Vi måste prata. Jag måste få skriva av mig. För jag tror att folk har fått skoskav. Eller något annat. Något trasigt måste det ju vara nu när folk drabbats av masshysterisk moralpanik och alla plötsligt ska hata på USA till höger och vänster. Sociala medier och internet har kokat över med kubikmeter av sånt som i verkligheten bara är missriktade, kortsiktiga och framförallt töntiga bojkotter.
Ja men hur fan hamnade vi här?
Kanske är jag lite färgad av resan nyligen, till Washington med mina föräldrar. En världsklassresa där vi fick upptäcka mängder av stans guldkorn. Det blev långa och många promenader i ett behagligt tempo längs The Mall, på Arlington, genom China Town och ett par timmar i Georgetown.
Samtidigt, nästan på minuten samtidigt, som vi spatserade utanför Vita Huset så pågick där inne ett spektakel av sällan skådat slag. Ni vet, det som i slutändan fick internets självgodhetsknarkande latteliberaler att i panik hoppa upp på sina allra högsta hästar och i full galopp rycka ut för att sprida sina åsikter om den nyinstallerade amerikanska administrationen. Sånt är viktigt. Man måste ta ställning. Visa var man står. Annars kan ju folk få för sig att man är motsatsen och herregud, det går ju verkligen inte.
Verkligen inte.
Fast nej, jag ändrar mig. Jag är nog inte färgad av DC-resan. Jag hade skrivit det här ändå. Man måste nämligen inte vara ett fan av den nya amerikanska politikens tvärgir för att tycka en skenbojkott är töntig, ogenomtänkt och kortsiktig. Det räcker faktiskt att stanna upp, tänka en gång extra och försöka fånga en gnutta sunt förnuft.
Om det nu av en händelse skulle råka flyga förbi något sånt.

Försöker man ens?
Ibland vet jag inte ens om folk försöker. Nej, nu har man gjort en googling och hittat ett gäng amerikanska företag. Så kör man. Ut med Netflix, sluta köp amerikanska viner. Svåra, tunga och livsavgörande beslut minsann.
Man. Gör. Skillnad. På. Riktigt.
Samtidigt fortsätter man använda sina mobiltelefoner. Utvecklade i USA, tillverkade i Kina. Man fortsätter posta inlägg om det på sociala medier, plattformar utvecklade och driftade på andra sidan Atlanten. Man googlar, tar Forden till jobbet, tränar i sina Nike-kläder, äter Kellog’s till frukost och borstar tänderna med Colgate. Listan är sjukt lång. Vi är så insyltade i amerikanska produkter, den amerikanska livsstilen, att våra verkligheter skulle stanna av fullständigt om vi verkligen bestämde oss för att göra en bojkott på riktigt.
Men riktigt så bekväm är man inte. Istället försöker man sig på de berömda lågt hängande frukterna. Jag menar, amerikanska viner och Netflix är väl två saker som jag tror att precis alla skulle kunna avvara om det krisade på riktigt. Genomtänkt bojkott? Inte så, eftersom en sån insats mest berör företagare inom den demokratiska väljargruppen. Firmor och organisationer som i vissa fall aktivt motarbetar republikanerna.
En helt motsatt effekt alltså.
Att resa till USA har för många också blivit helt otänkbart så länge den nuvarande administrationen styr och ställer. Men. När andra länder hamnat i skottluggen för sina tveksamma styren så har det hetat att ”man reser dit för det kuvade folkets skull, inte för diktaturen de lever under”. På så sätt har man till hundra procent kunnat rättfärdiga sina semesterresor till Dubai, Side, Phuket, Kinesiska muren, Maldiverna, Budapest och Egypten. Vad som då hände med solidariteten med de amerikaner som inte röstade republikanskt är ett ännu oskrivet kapitel.
Kärnan då?
Ja, det är ju så klart att bry sig. Fast inte bry sig på riktigt. Det viktiga är istället att man med sin privilegierade västerländska tapperhet hoppat upp på sin häst med orimlig mankelhöjd och gjort ett par symbolpolitiska ställningstaganden. Från sin amerikanska smartphone. På Facebook. Sedan är det fritt fram att med gott samvete boarda Boeing-kärran och flyga till Maldiverna.
Ha en fin resa. Och ta med skavsårsplåster (fast inte Compeed så klart).
PÅ TEMAT | Resfredag: Att välja bort resmål av olika anledningar
Haha, jag packar ALLTID med Compeed – fast visste inte förrän nu hur stor användning jag faktiskt kan ha av dem!? Gillar som alltid att läsa dina tankar, resonemang och analyser. Jag plitade nyss ner en egen variant på bloggen, om än inte lika underhållande.
Ha en fin vecka!!
Jag läste precis. Sansat och fint som vanligt. Och Compeed är ibland det bästa som hänt sen skivat bröd. Frågan är om det hjälper i just det här specifika fallet?
