Det finns alltid ett sug. Alltid. Att dra in på någon av alla miljoner resesajter. De som säljer flyg- och tågresor. De som erbjuder boenden av olika slag. Destinationssajter med säljiga bilder. Eller mina bloggkollegor, som med sina härliga reseskildringar och underbara bilder oftast bara göder längtan efter en ny tripp. Till grannlandskapet. Eller något land på andra sidan jorden. Att det är världsturismdagen idag gör ju inte suget mindre heller. Och just det här året kanske den just den här dagen behövs extra mycket.
Länder har stängt. Hotell har gått i konkurs. Besöksnäringen går på knäna. I Sverige. I världen. Det finns knappt några lopp att springa. Inga konserter att gå på. Fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare och i TV-sändningarna har de lagt på publikljud, i ett tappert försök till att återge den ”rätta” känslan.
Och när man inte får göra något, då är suget extra stort. Jag vill gå på konserter. Jag vill springa lopp. Jag vill se fotbollsmatcher.
Hösten är här – fotbollen med den
Förra helgen återstartade Premier League, vilket kanske är det mest säkra av hösttecken. Tycka vad man vill, men om det är något som lockar turister till Storbritannien så är det fotbollsarenorna.
Den här säsongen är Leeds tillbaka i Englands finrum, efter 16 års frånvaro. Inför säsongsstarten fick jag möjligheten att vara med på en onlineintervju med Rob Price, som leder klubbens medicinska team. Men. Hur förbereder sig egentligen en klubb inför en sån här uppgift, med en rekordkort försäsong bakom sig?
– Spelarna hade bara 7-10 dagar ledigt innan de kom tillbaka från förra säsongen, säger Rob. Inte så mycket vila, men då var de å andra sidan på en hög träningsnivå. De hann helt enkelt inte gå ner sig så mycket under sin korta semester, fortsätter han.
– Premier League blir också tajtare än normalt den här säsongen men jämfört med Championship så är det färre matcher totalt sett. Så, det borde inte bli något större problem för oss. Omställningen är större för de klubbar som ramlar ur Premier League. De får betydligt fler matcher mitt i veckorna när de spelar i Championship, fortsätter Rob.
Vad gäller klubbens anpassning till Premier League menar Price att det rent träningsmässigt inte är särskilt stora skillnader för spelarna i Leeds. Klubben har redan legat på en nivå anpassad för högsta divisionen.
– Leeds var en Premier League-klubb redan i Championship, menar Price. Däremot blir det mer media och sedan måste vissa delar av anläggningarna uppgraderas, som ny belysning på arenan till exempel.
I dagens professionella fotboll har klubbarna full kontroll på sina spelare. Leeds är inget undantag och mycket sker med modern teknik. En viktig faktor handlar också om återhämtning och framförallt sömn.
– Sömn är den största återhämtningen och spelarna utbildas i det här, säger Rob. Vi anpassar våra träningstider efter sämnen och efter sena kvällsmatcher senareläggs träningen dagen efter. Det är också en av anledningarna till varför spelarna oftast bor på hotell natten innan match, fyller han i.
Well. Jag bor också gärna på hotell kvällen innan en match. Det har dock inte särskilt mycket att göra med att jag måste vara i fysisk toppform för dagen efter.
Vad händer vid en ny lockdown?
När pandemin la sin våta handduk över Europa i februari och mars var Premier League-klubbarna redan i arbetet med att förbereda tänkbara scenarion. Leeds var igång med det här i slutet på januari. Träningsformerna lades om och spelarna fick GPS:er, vars data de sedan skickade in till klubben som på så sätt kunde följa träning och utveckling. Om en andra lockdown blir aktuell tror inte Price att det blir särskilt stor skillnad.
– Vad vi gjorde första veckan var inte vad vi gjorde nio-tio veckor senare. Vi lär, och lärde oss, varje dag om vad som fungerar och inte. Jag tror inte vi skulle göra så mycket annorlunda om landet stängdes ner en gång till.
En ny osäker höst
Premier League har alltså börjat och det inför tomma läktare. Intensiva toppmatcher låter som vilken folktom träningsmatch som helst och inget av det vi är vana vid är som förut. England, Storbritannien och stora delar av världen står inför en ny osäker höst och världens turism med det. I år, om något år, är det viktigt att lyfta just världsturismdagen.
Jag vet att jag inte är ensam om att vilja befinna mig på en fullsatt fotbollsarena igen. Eller att obehindrat kunna resa runt bland städer och ut på landsbygden. Bo på små mysiga bed & breakfast-ställen på landet eller på lyxiga hotell i stan. Och att gynna näringsverksamheterna som lever på oss som älskar att resa.
Innan pandemin stod turistnäringen för nära 10% av världens arbetstillfällen. Tio procent. Jag tror att vi är många som inte riktigt förstått vidden av det här kaoset och vad det har kostat i pengar, liv och krossade livsdrömmar. Även om det kan vara svårt att se något positivt i det här just nu så hoppas i alla fall jag att vi får med oss något bra av det här på sikt. Kanske får vi en ny uppfattning av världen och mer respekt som turister när vi framöver ger oss ut på upptäcksfärder igen.
Inspiration på världsturismdagen
Lite inspiration längs vägen tänker jag ändå är bra för sinnet. När jag nu har pratat om Premier League så kör jag ett brittiskt tema så här på världsturismdagen. Ljuva minnen från mina senaste resor till Manchester, Newcastle och Cardiff och fin inspiration för framtiden.
Om det sen tar ett halvår, ett år eller fyra år innan vi reser någorlunda som vanligt igen får tiden utvisa. Men, visst ses vi väl på en pub, en fotbollsarena eller längs en roadtrip på någon av öarna igen framöver?
Ja?