Tysjöarna – ett enkelt mikroäventyr utanför Östersund

Ibland behöver en utflykt inte vara svårare än att skutta in i bilen, rulla en knapp mil hemifrån, hoppa ur bilen och gå en kort promenad i ett naturskönt område. I och kring Östersund dräller det av just sådana platser och ett sådant ställe är Tysjöarna, ett litet naturreservat som både är tillgängligt och bjuder på fina möjligheter till djurupplevelser.

Hitta till Tysjöarna

Naturreservatet Tysjöarna ligger bara några kilometer utanför Östersund och nås genom tre entréer. Den som är mest tillgänglig ligger i reservatets norra ände. Här finns parkering, toalett och en träramp som leder besökarna hela vägen ut till utsiktstornet, en dryg kilometer ut. Fritt fram för rullstolar, barnvagnar och även cyklar alltså.

Det finns även en entré längs E14 mellan Östersund och Åskorset (västra) och då är det vanliga skogsstigar man får gå för att ta sig fram till sjöarna. Den södra entrén ligger i Lugnviks industriområde, även här är det stigar ut i skogen som gäller. Båda dessa ingångar har parkeringar i anslutning.

GOOGLE MAPSNorra (med rampen) | Södra | Västra

Vad är grejen?

Det som gör området unikt är dess kalkbleke, vilket är en unik naturtyp. Alla bäckar som mynnar ut i Tysjöarna har med sig kalk från de blöta markerna runtomkring. När de kommer ut i det något lugnare vattnet så faller kalket till botten. I det här fallet har det dels spritt sig över ett stort område och med åren blivit allt tjockare, vilket på sina håll bildat ett lager kalkbleke på upp till 25 meter. Faktum är att Tysjöarna är ett av världens största område av det här slaget.

Rekommendationen är att åka hit i maj när isarna tinat bort. Då häckar en mängd olika fåglar här som sångsvan, andfåglar, vadare, måsfåglar, trana med flera. Personligen gillar jag grönskan som i juni och tycker nog att besöket häromveckan var ett av de finaste jag gjort.

Tillgänglighetslyx från norra entrén

Norra entrén då. Den är superfint ordnad, rampen ut till utsiktsplatsen håller riktigt hög klass och har även mötesplatser lite här och var. Vi har på våra promenader mött både barnvagnar, rullstolar, rullatorer, joggare och cyklister. Bara ett par hundra meter längs rampen går man igenom ett område där bävrar härjar. Har man tur kanske man kan se en jobba.

Vindskydd, grillplats och fågeltorn

En dryg kilometers promenad från norra entrén ligger en rastplats. Här finns vindskydd, bänkar och grillmöjligheter. Fullt rimligt att övernatta här med andra ord och platsen ligger lagom skyddad och bara hundra meter från ett av fågeltornen. Rampen fortsätter hela vägen och längst ut har man en riktigt fin utsikt över norra sjön. På räcket finns information om de olika fågelarter man kan skåda så är man det minsta intresserad ska man givetvis ha med sig en kikare hit ut.

Det finns två andra fågeltorn vid Tysjöarna. Ett av dem finns på östra sidan av norra sjön, vilket är skyltat från rampen. Vid södra sjön ligger ett och då gör man bäst i att parkera vid södra entrén och följa Semsån norrut.

En liten eftermiddagstur

Vårt eget besök häromveckan var inte mer komplicerat än att Maria ville springa på något annat ställe än hemma. Eftersom jag fortfarande inte var fullt frisk efter kraschen veckan innan så hakade jag på för en liten promenad på några kilometer. Av en händelse träffade vi på några vänner där ute som vi stannade och pratade med en bra stund.

Här och där kom lite skogsdjur och ville bekanta sig med oss, allt från mygg på benen till trollsländor på huvudet. Det här säger en hel del om naturreservatet tycker jag och man kommer, trots närheten till stan, väldigt nära naturen. När Maria joggat klart satte vi oss en sväng i solen och njöt av stundens lugn. Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så. Mikroäventyr räknas de också.

BLOGGSommar i Östersund – 60 upplevelsetips

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.