[…] Lästips (och diskussionsämne!) på liknande tema finns hos Daniel/Upplevelsebloggen: USA-bojkotten och det stora skoskavet […]
Som jag har väntat på detta inlägg som man ju ändå visste skulle komma! Smart och underhållande som alltid. Jag håller med till viss del, och då framför allt om det här otroligt enerverande fenomenet att om man INTE visar/gör/skriver om något, så betyder det att man gillar det. Vilket leder till laviner av rätt meningslöst innehåll drivet av flockmentalitet och inget annat.
Men jag tycker samtidigt att ditt resonemang är lite farligt, för du säger att det ska vara allt eller inget. I tex klimatsammanhang skulle det innebära att det är helt meningslöst att göra lite, tex cykla mycket mer, äta mindre kött och köpa mindre kläder, ifall man ändå tänkt flyga till Rom. Då kan det vara, liksom. Men så tycker inte jag att vi kan tänka. Det är väl nästan alltid bättre att göra lite än ingenting?
Nu är det här med USA en annan fråga. Ändrar en bojkott något? Det vet vi inte, varken du eller jag eller någon annan. Men om folk vill bojkotta så får de väl göra det? Själv har jag i många år varit en rätt vidrigt värderingsdriven konsument som ser mina inköp som ett lättillgängligt sätt att välja rätt (enligt mina mått mätt). Jag tror på många bäckar små och tycker att miniaktivism är otroligt fint. Sen behöver man inte basunera ut det på sociala medier och förvänta sig en gloria, det är en annan femma, där är vi helt överens!
Sen är det ju så att det jag älskar med sociala medier är när man får en inblick i någons tankar och liv. Jaha, hen gör så och tänker så, spännande. Men så fort ngn försöker säga till mig vad eller hur jag ska göra något, så blir jag skitsur. Och det gäller även här. Jag hör gärna hur folk tänker och vad de gör i allt detta med USA, men säg inte åt andra att de ska göra likadant. Det får vara upp till oss var och en. (Finns som alltid undantag här, men generellt).
Tja!
Tack Klara, klokt inspel och jag håller med dig på det stora hela. Helt världsfrånvänt att man hela tiden måste outa sin åsikt för att på något sätt bedyra sin oskuld till de motsatta åsikterna. Jag ställer frågan igen – hur hamnade vi här?
Jag tror dock att det uppstått en missuppfattning kring mitt huvudsakliga resonemang. Jag menar inte ”allt eller inget”. Jag tror absolut på idén att alla kan göra något, litet som pyttelitet eller stort. Det jag menar är att man, om man nu ska ingå en bojkott av något slag, kan göra en kort research. Vad vill man uppnå, vem vill man ”skada”, hur långt kan man tänka sig att gå och utifrån detta välja sätta sin plan i verket och då kanske faktiskt få en effekt på projektet. En sån research tar från tio minuter (om man frågar säg ChatGPT och gör efterföljande faktakoll) till timmar, beroende på vilken nivå man vill lägga sig på. Tio minuter blir nog en ganska oansenlig tidsinsats. Att bara svinga släggan mot random företag med amerikansk flagg bara för att det är just amerikanskt känns väldigt… ovärdigt.
I slutändan får folk göra som de vill. Givetvis. Men ställer man sig på barrikaderna så är man också måltavla för diskussion. Även jag så klart, med inlägg som det jag sket ut här ovan.
Jag kan till viss del hålla med dig, men jag skulle vilja vrida det till en annan vinkling.
Jag är inte beredd att sätta mig på en hög häst och lämna bort min iPhone, stänga av FB och Instagram osv, men jag skulle vilja arbeta för att köpa mera från Sverige och Europa framöver.
Sverige behöver öka sin egen försörjningsgrad, för att vi ska kunna klara oss bättre ifall det värsta skulle ske. Så att byta ut amerikansk CocaCola mot någon svensk motsvarighet vore bra för många arbetstillfällen i Sverige. Samma sak med väldigt mycket inom mat. Byta ut avokadon i guacamole mot svenska gröna ärtor är inte bara bra för svensk försörjningsgrad, utan för klimatet i flera steg. Vi är ett fantastiskt bra matland men våra bönder och tillverkare behöver att vi köper från dem istället för från andra sidan Atlanten (även österut såklart). Och så vidare.
Det är väl inget som görs över en natt men om man medvetet försöker köpa mera svenskt så vore det väldigt bra! För Sverige, för klimatet och för din egen plånbok.
