Jag vet. Man hinner inte ”se allt” på tre dagar. Inte Vancouver, inte Stockholm och inte ens Östersund. Det hinner man å andra sidan inte på tre veckor, tre månader eller tre år heller. Man får helt enkelt ta den tiden man har. I somras gav vi oss själva ungefär tre dagar i Vancouver. Från fredag förmiddag, då vi med husbilen rullade in i storstadsområdet. Fram till måndag morgon och vår bokade bussresa till Seattle.
Fullt tillräckligt? Så klart inte, men definitivt värt ett försök. Med lite planering och det faktum att jag varit här ett par gånger tidigare lyckades vi inte bara planera in massa grejer utan också hinna med dem. Häng med på tre dagar av naturupplevelser, festivaler, valsafari, utsiktstorn och en sightseeing på cykel.
Och om jag inte sagt det förut (fast det har jag – flera gånger) så är det väl bra att börja med det; Vancouver är en av mina absoluta favoritstäder.
Lynn Canyon Park
Vi ankommer Vancouvers nordvästra delar och vackra Lynn Canyon Park på fredag förmiddag, två timmar efter att vi rullat ut från nattens campsite i Squamish sju mil norr om stan. Lynn ligger nästan lite undangömt från massturismen, vilket dess ”storasyskon” Capilano lite lider av.
Det är underbara miljöer här i den nordamerikanska regnskogen. Stora höga träd, vackra forsar och så givetvis hängbron som kanske är parkens höjdare. 50 meter ovanför forsen är man och går. Här är det en del folk men i övrigt är parken nästintill tom. Otroligt skönt.
Förresten. En av många bra saker med Lynn är att parken idag har lägre entréavgift än när den öppnade 1912. Det är nämligen helt gratis att gå runt här.
BLOGG | Läs mer om vårt besök

Återlämna husbilen
Tre mil söder om Vancouver har vi en återlämningstid av husbilen att passa. Jäkla stökig plats med industriområde och begränsade möjligheter till kollektivtrafik. Med packning och leftovers efter veckan på rull har vi en del kollin att släpa på. Efter några sekunders fundering på lokalbuss bokar vi snart en Uber för de två milen till vårt bokade hus i villaområdet Arbutus Ridge, Vancouver West Side.
Återlämningen av husbilen går förhållandevis smidigt. Vi tackar oss själva för att ha lusläst allt det finstilta i kontraktet och avfärdar ganska snabbt deras gnäll över att vi är sena (vilket vi inte var). Vi vinkar hejdå till vårt hus på hjul med vilket vi har haft helt osannolikt fina upplevelser den senaste veckan.
Checka in på boendet
Vancouvers förorter en fredageftermiddag och det faktum att vi kör förbi flygplatsen gör att Uber-resan onödigt lång, nästan en och en halv timme. Men sen stannar Ubern rakt utanför dörren på huset där vi har bokat ett rum. En villa i en villaförort, i riktigt nordamerikansk stil. Tretusen spänn för tre nätter med delat kök och toalett. För det hade vi fått ungefär en halv hotellnatt i downtown så valet var ganska enkelt. Vi ska ju ändå inte hänga på rummet mer än för sovtiderna.
Festival på Kitsilano Beach
Lördag morgon. Vår första heldag i Vancouver. Den inleder vi på varsin hyrcykel på vilka vi rullar ner till Kitsilano Beach. Utan någon som helst aning visar det sig vara någon typ av festival här nere med både basketmatcher, beachvolley, streetfood och annat kul.
Massor av folk, härlig stämning och perfekt väder så här en lördagförmiddag i mitten av augusti på stranden längs English Bay.



Valsafari ute på Strait of Georgia
Dagens höjdare har vi ändå förhandsbokat och det är en sedan länge noterad punkt på vår långa bucketlist. Valsafari, just här i Vancouver! Utgångspunkten är Wild Whales Vancouver så vi tar promenaden från Kitsilano bort till Granville Island, stans kanske hippaste stadsdel. Här får vi svida om till flytdräkter innan vi i ribbåten susar ut på Georgia-sundet.
Och valar får vi se. Flera stycken. Sjölejon och en örns mäktiga vingspann också. Späckhuggare hade varit fint men några såna djur har de inte skymtat på över två veckor. Finalen blir knölvalen som hoppar, vilket tydligen ska vara ganska unikt. Framförallt två gånger inom loppet av bara någon minut. Wow.
BLOGG | Läs om hela valsafarit

Middag på Granville Island
Efter fem timmar till havs är vi hungriga och vi väljer att stanna kvar på Granville Island och fira valupplevelsen. Vi hittar in på Alimentaria Mexicana och äter gott medan mörkret lägger sig över British Columbia.
Vancouvers ljus och mörker
När middagen är klar tar vi oss upp på Granville Bridge, enbart för att få se lite Vancouver skyline i kvällssken. Storstäders ljus fascinerar mig alltid och vi blir ståendes här en bra stund bara för att titta. Det är knappt vi märker av brons tunga trafik och den totala bristen på tystnad. Det är sinnesro ändå på något sätt.
Det blir sedan en Uber tillbaka till vårt hus och jag kan lova er att vi somnar komplett ovaggade.

