Det här är mörk turism – 24 platser om katastrofer och död

Mörk turism lockar miljontals med besökare till mängder av platser runtom i världen. Börjar ni titta runt i era egna närområden så kan jag garantera att ni hittar platser ni knappt kände till eller tidigare ens betraktat som platser med mörk turism. Jag har flera platser i Jämtland som jag inte ens reflekterat över på det sättet tidigare men som jag nu ser med andra ögon på.

Häromsistens blev jag tipsad om ett radioinslag i SR P1 om det här med dark tourism då min resebloggarkollega Gunilla på 4000 mil var med i programmet. Hon har själv skrivit ett inlägg på temat och det fick mig att fundera på vilka platser kring mörk turism som jag själv besökt. Det verkar inte bättre än att jag är en riktigt morbidturist så i det här inlägget listar jag platser kring mörk turism som jag själv besökt plus en liten önskelista längst ner i inlägget.

Vad är mörk turism?

Kärt barn har många namn och mörk turism (på engelska dark tourism) benämns ibland även som morbidturism. Det handlar kort och gott om att resa till platser som en gång i tiden (eller i nutid till och med) varit scen för krig, katastrofer, kaos och död.

Varför reser jag till platser om mörk turism?

Det kanske verkar sjukt och obehagligt att resa till platser som de här. Det är det ju också. Egentligen. Som historiesuktande resenär tycker jag ändå att det är intressant att få en bild av både kända och mindre kända platser, få en djupare förståelse och lära mig ännu mer om något specifikt ämne som intresserar mig.

Det är ju inte så att man skrattar och lever runt när man besöker krigskyrkogårdar, gamla koncentrationsläger eller monument. Man tar in, läser på och försöker förstå hur vi trots allt elände fortfarande inte har lärt oss att krig och skit är dåligt.

Hur ser ni på fenomenet morbidturism och brukar ni själva besöka platser i den här genren när ni är ute och reser? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Mörk turism - Morbidturism - Dark tourism - Gasmask från Första Världskriget

Auschwitz, Polen

Kanske den mörkaste av alla mörka platser när det kommer till morbidturism. Ingen kan ha missat vad Auschwitz stod, och fortfarande står, för när det kommer till hur brutal, grym och hemsk människan kan vara. Besöket berörde hela vägen in i själen, samtidigt som det infann sig en känsla av ”svårt att ta in”. Jag menar. Försök själv att få in den ”rätta känslan” när du vallas runt i en stor grupp av turister en dag under blå himmel i slutet av april.

Berlin, Tyskland

Berlin känns nästan som en huvudstad när det kommer till mörk turism och det blir så klart svårt att sammanfatta Berlins alla platser i ett sånt här inlägg. Kort kan man säga att hela stan är som ett enda stort museum av mörker, präglat av krig och elände. Hitlers bunker? Den ligger idag under en parkeringsplats. Berlinmuren finns till viss del bevarad. Förintelsemonumentet är stort och mäktigt, beläget precis vid Brandenburger Tor. Antal upptäckter är oräkneligt (men Checkpoint Charliee kan dock med gott samvete undvikas, den är bara tramsig).

Örnnästet, Tyskland

Även om Kehlsteinhaus och Berghof i sig inte var krigskådeplats i form av blodiga slag under andra världskriget så var ”Örnnästet” i allra högsta grad inblandat. Det här var Hitlers residens och nazisternas regeringshögkvarter vid sidan om Berlin. Idag är den här bergstoppen och resterna Berghof en välbesökt plats långt ner i sydtyskland på gränsen till Österrike. Även om man knappt ens vill ge nazisterna luft att andas så hade de onekligen smak för vackra miljöer. Berchtesgaden är en av de vackraste platserna jag besökt – alla kategorier.

Flandern, Belgien

Stackars vackra Belgien har verkligen varit en utsatt plats när det kommer till krig, död och förstörelse. Första världskriget satte så klart djupa spår och idag är Flandern mer eller mindre ett enda stort öppet museum med gamla slagfält, begravningsplatser och monument. Själv har jag besökt Tyne Cot med dess 12.000 gravar, Menin Gate och In Flanders Fields Museum i Ieper, Memorial Museum Passchendaele 1917 och några ytterligare platser längs vägen. Det finns mycket mer än det här. Så mycket mer.

