Vi har allt mer börjat uppskatta sköna restaurangupplevelser när vi är ute och reser. Det måste inte vara dyrt eller exklusivt utan vi går hellre på något udda och speciellt (vilket i och för sig ibland med sammanfaller). Inför helgen i Bergen nosade Maria upp Cornelius Sjømatrestaurant utanför stan, en restaurang som lockar besökarna med en så kallad ”meteorologisk meny”.
Belägen på en liten ö vid en något större ö ett par mils bilväg från Bergens centrum är möjligheterna att ta sig hit ganska begränsade. Bil fungerar men sista biten kräver alltid båt. I brist på eget fordon väljer vi sjövägen hela vägen från Bryggen inne i Bergen, allra helst när restaurangen säljer paket med både middag och båtresa.
Bergen – lite större än vi trodde
Båtturen ut till ön i ”skärgården” tar knappa halvtimmen. Färden i den beckmörka decemberkvällen pyntas vackert med alla upplysta bostadsområden längst kustlinjerna, nästan hela vägen ut till ön. Två höga broar passerar vi också. Bergen är onekligen större än vad man kan tro.
Det här är Cornelius Sjømatrestaurant
Cornelius Sjømatrestaurant ligger alltså ganska off på en liten ö utanför Bergen. Här serveras färsk sjömat i en avskild miljö med utsikt över fjorden (om det är dagsljus vill säga). Menyn, kallad ”meteorologisk meny”, varierar dagligen och anpassas efter väder, säsong och dagens fångst. Fokuset ligger på råvaror som fisk, skaldjur och lokala ingredienser.
BOKA | Deras egen sajt
En timme tidiga
Efter att ha slarvläst bokningen inser vi väl på plats att vi åkt ut en timme för tidigt. Jaja, hellre det än en timme sena så vi sätter oss till bords, värmer oss vid brasan och tar in varsitt glas att fördriva tiden med. Det innebär ju dock att vi kommer få vänta ganska länge på maten, lätt suboptimalt när vi redan är ganska hungriga.
Vi hoppar dryckespaketet
Som de slowdrinkers vi är så hoppar vi över dryckespaketet och delar istället en flaska vin. Vi tänker att den tillsammans med vatten täcker upp för våra timmar till bords. Det blir en Von Othegraven, en Riesling årsmodell 2022 från Kanzem i västra Tyskland som vi senare kommer att uppfatta som mycket lämpad genom hela menyn.
De fem rätterna
Tillslut så händer det och middagen inleds med en ingefärspannacotta. Rätten serveras med lättgravad öring, sesammajonnäs och ett krispigt inslag av sprödstekt vitlök och norichips. Shiso- och rädisskott ger en fräsch balans, som kompletteras med persilja och en grillad citronsås.
Därefter följer en pannstekt kammussla. Tillbehören består av anklevermousse, en slät karamelliserad lökpuré och picklad rödlök. Kalaset dekoreras med brynt smörsnö och färska örter, i en riktigt läcker presentation
Sprödstekt marulk blir kvällens tredje tallrik, serverad tillsammans med jordärtskockskonfitering och rökta blåmusslor. Blåmusselskum med smak av citrongräs och rökt jalapeño ger ytterligare dimension, som också toppas med skogsyra. Nu börjar de mer påtagliga smakerna komma fram, efter att smaklökarna fått en ganska slät introduktion under de två första rätterna. Marulken är fantastisk!
Huvudnumret är en pannstekt torsk. Fisken toppas med en pumpamarmelad och serveras med en slät rödbetspuré, bakade minibetor och smörstekt brysselkål. Torkad grönkål adderas som en sista detalj och bara wow, det här var utan tvekan kvällens höjdare.
Middagen avslutas med en dessert kallad krämig choklad. På tallriken finns en apelsinkaka täckt med choklad- och karamellglasyr, tillsammans med karamellmousse och en klar apelsingelé. Desserten kompletteras med en hjortronkompott smaksatt med julekryddor.
Allt som allt
När båten framåt halvtolv tar oss åter in till Bergen är vi sådär behagligt mätta och mycket belåtna. Servicen har varit rapp och trevlig, med en blandning av norska och engelska. Från vår fönsterplats på övervåningen kunde vi titta ut på fiskarna nere i havet. Precis som tidigare under dagen varvades spöregn med uppsprickande molntäcke och för kvällen ett vackert månsken.
Stort plus för miljön i matsalen vars begränsade antal gäster gjorde ljudnivån i det närmaste perfekt. Ett skönt sorl men på en nivå som gör att man faktiskt kunde prata i normal samtalston.
Kanske blev vår något för tidiga ankomst ut till Cornelius Sjømatrestaurant en vilsen tajming utifrån att maten skulle dröja ytterligare en trekvart efter att resterande gäster satt sig till bords. Vi blev alltså sittandes i nära två timmar innan den snyggt upplagda men också lilla lilla ingefärspannacottan ställdes fram. Det tog sedan ytterligare två timmar innan huvudrätten kom in. Nu hade vi inga tider att passa utan det var mer att vi var så jäkla hungriga, efter att ha levt på glögg på julmarknaden inne i Bergen.
Väl värt!
Grundplåtarna för en femrätters med båtresa tur och retur gick på 1500 SEK per person (tusenlappen för maten, femhundringen för båtresan) plus en flaska vin och varsitt glas innan middagen. I vårt tycke ett fullt rimligt pris utifrån meny, smaker, kvalitet, presentationer, miljö och service.
Återigen. När vi är ute måste det inte vara dyrt och lyxigt men gärna unikt och eget. I fallet Cornelius Sjømatrestaurant råkade det bli alla delar på samma gång. Så kan det gå men också otroligt värt!
HITTA HIT | Google Maps
Cornelis sjömat ser inte vara smaklig ut utan t o m låter smaklig m din presentation.
Haha, då har budskapet nåt fram. 🙂
Ojoj, det här ser ju väldigt trevligt ut, på alla sätt! Tur att jag inte är hungrig, nästan så jag blir lite hungrig ändå 😉
Haha! Ja det där var en matupplevelse! 🙂