Lång bilresa – 18 tips & råd för en lyckad roadtrip

Planerar ni en lång bilresa nu i påsk? Släkt och vänner på andra kusten eller en resa till fjällen hundra mil norrut? Då är det verkligen läge att tänka till ordentligt för att göra en sådan roadtrip så smidig som möjligt för alla parter. I det här inlägget har jag samlat ihop ett helt gäng med tips som vi brukar anamma när vi ska ut på vägarna.

Har ni egna tips? Lämna gärna en kommentar längst ner så hjälper vi varandra!

Radiointervju i P4 Jönköping

Jag gästade Morgon i P4 Jönköping med anledning av det här inlägget och tar under intervjun upp några av de tips som ni hittar här under. Inslaget är från den 17 april 2025.

#1. De självklara tipsen för en lång bilresa

Jag börjar med att slå in några jätteöppna dörrar. Inför en långresa gör man sig själv en stor tjänst genom att vara utvilad, nykter och lugn. Alla mår bra av det, inklusive medtrafikanterna.

Behåll lugnet under en lång bilresa

#2. Planer är inget – planering är allt

Våga planera och göra research på rutten. Hitta tänkbara (ladd)stopp. Ha en reservplan med omvägar vid eventuella köer. Ha bilen fulladdad/tankad innan ni rullar. Plocka fram det som ska packas med. Preppa med egen mat. Kanske inget för en resa på tio mil men nu pratar vi ju en riktigt lång bilresa vilket är en helt annan grej.

#3. A Better Route Planner

ELBIL. Inför en lång bilresa med elbil är nog ABRP här hela internets näst bästa sajt (efter det här inlägget). Här kan man planera en rutt från A till B, inklusive laddstopp längs vägen baserat om vilken bil man kör, om man vill ha långa eller korta stopp, vilken procent man vill ha på ankomst och så vidare. Den här appen borde fler använda för att på så vis undvika köbildning vid de mest populära laddplatserna.

#4. Våga undvika GPS:en

Det är givetvis enklast att planera en rutt utifrån navigeringen i bilen eller mobilen. Problemet är bara att alla andra navigerar efter samma rutt. Våga därför tänka lite bortanför det blåa strecket i Google Maps.

Ja, det är möjligt att det på kartan ser ut som en omväg men chansen till glesare trafik och färre köer är troligen en positiv effekt av vägvalet. I slutändan kanske omvägen rentav blir en genväg.

#5. Upptäck småvägarna

En annan följd av att ducka för GPS:ens standardförslag är att man får chansen att se något mer unikt. Ett lokalt café utslängt på landet, en utsiktsplats som inte motorvägen erbjuder eller en lugn och stilla rastplats.

En lång bilresa i Kanada

#6. Mikropauser

Att ta korta pauser är en ypperlig regel under långa bilresor. En bensträckare på några minuter räcker gott och väl för att få luft och rörelse.

#7. Byt chaufför

Använd mikropauserna till att byta chaufför, kanske i tätare intervaller än man tänker från början. Ju längre vi kör desto tröttare blir vi, allra helst i miljöer där vi inte är vana att köra, till exempel utomlands med annat trafikklimat.

#8. Reflexväst i bilen

Vi har alltid med ett par knallgula reflexvästar i bilen, lättillgängliga även om vi har mycket packning. Blir det en trafiksituation där man måste lämna bilen och vistas kring körbanan är det här en billig försäkring.

#9. Smarta laddstopp

ELBIL. Inför en kommande lång bilresa i Europa i sommar tänker vi hellre flera korta laddstopp framför få och långa. Förutom det rimliga i en bensträckare varannan timme så är det ju nice att trycka in ström lite här och där. Det gör att vi till stor del undviker räckviddsångest och ensiffriga procenttal. ABRP kommer att vara till stor hjälp där, tack tack!

