går ett spår i skogen precis vid skidbacken. På sommarsäsongen kan man ta liften upp i Gustavsbergsbacken. Frösö kort är en populär runda som rundar både Ändsjön och passerar Sommarhagen. Den bjuder på härliga nedförsbackar och på ett par ställen är fjällutsikten helt magnifik!
Uppe vid Spikbodarna strax utanför stan finns det fler fina mtb-spår och även Lillsjön och Odensala bjuder på fina stigar om man vill hålla sig i stan. I övrigt rekommenderar jag Helenas blogg, som har mängder med cykeltips i och kring Östersund.
Spela & träna golf i Östersund
Spelar du golf? I så fall är en sommar i Östersund ingen riktigt sommar om du inte spelat på Östersund Frösö Golfklubb, där första tee ofta omnämns som Sveriges finaste utslagshål. Det här är min hemmaklubb och här spelar jag merparten av säsongens rundor. Alldeles i närheten ligger även Östersund Indoor Golf som erbjuder trackman-teknik de dagar man kanske helst stannar inomhus.
Två mil söder om stan ligger Storsjöbygdens Golfklubb, som ofta beröms för fina greener. En dryg mil nor om stan ligger Sandnäset, en 13-hålsbana precis vid E14. Har man inget grönt kort kan kan spela pay-and-play både på Frösöns korthålsbana och hela Norderöns 18-hålsbana.
Co-working i Östersund
Det finns flera sköna co-workingställen i Östersund, för den som behöver jobba. Gomorron är min favorit och finns på hela tre ställen mitt i city. Senast öppnade de Tegelmagasinet, vilket är restaurerade lokaler från förra sekelskiftet. Själv satt jag ett tag på deras våning mittemot Mittpunkten, längs gågatan. Mitt i city ligger också Norra Station, som jag redan nämnt i matsammanhanget. Även Nummer1 på Stortorget har platser för distansjobb.
Hur ser din sommar i Östersund ut?
Det här var mina bästa tips för en fin sommar i Östersund. Jag bor ju här och det finns säkert platser och upplevelser som jag missat av ren hemmablindhet, trots att jag ser mig själv som turist. Har ni fler tips? Lämna gärna en kommentar här under och berätta!
[…] LÄSTIPS | 60+ sommartips om du är i Östersund […]
[…] andra kring bordet och samtalen varierar vitt och brett. Om jobben, livet, resor och hur man från Östersund lyckas hitta en sådan här unik matupplevelse utanför […]