Hitta bästa platsen på flyget – 7 tips (istället för SeatGuru)

Att hitta den bästa platsen på flyget kan ibland vara skillnaden på en trevlig flygresa och motsatsen. Vad som sedan faktiskt är den bästa platsen kan det ju råda delade meningar om. I mångas ögon är nog allt ”bakom skynket” sämre platser medan de som helst inte lägger en halv årslön på business class gärna snikar åt sig ett bra säte i ekonomiklass.

Det fanns en tid när SeatGuru var min favorittjänst inför långa flygresor. Där fanns tydliga kabinkartor (seatmaps) med både teknisk information och recensioner. Kring 2020 slutade dock tjänsten att uppdateras så idag är den inte särskilt pålitlig. Ersättare finns och de är riktigt bra och i det här inlägget har jag samlat två av dem plus ett knippe andra tips som kan hjälpa er att hitta den bästa platsen på flyget.

Tipsen här är inte enbart för nördarna. Tillhör du skaran som ser flygresan som ett nödvändigt åt så ska du absolut läsa vidare, det kan vara skillnaden mellan en bra och en mindre bra stund i luften.

Hur resonerar ni kring att hitta bästa platsen? Läs mina tips här under och droppa sedan en kommentar om jag missat något.

Bästa platsen på flyget – tipsen i korthet

  • Boka Business Class
  • Betala för sittplatsen
  • Använd tjänsten aeroLOPA
  • Använd tjänsten SeatMaps.com
  • Kolla in reserapporter på Youtube
  • Mina favoritplatser
  • Platserna jag helst avstår
Startbana på flygplats

Vilka uppgifter behövs?

För att hitta den bästa platsen på flyget behöver man egentligen bara två uppgifter – flightnummer och datum. Resten av uppgifterna kan man få fram genom seatmap-tjänster. Jag tipsar om två här under, varav en av dem är riktigt skarp.

Idag skriver flygbolagen som regel ut vilket flygplan du håller på redan när du söker vettiga avgångar. Redan där har vi alltså viss information ”gratis”. Det som de är lite sämre på är att berätta vilka platser som är bättre och sämre men det finns så klart lösningar på det problemet också. Vi ska också ha med oss att det ibland blir flygplansbyten sent inpå avresa, de är så klart svåra att förutse.

#1. Boka business

Ett sätt för att göra resan mer bekväm är att lasta upp stora betalkortet och flyga business. Där finns det som regel nästan enbart bra platser (undantag förekommer så klart). Jag fattar att det här kanske inte är möjligt alla gånger och jag lägger själv hellre pengarna på location än en svindyr flygbiljett. Men, fyndlägen finns absolut. Antingen genom att boka på kampanjer eller att resa för flygpoäng.

Flygpoäng? Ja, idag kan man ha ett betalkort kopplat till ett flygbolags lojalitetsprogram. Vårt närmaste exempel är SAS samarbete med SEB Mastercard eller kanske helst American Express. Med AmEx Elite-kortet kan samla ihop till en så kallad 2-för-1-voucher, vilket kort innebär att man bokar en poängresa för halva priset.

Allt som oftast har American Express värvningskampanjer (som nu till exempel). Signar man upp sig med den här länken så får man dessutom en extra poängboost plus att även Upplevelsebloggen och Mariasmat.nu gynnas. Win-win.

Säte 2H på SAS Business Class på A330-343.
SAS Business Class på Airbus A330

#2. Betala för sittplatsen

Är inte business class ett vettigt alternativ men man vill slippa lotteriet av platser vid incheckningen? Då kan det vara läge att lägga en extraslant och köpa en plats redan vid bokningen. De brukar kosta allt från en hundralapp upp till tusenlappar. Priset beror på bolag, flygresans längd och vilken typ av säte det är man vill reservera. Har man högre status i ett flygbolag kan sätesbokningen till och med vara gratis.

Vi ska notera att det även här inte är en garanti att man får platsen man faktiskt betalat för. Även här kan ett flygplansbyte ställa till det eller att flyget är överbokat.

Om man nu väljer att betala för ett säte är det ju ännu viktigare att hitta den bästa platsen på flyget, så man inte köper ”fel”. Hur gör man då det? Det ska jag visa nu.

Tips för att hitta bästa platsen på flyget
Singapore Airlines Airbus A350 – någonstans här kan bästa platsen på flyget finnas.