#10. Dela upp ansvaret i bilen

Den som kör, hen kör. Chauffören har fokuset på trafiken och att bilen rullar säkert. Låt därför de andra i bilen hålla koll på musik, teknik, kartor, fika och service åt både förare och passagerare.

Maria kör bil - jag servar

#11. Testa annorlunda matstopp

Det är så klart enkelt att stanna vid random vägkrog eller snabbmatställen. Förhållandevis billigt och alla (nåväl) blir nöjda. Men hur gott är det? Precis. Vi brukar därför ta sikte på andra ställen när vi är ute på långa bilresor och tar gärna en liten omväg för sakens skull.

Som golfare vet vi att klubbarnas restauranger oftast håller hög kvalitet samtidigt som de inte kostar jättemycket mer än snabbmatställena. Ser ni därför en skyltad golfbana och det är lunchdags – sväng in och testa! Annars fungerar små lokala hotell också utmärkt, oftast ligger de bara en kort sväng från huvudleden.

#12. Budget: egen mat och härligare pauser

Kärva tider? Preppa egen mat! Inte bara är det snällare mot plånboken, det öppnar också upp möjligheten att luncha ungefär precis var man vill. Kör man en naturskön väg? Stanna på valfri plats och njut. Här kan man innan avresan förbereda en ljummen sallad eller pastarätt. Kom ihåg besticken!

Roadtrip längs Great Ocean Road

#13. Snacks med finess

Jag vet, jag är själv sockerjunkie och faller titt som tätt in i godis. Men ärligt, det blir ganska oskönt tillslut. Ett riktigt guldkorn är därför att preppa med okladdiga nyttiga saker. Ja men tänk grönsaker som morötter eller gurka skurna i stavar. Enkelt, gott och så slipper man bergochdalbanan med blodsockret.

#14. Termosmugg

Att ha en egen termos håller kaffet varmt eller vattnet kallt i flera timmar. På de allra flesta caféer och restauranger som vi har stannat vid har det varit helt okej att beställa kaffe och få termosen påfylld. Då slipper vi dessutom onödiga engångsartiklar och onödigt spill i bilen.

#15. Packa så att du når det viktiga

Laddsladdar, surfplattor, kaffe, snacks. Se till att ha såna enkla prylar välorganiserade och lättillgängliga. Det är rent ut sagt skräp att behöva stanna för att rota fram en mobilladdare längst ner i bagageutrymmet.

#16. Laddmöjligheter för prylarna

Hyfsat moderna bilar har USB-portar där man kan ladda sina prylar. Man kan dock aldrig få för många och det finns USB-adaptrar för 12V-uttag för en billig peng. Många av dem har flera uttag för laddare. Och köp för jösse namn en med USB-C (exempel), då är ni hyfsat safe för de närmaste åren.

#17. Packa lätt och rätt!

”Kan vara bra att ha” är för amatörer. Packa med det som du verkligen vet att du kommer använda. Det sparar både plats i bilen och energi/bränsle. I bilen ska sedan det minst nödvändiga ligga längst in och det som man snabbt kan behöva komma åt längst ut.

Och här måste jag bara tillägga att frunken är ett litet fantastiskt utrymme. Sedan vi skaffade elbil använder jag utrymmet nästan varje gång vi packar bilen för en långresa.

Teslas frunk

#18. Tillåt er att ha tråkigt ibland

En lång bilresa måste inte bestå av ljud, underhållning och intryck precis hela tiden. Tillåt er själva lite tystnad ibland. Låt tankarna snurra iväg på det som väntar på destinationen, hur du ska lägga upp träningen under semestern eller om det är något du glömde hemma. Okej, jag skojar bara om det sista så klart men ibland är det nyttigt att inte göra nånting alls.

Så, vad har ni för tips inför en lång och härlig roadtrip? Lämna gärna fler idéer i kommentarsfältet här under! Om inte annat – kör försiktigt och krama varandra i trafiken!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.