Bastogne, Belgien

Som om inte första världskriget vore nog så drog ju också andra världskriget in över Belgien. Ardenneroffensivens helvetesmånad, ett av det tyska krigsmaskineriets sista dödsryck, varade från 16 december 1944 till 25 januari 1945. Bastogne var en av de centrala platserna och krigades sönder och samman innan tyskarna tvingades till reträtt i mellandagarna 1944.

Strax utanför stan står Bastogne War Museum som skildrar misären och fasorna under den här svinkalla vintermånaden. Bara några kilometer bort ligger Bois Jacques-skogen, där man fortfarande kan se de ”foxholes” som amerikanska trupper grävde på sin väg mot staden Foy som tyskarna belägrat. Passa även på att stanna vid 101st Easy Company-Battle of the Bulge Memorial.

Sarajevo, Bosnien-Hercegovina

Många tänker nog på Sarajevo som den belägrade staden under 1990-talets krig på Balkan. Inte så konstigt. Ett krig i vår närtid och lämningarna därifrån är fortfarande många och synliga. Är ni i stan ska ni definitivt Gallery 11/07/95, en utställning om massakern i Srebrenica.

Vi måste också komma ihåg de berömda Skotten i Sarajevo vilket var en av flera utlösande faktorer till första världskriget. Skjutningen ägde rum vid norra änden av Latinska bron. I övrigt var staden förhållandevis förskonad från strider under de kommande åren men under andra världskriget ockuperades Sarajevo av tyskar och kroater.

Père-Lachaise, begravningsplats i Paris

Stans största kyrkogård invigdes 1804, då en bit utanför stan. Idag? Nästan mitt i smeten. Det här är ingen vanlig kyrkogård om man tänker på en svensk. Här är det merparten monument, vissa nästan i klass med mindre hus. Ett antal kända personer ligger begravda här, som Oscar Wilde, Jim Morrison, Victor Noir och Edith Piaf.

Vasa-museet, Stockholm

Även i Sverige har vi mörk turism på flera platser. Vasamuseet i Stockholm hör absolut dit och den utställningen ska man besöka om man aldrig varit där. Förutom att berätta hela historien om den här katastrofen så finns det även kvarlevor från icke överlevande att beskåda.

Olof Palmes mordplats, Stockholm

I Stockholm, korsningen Sveavägen-Tunnelgatan, ligger platsen där statsminister Olof Palme mördades i februari 1986.

Handöl & Karolinernas dödsmarsch, Jämtland

I västra jämtlandsfjällen ligger Handöl, vilket kanske inte är en plats man direkt förknippar med mörk turism utan snarare fjällvandring, fiske och friluftsliv. Men, här ramlade överlevande in efter det som idag kallas för Karolinernas dödsmarsch (Katastrofen på Öjfjället), där över fyratusen soldader frös ihjäl kring Snasahögarna och de svensk-norska fjällen på nyåret 1719.

Det finns både massgravar och monument i området, vilka enkelt kan besökas om man kör E14 förbi Duved (Åre) eller ska till Storulvån och fjällvandra.

National Mall, Washington DC

Hela National Mall, mitt i DC, är minnesplatser och monument från krig som amerikaner medverkat och stupat i. Och det har ju blivit ett gäng genom åren, minst sagt. Det tog oss ett par-tre timmar i två dagar att gå över området. Det är fint ordnat på äkta amerikanskt vis.

Arlington National Cemetery, Washington DC

USA:s mest betydelsefulla militärkyrkogård hyser idag drygt 400.000 gravar där merparten på ett eller annat sätt har anknytning till krig. Området är kanske mest känt som sista viloplats för John F Kennedy. Här finns även andra ”kändisar” begravda samt monument över katastrofer av olika slag. US Marine Corps War Memorial, Okände Soldatens Grav och Lockerbieattentatet är bara några av många.

Området ligger i stadsdelen Arlington väster om DC:s stadskärna och nås antingen till fots från National Mall eller med tunnelbanan.

Pentagon 9/11 Memorial, Washington DC

Vi stannar kvar i Washington DC. Bara ett (långt) stenkast från Arlingtons södra ände ligger Pentagon. Vid terrorattentaten 11 september 2001 var den här byggnaden ett av målen som träffades och 129 personer omkom när American Airlines Flight 77 kraschade in i byggnadens västra fasad. 189 personer omkom där 64 var ombord på planet och 125 på marken.

Strax utanför Pentagons skyddsstängsel finns en minnesplats ägnad åt attentatet med ett litet monument för varje offer. Hit tar man sig lättast med tunnelbana och det är bara en station från Arlington National Cemetery.