#3. aeroLOPA – snyggt, detaljerat men statiskt

Snygga och detaljerade kabinkartor gör aeroLOPA till en personlig favorit när jag ska välja säte, framförallt inför långflygningar. Förutom att sajten är lättnavigerad, användarvänlig och snabb så har de också lagt fokuset på precision. Det betyder till exempel att fönstren på platskartan till hundra procent stämmer med var de sitter i verkligheten. Väldigt viktigt om man är ute efter en bra fönsterplats.

Utöver detta är flygplanen väldokumenterade vad gäller typ av säten, el- och USB-uttag, wifi, IFE med mera.

Nackdelen är att sidan är statisk och det går inte leta fram sin flygplansmodell med datum eller flightnummer. Man får heller inga recensioner av platserna eller återkoppling från andra resenärer. Med det sagt. Vet man vilken kärra man ska flyga med så är aeroLOPA en väldigt bra tjänst. Annars? Då är nästa tips betydligt bättre.

SAJTaerolopa.com

#4. SeatMaps – informationsrikt och enkelt

SeatMaps påminner till stor del om det som SeatGuru en gång var. En rad sökalternativ finns för att hitta rätt kabinkarta. Man kan söka på flygbolag, flygplansmodell, datum samt avrese- och ankomstflygplats. Man behöver alltså inte veta på förhand vilken flygplansmodell det är, SeatMaps löser det åt en.

När man väl hittat sin flight och platskarta möts man av bra och tydlig information. Antal säten, storleken på dem, hur mycket de går att fälla med mera. På själva platskartan är också vissa platser färgmarkerade beroende på om de har bättre eller sämre egenskaper. Klickar man på ett säte får man upp vad som är bra respektive dåligt på aktuell plats. Utöver det här kan man också läsa andra resenärers recensioner, se Youtube-filmer och läsa blogginlägg om flygplansmodellen ifråga (en funktion som dock inte verkar helt hundra).

SAJTseatmaps.com

Qatar Airways A350
Qatar Airways A350

#5. Youtube

För att få en känsla för kabinen brukar jag, om jag känner mig tveksam, köra en sökning på Youtube. Det finns mängder av så kallade ”tripreports” som på mer eller mindre bra sätt går igenom flygresorna från start till mål. De bättre kanalerna har gedigna genomgångar av platser och säten.

Det är ju också lite sånt här som jag själv ägnar mig åt på min egen kanal Flying Dryden. Missat den? Då är det dags att börja prenumerera. Det är helt gratis och ni följer bara den här länken.

#6. Platserna jag helst väljer

På långa flygresor väljer jag så långt det går fönsterplats. Jag kan till och med tänka mig att betala för kalaset om så krävs. Är det en dagflygning västerut sätter jag mig på högra sidan i planets färdriktning för att få bäst utsikt och för att slippa solen i ögonen.

I ekonomiklass, som oftast ser likvärdigt ut hos alla bolag på de flesta flygplan, sitter jag helst bakom vingen för att få bästa utsikt. I business kan säten och konfiguration se lite olika ut men finns det en fönsterplats så tar jag den direkt.

Tips för att hitta bästa platsen på flyget
KLM Boeing 787-9 Dreamliner

#7. Platserna jag helst undviker

Oavsett det är en kort flygresa men absolut på en längre sträcka så försöker jag undvika platser vid nödutgång. De innebär förvisso ofta oceaner av benutrymme men de kommer också med vissa restriktioner. Att vara behjälplig vid en (nöd)situation har jag inga problem med (men hoppas så klart att jag slipper) men att inte kunna ha väskan under sätet framöver tycker jag är en nackdel.

På längre flygresor duckar jag helst för platserna nära galley och toaletter. Här springer ofta en del folk, både toalettbesökare och kabinpersonal. Som regel är dessa belägna allra längst bak i kabinen/avdelningen eller längst fram. Tittar man på en seatmap så framgår det här tydligt. Sista raden i kabinen är också big no-no då sätena ibland inte går att fälla lika mycket om man ska sova.

Och så givetvis mittensäten av alla de slag. Värsta platsen på hela planet är ett mitten-mittensäte nära galley och toaletter.

Hur noga är ni med bästa platsen på flyget?

Hur är det med er om ni ska flyga? Tar ni platserna ni blir tilldelade eller försöker ni själva jaga rätt på den bästa platsen på flyget? Lämna gärna egna tips och idéer kring hur ni bär er åt!

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.