Pink Alley
Söndag. Vår andra dag och vi pyser in till downtown med buss. Billigt, enkelt och förhållandevis fort. Vi kliver av vid Emery Barnes Park, tar en kaffe i farten och rör oss sedan bort mot Waterfront och Vancouver Lookout.
Pink Alley fångar vår uppmärksamhet, en hundra meter lång gränd som 2016 blev objekt för en omfattande make-over. Resten är lite av historia och idag lockar den mängder av besökare som antingen bara vill köra en nice pose eller lira lite basket mot korgen som sitter upphängd här.
Vancouver Lookout
Det blir så klart en liten spontanare upp i Vancouver Lookout, då det faktiskt inte var planerat. Timmen här uppe känns som väl investerad tid. Jag menar, 360 grader Vancity. Tackar!
Vi hyr varsin cykel!
Utan att ha förhandsbokat knallar vi in på Spokes mittemot Waterfront och frågar efter varsin hyrcykel. Inga problem, det finns gott om cyklar och snart sitter hjälmarna på våra huvuden och vi rullar ut mot cykelvägarna längs Canada Place och Seawall Water Walk.
Seawall och sjöflygplatsen
Rakt utanför Spokes ligger Convention Centre och därifrån cyklar vi längs Seawall Water Walk och förbi sjöflygplatsen, varifrån man kan flyga både reguljärt ut i British Columbia eller ta en sightseeing över stan. Det står flera kärror inne och som den flightspotter jag nog kanske är så hinner jag bli lite lycklig när jag ser dem susa ut över Coal Harbour.




Stanley Park runt
Vi håller högervarv, det enda rätta eftersom cykelvägarna längs Seawall är enkelriktade. Sedan tar vi hela slingan runt vackra Stanley Park. Cyklar förbi Brockton Point Lighthouse och Girl in Wetsuit, passerar under mäktiga Lions Gate Bridge och den läckra Siwash Rock, där vi tar en paus bara för att ta in omgivningarna.
Downtown
Vid Second Beach Swimming Pool har vi gjort hela Stanley Park-varvet och cykelturen går vidare söderut längs English Bay och citys stränder. Från helt fullpackade cykelstråk är vi nu nästan själva.
Granville Island dyker upp igen medan vi passerar Burrard Street Bridge och Granville Bridge. BC Place och Rogers Arena, Vancouvers stora idrottsarenor, ligger i de sydöstra delarna av city och bara för att reka passar vi på att ta svängen förbi Pacific Central Station, där bussen till Seattle avgår i morgon.





En liten felcykling innan Gastown
En kort sväng tappar vi kompassen och råkar få riktning mot hamnkvarteren. Fel och fel. Efter en kalibrering av våra hjärnor och en snabbtitt på Google Maps är vi snart på rätt köl igen. Vi får syn på The Warehouse Studios, musikstudion grundad av Bryan Adams, och så givetvis ett av Vancouvers mest kända landmärken. Ett höghus? Ett berg? Nej och nej. En ångklocka.
Gastown och ångklockan
1977 byggde Raymond Saunders Gastowns ångklocka, mest för att dölja en ångventil från stans fjärrvärmesystem. Klockan ägs nu för tiden av staden och drivs av en kombination av ånga och elektricitet. Varje kvart visslar den Westminster Quarters och en gång i timmen släpper den ut en ångpuff. En rolig liten mackapär som samlar en stor samling turister. Och ja, det här är landmärket jag pratade om.
Gastown är annars Vancouvers ursprungliga bosättningsplats och idag den kanske mest ikoniska stadsdelen. Här snackar vi historisk charm, kullerstensgator och trendiga atmosfär där butiker, restauranger, konstgallerier och designstudios samsas med turism och kreativitet. Ja men livat är det och medan vi äter middag på en italienare pågår en dansklass på det lilla torget några meter bort.
Med återlämnade cyklar, middag i våra magar och en klocka som tickat iväg bestämmer vi oss för att ta bussen tillbaka ut till huset i West Side.




Packa & avresa
Efter tredje nattens sömn packar vi våra väskor och tar en förhandsbokad Uber in till Pacific Central Station. Där väntar vår buss som ska oss till Seattle. Efter att ha läst på lite av varje så tar vi ordentlig höjd med tiden och anländer två timmar innan avgång. Just in case of pappersjobb och köer. Det hade räckt med en halvtimme. Nåväl. Vi fyller i formuläret för gränspassagen till USA och när klockan passerat halv tolv rullar vi ut från Vancouver för den här gången.
Vancouver – perfekt utgångspunkt
Vi hade så klart kunnat lägga på ytterligare tre dagar (veckor, månader) i Vancouver men var sak har sin tid. Det ska ju finnas något kvar att upptäcka nästa gång också. Jag tänker nämligen att vi kommer tillbaka. Listan över saker att upptäcka i den här delen av Kanada, Nordamerika och världen är lång och vi har bara betat av en promille av en promille.
Med det sagt så är Vancouver en jäkligt bra utgångspunkt till västra Kanada men också ett besöksmål i sig. Det har ni sannerligen mitt ord på efter mitt tredje besök i stan, var så säkra.