Vackra Andersjöåfallet och dess 303 trappsteg till lagunen

Fjällvärlden kryllar av vackra naturupplevelser. När många av dem dessutom ligger precis vid vägkanten så är det nästan ens plikt att stanna till, stanna upp och njuta. Precis så är det med Andersjöåfallet med ett hysteriskt vackert läge långt in i Härjedalen och inte jättelångt från norska gränsen. Sedan får vi väl tvista lite om det faktiskt stavas med ett eller två ”s”.

I början av juli hängde vi en helg i Funäsdalen. Först och främst för att fira in en 18-årsdag i en härlig fjällmiljö men också för att spana in vår lägenhet som just nu byggs. Vi håller som bäst på att bekanta oss med området inför inflyttningen och de här dagarna passade några enklare utflykter oss perfekt.

Det ligger alldeles vid vägen

Andersjöåfallet går att anpassa utifrån vad man klarar av, har tid med eller vad lusten säger. Antingen lägger man några timmar på att göra hela tur nummer 558. Då vandras det totalt 8,5 kilometer med en höjdstigning på 300 meter. Alternativt gör man bara själva vattenfallet och då behöver man inte gå mer än en halvkilometer på vältrampad stig…

…och 303 trappsteg.

Alla trappsteg kommer inte på samma gång. Emellanåt landar man på platåer där det finns både bänkar och trappor ner till vattnet, så att man nästan kan kyssa vattenfallet. Redan efter den första trappan har man en enastående vy över Rutfjället och Svansjökläppen och det är verkligen lönt att emellanåt vända sig om och bara blicka ut.

Härliga Härjedalsvyer och en lagun

Som sagt, ju fler trappsteg man tar desto härligare blir vyerna över Härjedalens vackra kalfjäll. Det går även att skymta sjön Malmagen en bit bort. När de 303 trappstegen är avklarade kommer vi upp till lagunen och de övre delarna av Andersjöåfallet.

Här börjar jag känna igen mig. Inte för att jag har varit här förut, för det här är första gången, utan mer för att jag scrollat Instagram lite för mycket. Lagunen är populär fotospott bland kallbadarna som gärna svalkar sig här. Och svalkande är det nog, för jag tänker att det är isande kallt fjällvatten oavsett tid på året.

Här uppe känner vi oss ganska nöjda. Badkläderna är strategiskt nog inte med. Det kryllar med mygg eftersom det just här står ganska stilla i de annars ganska sköna vindarna som omger oss den här dagen. Vi börjar därför vår ministrapats ner till bilen igen.

Hitta till Andersjöåfallet

Andersjöåfallet ligger i Tänndalen och det är 20 kilometer från Funäsdalen och bara en mil från norska gränsen. Det finns en parkering precis vid vägen med informationsskyltar och fikabord med vindskydd ett femtiotal meter in på leden. Trapporna är välordnade och lättvandrade men barnvagnar, rullstolar och dylikt kan bli stökigt om man vill ta sig uppåt.

HITTA HITGoogle Maps

Hur stavas egentligen Andersjöåfallet?

Jag har sett lite olika stavningar på det här vattenfallet. Andersjöåfallet säger de flesta skyltar, sajter och informationstexter. Tittar man däremot på Lantmäteriets karta så skriver de Anderssjöåfallet, alltså med två ”s”, vilket även Google försöker rätta mig till när jag söker på vattenfallet.

Well, eftersom skyltningen på plats och Funäsdalens egen information säger ”Andersjöåfallet” så håller jag mig därför till det.

Annat att göra i närheten

Tänndalen i sig är riktigt fint och det finns flera vandringsleder att ge sig ut på. Huvudorten i närheten är Funäsdalen och för den äventyrslystne går det att cykla mtb på Funäsdalsberget eller på någon av de andra slingorna som finns i och kring samhället. Vill man möta Härjedalens historia kan jag rekommendera Härjedalens fjällmuseum mitt i Funäsdalen.

Kan man ta sig några mil åt olika håll finns dels myskoxarna i Tännäs. Det här är inte ett showroom för de här gamla urtidsdjuren utan mer ett forskningscentrum som arbetar för att bevara och utveckla den befintliga stammen.

Sugen på en enkel dagstur till fjälls? Mittåkläppen ligger bortåt Ramundberget och går både att springa och vandra upp på. Utsikten på toppen är världsklass med Funäsdalsberget, Skarsfjället, Helags och flera andra toppar i Härjedalen och Jämtland.

Om man tar sig över till norska sidan ligger vackra Røros bara några mil bort. Stan är en klassisk gammal gruvby som idag är själva normen för hur en pittoresk stad ser ut. Här har också en del filminspelningar gjorts, såväl svenska (vinterscenerna av Pippi Långstrump) som norska (Home for Christmas med flera).

Andersjöåfallet är inte enbart en plats för sommarbesök. Här kan man isklättra på vintern, ett spännande avbrott om man ändå är i Tänndalen och åker skidor.

LÄS MER | Sommar på Funäsdalsberget – 11+ tips på aktiviteter

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.