Som värd för min första, och kanske största, kulturella upplevelse i Tunisien stod Bardomuseet i Tunis (National Museum of Bardo). Jag hade ärligt talat ganska lite på fötterna när jag klev in. Efter ett par timmar där inne vet jag nu ungefär etthundranitton procent mer om landets historia, Romarrikets på- och inverkan, mosaikkonst och ett tragiskt nutida terrorattentat som helt obegripligt nästan helt har seglat under min radar i över tio år.
Det här är Bardo National Museum
Bardomuseet öppnade 1888 i ett gammalt palats från 1400-talet. Föremålen härstammar från arkeologiska utgrävningar runtom i Tunisien och tidsspannet sträcker sig från det forntida Kartago fram till islamsk medeltid. Nästan 3000 år av historia med andra ord med främst romerska, puniska och islamiska lämningar. 2012 stod senaste renoveringen klar och det är i den som den nuvarande entrén är.
Så, vad finns innanför väggarna? Bland mycket annat en mäktig samling mosaik från Romartiden, som hör till en av världens bäst bevarade!

Mosaikernas mästarklass
Mosaikerna i Bardomuseet är bland de mest välbevarade och största som finns från hela romarriket. De flesta kommer från villor och offentliga byggnader i städer som Utica, Dougga, El Jem och Karthago. Mosaiken är lagd med otrolig precision av små stenbitar, så kallade tesserae (uttalas som regel [tess-er-aj]).
Bardos avskalade rum med sin luftiga takhöjd känns nästan nakna men det gör att mosaikerna och deras motiv lyfts fram ännu mer, hela vägen från golv till tak. Motiven är allt från gudar, hjältar och monster till vardagsliv, jakt och naturmotiv. Ursprungligen var de flesta mosaiker golvdekorationer med syftet att upplevas uppifrån istället för på väggen.
Stora är de också, många av dem på flera meter med hundratusentals bitar. Själv är man ju liksom nöjd om man lyckas lägga ett tusenbitarspussel på ett par dagar över julledigheten som högst troligt inte kommer beskådas av eftervärlden om ett par-tre tusen år.






Status, stil och små stenar
När det kommer till romersk mosaik var det mer än bara dekoration. Det visade på status, smak och bildning. En påkostad mosaik signalerade både rikedom och kulturellt kapital, vilket man helt klart får ge dem. Över tid utvecklades tekniken och formgivandet. Från grova geometriska mönster till en detaljrikedom som på några meters avstånd mer ser ut som en målning än tusentals små glasplattor.
Vi stod också och funderade på om utformningen av människorna var ämnade som seriösa eller om vi faktiskt stod och tittade på en tusenårig seriestrip. Jag antar att vi aldrig får reda på det riktiga svaret men kanske garvar de gamla romarna åt oss när de tittar ner på nutidens museibesökare.
En stor variation föremål
Bardo är inte enbart mosaikbonanza även om det i mitt tycke är hela museets höjdpunkt. Här finns också puniska gravsymboler, romerska sarkofager och islamisk konst med allt från kalligrafi till keramik. Man omges med eftertryck av Tunisiens historiska vibe medan man vandrar runt i de olika rummen, på de olika våningarna.



Terrorattentatet 2015
Den 18 mars drabbades Bardo av ett dödligt terrorattentat när två terrorister öppnade eld. Totalt mördades 20 turister, en polis samt en museianställd. Terroristerna sköts ihjäl av polis och i efterspelet greps flera personer med kopplingar till attentatet. Museet öppnade igen bara en vecka efter attentatet och idag finns en minnestavla med offrens namn i den stora entrésalen.
Bra att veta om du ska besöka Bardomuseet
- Museet ligger några kilometer utanför Tunis citykärna
- Guidade turer med buss eller taxi är enklaste sättet att ta sig hit på.
- Det är en säkerhetskontroll vid entrén.
- Släpa inte på onödig packning!
- Lägg i alla fall två timmar här inne – det är värt det!
- Fota med respekt och undvik blixt.
- Bardo finns faktiskt delvis på Google StreetView.
Som sagt. Bardomuseet blev en utmärkt start på Tunisienresan och en ingång i en historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden. Om du vill läsa mer om resan till Tunisien, klicka här!
OFFICIELL SAJT | bardomuseum.tn
Besöket arrangerades av Tunisiens turistbyrå. Texter, bilder och åsikter är alltid eget material.
Hade du ingen koll på romarriket? Det är väl vad många män tänker på (romariket)? I alla för några år sedan.
Det verkar vara ett intressant museum. Och alltid kul med ny kunskap. Nu är jag kvinna så jag tänker nästan aldrig på romarriket.
😂 Bra poäng där! Jodå, Romarriket hade jag hyfsat koll på men blev ju bra mycket klokare väl innanför Bardos väggar. Men visst, för att vara man så tänker jag nog under snittet på de gamla romarna.
Nu har jag ju fått en liten titt in i Bardo-museet ändå, tack för det!! 🙂
Ja, ett litet digitalt snabbesök. Bra förhandstitt inför ett riktigt besök. 😉