Club Karusell och en en kulinarisk helkväll i Östersund

Efter en lång arbetsvecka, kryddad med en dagstur till huvudstaden i torsdags, så längtade jag egentligen mest efter en lugn och skön fredag hemma i soffan. Och sömn. Kanske framförallt sömn. Vi hade dock bokat in på Club Karusell på ”Gräddhyllan” vid Stortorget här hemma i Östersund, en kväll signerad matprofilen Fia Gulliksson (Jazzkökets grundare) och med ett team av kockar från bland annat Stokkøya, två timmar norr om Trondheim.

Efter jobb och lite hemmaträning svidade vi om och begav oss in på byn. Club Karusell skulle hålla till vid Storsjöteaterns gamla vinbar, precis vid torget. Bitande kall promenad men också väldigt fint att komma in i den värmande miljön och restaurangens sorl, med en jazzspelande saxofonist som höll tonerna på en behaglig nivå.

Det finns mycket att säga om både Fias engagemang, Stokkøya och allt runtomkring men jag tänker faktiskt dyka rakt in i vad som serverades.

Välkomstbubblet

Princessa Krusbär som serverades tillsammans med rotfruktschips, tångkaviar och färskostkräm. En liten nätt försmak på vad kvällen skulle innehålla. Här blev vi även visade till vårt bord och presenterade för några av våra bordskamrater. Alltid ”spännande” att se vad det landar för folk runtomkring och med veckans sociala kvot redan uppfylld med råge höll jag andan.

Tills vi satte oss. Där sänkte jag axlarna eftersom sällskapet var både trevligt och avslappnat. Vi diskuterade allt från Osterian af Jämtland (eftersom ägaren satt vid bordet), viner från Slovenien, tomtelöpning i Östersund, resor och mat (så klart).

Första ut – blåmusslor Åfjord med thai-touch

Först ut till borden kom blåmusslor Åfjord thai kick med röd curry, citrongräs, fänkål och kokos som serverades med en heläggsaioli och ett riktigt fint bröd från Stokkøya bageri. Vinet i glaset blev Maria Pet Nat från 2022.

Här blev det nästan lite fingermat när musslorna serverades på ett stort fat mitt på bordet. Touchen av fänkål i såsen var magnifik och undrar om inte den här aiolin var en av de bättre jag smakat. Jag gillar skaldjur men brottas med att det alltid blir kladdigt. Det går knappt att äta snyggt men vägs upp av smakerna så klart.

Andra – samiskjapansk hälleflundra

Samaki med hälleflundra, sjögrässoja, syltad remtång och crudité gjord på jordärtskocka. Vinetvar ett glas Malvazija från 2021.

En rätt inspirerad av det samiska och japanska köket. Saknades kanske något sött till och alla runt bordet enades om att jordärtskockan kanske skulle ha varit äpple istället.

Tredje – Fias Kimchisallad

Fias egen Kimchisallad med pumpakärnor, puffat risblad och tångpulver. I glaset? Mali Merlot Kmetija Stekar från 2022, vilket enligt både Maria och mig var kvällens bästa dryck. Rätten i sig? ”Kvällens gomrensare” som någon sa. Kanske inte starkaste kortet men förmodligen sådär kulinariskt strategiskt inför den kommande lammsteken.

Fyran – norsk lammstek (med tångtouch)

Villsau lammstek med rotfrukter, lammsky Bourdalasie och jordärtskockskräm. I glaset Quela Kiinec från 2018.

Ännu ett stort fat mitt på bordet där där vi plockade det vi ville ha. Krämen, gudomlig. Skyn likaså. Lammen hade betat på den norska kusten och därmed ätit en stor del tång genom åren, vilket då ger köttet en skön salthalt. Kockarna ska knappt behövt salta det i köket. Väldigt fina smakkombinationer!

Finalen på Club Karusell – mandelkaka

Mandelkaka med lingon, ett Ädla crunch, blommor och sotad tång. Väljer jag själv så utesluter jag mandel i sådana här rätter men å andra sidan är väl en mandelkaka utan mandel ingen mandelkaka. Återigen blandades tång in, vilket lite var kvällens tema med våra norska vänner i köket. Toppades med ett litet flarn på Ädla-ost från Skärvången. Till detta ett dessertvin av det starkare slaget, 20%, som jag dock inte minns namnet på.

Allt om allt

Summa summarum – vilken kväll det blev på Club Karusell i Östersund! Fantastiskt fina rätter, skönt presenterat och härligt sällskap runt bordet. Det är lätt att glömma bort både social trötthet och sömn men när klockan närmade sig midnatt tackade vi för oss och tog promenaden hem över Frösöbron. Och vi somnade ganska omgående och fick oss en rejäl sovmorgon i morse.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.