Jag skrev ett eget inlägg för någon vecka sedan: https://www.mariasmat.nu/2025/03/01/varna-om-sverige-och-europa/
Instämmer helt med att börja satsa på lokalt istället för globalt. Även om jag smäller i mig bananer som en galning så är jag ganska ambivalent – varför ska jag frossa i sånt som fraktakts jorden runt när jag likaväl kan trycka något mer lokalt? Sverige har så galet mycket bra mat att erbjuda utan att behöva vara beroende av resten av världen. Kanske kommer vi till den insikten mer eller mindre frivilligt framöver?
Jag har läst detta flera gånger men förstår helt ärligt inte vad det är som är så upprörande. Att det vevas och höjs röster i social media kring administrationen, beteendet, handlingarna och ungefär allt som riskerar liv (ja direkt, hej medaid och usaid mm mm mm) och hela världsordningen och är ett hot mot världen som vi känner den med dess alliansier? Eller hur det görs, vilka aktioner var och en gör eller inte gör?
Det finns ju få rätt eller fel här, eller för lite eller tillräckligt mycket osv i oändlighet men det sista vi ska göra (är iallafall min övertygelse) är att vara tysta så länge vi har (den -borde vara – självklara) rätten att höja våra röster. Det har aldrig varit viktigare än nu.
Ps. Däremot anser jag också tydligt att en resa till ett land vars regim man inte stödjer inte betyder att man stödjer den, och inte heller anser jag att medborgare är ett likhetstecken med dess lands regim.
Klart vi ska höja våra röster. Klart att vi inte ska vara tysta. I min värld så ska man dock rikta sina insatser åt det hållet där mest skada kan åstadskommas (vilket väl får anses vara syftet med en bojkott). Just nu vevas det mot allt som är amerikanskt, för att det är amerikanskt. Man har gjort likhetstecken mellan administrationen, folket, företagen och kulturen. I mitt tycke ett ganska fattigt resonemang.
Jag håller med om att det inte är rimligt att straffa en befolkning för dess styre. Men oj vad personligt det har blivit för mig. Vilket egentligen är orimligt med tanke på att jag inte känner någon i det nya styret. Men alla timmar varje vecka senaste åren har skapat ett nästan personligt hat mot DT och hans gäng.
Men att bojkotta vissa märken kan faktiskt ha effekt. Tesla ;), tex. Det visar ändå att världen har tagit ställning. Bra tycker jag. Även om det kanske inte förändrar något just nu.
Annars, snyggt inlägg i vanlig ordning.
Hälsningar loyal Samsunganvändare :))
Det är precis det jag menar – en bojkott kan mycket väl ha bra effekt om den riktas åt rätt håll!
Samsung = Android = Google. Så kan vi väl inte ha det, h-e-r-r-e-g-u-d-! 😉
Hahaha… well, babysteps
Ja men någonstans ska man ju börja. Och som jag svarade på en tidigare kommentar så handlar det ju inte om allt eller inget.
Jag har gått med i ”bojkotta….” -gruppen. Jag har ju alltid varit av åsikten att man ska välja lokalproducerat även om detta ju inte har med det här att göra men nu har jag anledning att försöka sälja lokal Cola istället för coke. Precis lika som jag försöker sälja lokalproducerad öl på fat istället för Mythos som alla tror är grekisk (carlsberg har köpt upp)
Mycket klokt att gå på lokalproducerat och det finns ju mängder med vinster i det! Då behöver man inte ens ägna sig åt bojkotter utan bara göra enkla lokala val av produkter.
Det där med att bojkotta resmål är ju alltid en knepig fråga. Man bojkottar ett visst land med ett problem, men inte ett annat med ett annat problem osv. Vi bojkottar sällan länder, men däremot får jag erkänna att USA lockar ännu lite mindre precis just nu.
Varför kommer osuget nu? Jag tänker att det inte direkt är så att befolkningen har förändrats eller landet försämrats för oss som turister? Skillnaden mot säg i somras är gissningsvis obefintlig.
Ja, det är möjligt att det är helt ologiskt, men känslor är ju inte alltid logiska … Jag antar att det är kopplat till att jag ser Trump och Musk i tidningen varje morgon och att det skapar en diffus oro i magtrakten. Men som sagt, det handlar inte om någon genomtänlt bojkott med logiska argument, det är bara ”lockelsen” som har försvagats.
Nej, känslor är många gånger ologiska. 🙂
Jag kommer genomföra min resa till USA som planerat. För om jag ska välja resmål efter mina värderingar, vart ska gränsen gå?
Jag är emot slakt utan bedövning. Om man skulle fråga befolkningen i t.ex dom muslimska länder jag besökt vad dom anser om halalslakt hade säkert den absoluta majoriteten sagt att dom är för det. Om dom inte ska straffas för sina värderingar genom en bojkott, varför ska jag då straffa amerikanerna?
Tycker du resonerar klokt och det är precis vad jag också tänker kring ett resa runt i världen.
Älskar när du rantar så här. Alltid med en träffsäker poäng!
Tack Linda! Jag önskar att rantet inte behövdes. 😉