Idag är det andra fredagen i januari. Det betyder också att vi har nått Quitter’s Day 2025, dagen då vi enligt statistiken kan skönja en tydlig trend om brustna nyårslöften. Yes, inte ens två veckor in på det nya året! För egen del lär jag märka av det på gymmet och även om jag gärna ser minskad trängsel där så är det ju trist att folk kapitulerar innan de ens har börjat.
Ja, okej. Jag spetsar det lite. Dippen sker ju inte över natten. Det roligaste hade ju så klart varit om folk gått in med rimliga ambitioner från början, som faktiskt kan hållas längre än två veckor. Ett friskvårdande folk är ett fint folk. Eller hur man nu säger.
Vad är Quitter’s Day?
Quitter’s Day myntades av träningsappen Strava för några år sedan. De granskade data från miljontals användare och upptäckte en stor dipp i aktiviteten på sin tjänst just den här dagen. Deras tolkning blev därför ”Quitter’s Day”.
När inträffar Quitter’s Day?
Strava upptäckte att det här skedde den andra fredagen i januari, alltså knappt två veckor in på det nya året.
8 tips för att överleva Quitter’s Day
Oavsett vad man bestämde sig för där vid tolvslaget för tio dagar sedan så finns det ju en hel radda med tips för att ta sig förbi Quitter’s Day och vidare mot det långsiktiga målet.
- MÅL. Ha ett mål istället för löfte. Ett löfte kan brytas men ett mål kan fortfarande uppfyllas, även om man tappar något längs vägen.
- SMART. Sätt ett mål som är Specifikt, Mätbart, Accepterat (eller attraktivt), Realistiskt och Tidsbundet. De är lättare att uppnå.
Istället för ett ospecificerat ”Jag ska träna mer” kan ”Jag ska träna spinning 30 minuter tre gånger i veckan under januari.” - PROCESSEN. Det är de små vardagsjusteringarna som leder till det stora målet. Fokusera på dem istället för att ha ett ogreppbart mål om två år.
- BÖRJA LUGNT. Det finns ingen vits med att börja springa milen fyra gånger i veckan om du kommer rakt från soffan.
- DITT ANSVAR. Oj, den lät tung men är egentligen ganska enkel eftersom du satt ett SMART mål istället för löfte. Dela målet med andra. Berätta för vänner, familj eller på sociala medier. Då får du lite press samtidigt som du kan få pepp och hejarop från andra.
- VAR FLEXIBEL. I den tränings- och aktivitetsstreak som jag håller igång (800+ dagar just nu) har jag fått skruva på ambitionerna mer än en gång. När knät gav upp bytte jag från ”runstreak” till ”träningsstreak” och höll kvar i min dagliga träning. Efter operationen i höstas fick jag så klart sänka ambitionen för vad jag kallar ”träning”. Inte värre än så och man måste vara snäll med sig själv.
- TÅLAMOD. Herregud, min kanske svagaste gren som jag verkligen fått jobba stenhårt med efter operationen. Så klart jag vill springa som tidigare men jag har exakt noll bråttom. Istället tar jag chansen att styrketräna och följa min rehabplan. Förändringar sker inte över en natt och precis som i många andra fall finns det ingen quickfix för att nå ett långsiktigt mål.
- HA FÅ MÅL. Om målen nu betyder något – håll dig till ett par få som du faktiskt mäktar med. Dygnet har 24 timmar och så vidare.
Det var det om Quitter’s Day. Hur gör ni? Blir det löften, mål eller kör ni på som vanligt?
Jag är igång nu med min streak så här blir det ingen quitting. 🙂
Stöket var att sätta ramarna. Det blev 20 min träning + 10.000 steg alternativt 15.000 steg per dag.
Lagom ambitionsnivå.
Enda problemet är om/när jag blir sjuk. Hur gör man då? Hur gör du om du är förkyld eller så?
Bra där, det låter som att du landade i riktigt vettiga mål! 🙂
Jag tränar även vid krasslighet men sänker ambitionerna, lite som jag fått göra efter korsbandsoperationen. Snuvig? Då kör jag lite som vanligt. Ont i halsen eller feber? Då blir det enkla gummibandspass på mattan i vardagsrummet, minst 20 minuter. Under min runstreak på 890 dagar så var jag faktiskt bara febrig en enda dag (och då blev det ett superlugnt löppass), så det blev aldrig något riktigt dilemma. Min teori är att träning och löpning håller mig frisk. Dubbel-win. 🙂
Du skriver tydligt!! Ja men visst är det ändå så lite sorgligt!
Haha, lite sorgligt. Man vill ju ha mer långsiktighet! 🙂