National September 11 Memorial & Museum, New York

11 september är kanske mest känt för attacken mot World Trade Center och tvillingtornen på Manhattan i New York. Kanske inte så konstigt när två av världens högsta byggnader inom loppet av ett par timmar gick från fullt fungerande arbetsplatser på över hundra våningar styck till ruiner, aska, kaos och död.

Här finns nu både minnesplatser och museum. Där tornen en gång stod är det två stora fontäner med namn på de som omkom i attackerna. I samma kvarter finns också ett museum som jag tycker är väl värt ett besök. Är man på plats ska man också ägna en timme eller två till att åka upp i det ”nya” World Trade Center, vilket i sig är en upplevelse.

Medieval Torture Museum, Chicago

Förmodligen inte det enda i sitt slag men om det är något museum som fått min mage att vända sig ut och in så är det Medieval Torture Museum i Chicago, som visar olika tortyr- och avrättningsmetoder som förekommit (och som, hemskt nog, fortfarande förekommer i vissa sjuka delar av världen). En timme tog det mig att gå runt här men jag förstår om man joggar igenom på betydligt kortare tid…

Alcatraz, San Francisco

Är det här världens mest berömda fängelse? Kanske. Det öppnade 1934, stängde 1963 och under de här åren försökte 36 fångar vid 14 tillfällen att rymma. Officiellt var det ingen som lyckades med bedriften. Idag är det ett museum och rekommendationen är att förhandsboka biljetter.

National Museum of the History of Ukraine

Det känns egentligen helt galet att skriva om ett krigsmuseum i Kiev när landet just nu är mitt i ett brinnande krig. Men museet finns och var först en utställning om Ukraina under andra världskriget men omfattar idag också händelser och berättelser från annekteringen av Krim och framåt.

Drottning Kristinas grav, Rom

Under Peterskyrkan i Rom finns det över 100 gravar där både påvar och kungligheter ligger, däribland vår egen Drottning Kristina. Hon abdikerade från den svenska tronen 1654 och flyttade till Rom där hon blev kvar till sin död 1689.

Mina egna inlägg om dark tourism

Morbidturism – min önskelista

Jag är så klart inte klar med mitt resande kring mörk turism. Det finns fortfarande flera platser som står högt upp på min att-resa-till-lista och rimligen också platser jag inte riktigt har koll på idag. I vilket fall, jag skickar med en liten önskelista här under.

  • Flygplansvraket på Ottfjället i Jämtland. SE-EKK ligger sedan haveriet den 16 december 1966 fortfarande kvar på Ottfjället i vad som verkar vara förvånansvärt bra skick. Två personer omkom i den här märkliga flygkraschen.
  • Västfrontens slagfält. Mitt besök i Flandern var bara ett skrap på ytan av alla slagfält, minnesplatser och museum kring The Great War. Marne, Verdun, Somme är tre slagfält som jag hoppas få besöka någon gång.
  • Normandie. En självklarhet om man har något intresse kring världskrigen. Området är stort och kräver nog sina dagar.
  • Pearl Harbour. Så nära, så långt bort. Om min resa inte avbokats på grund av världsläget för några år sedan hade det här varit med på listan här ovanför. Nu får Pearl Harbour stå kvar på önskelistan.
  • Hiroshima. Behöver egentligen ingen närmare förklaring. Japan är fortfarande obesökt av mig.
  • Okinawa. Solklart resmål efter att jag sett Hacksaw Ridge och vettigt att ta i samband med Hiroshima. Det finns fler öar i ”området” (Stilla Havet alltså) som jag vill besöka, främst med anknytning till andra världskriget.
  • Vietnam. Jag vet egentligen för lite om Vietnamkriget men att det finns utställningar (och tunnlar) att besöka är jag helt medveten om.
  • S-21 Tuol Sleng och Choeung Ek. Fängelse respektive det som är känt som ”Killing Fields” i Kambodja. Jag är idag inte särskilt påläst om Röda khmerernas regim i Kambodja 1975–1979 men det vill jag bli.
  • Havstein War Cemetery, Trondheim. Är ju så sett nästgårds från Östersund och med sina tretusen tyska soldatgravar verkar det vara en ganska omfattande plats.
  • Katakomber. Vi var nära men missade både Roms och Neapels katakomber, precis som de i Paris dit det var jättelånga köer när vi var där. Även Palermo har liknande system.

Vad tänker ni om mörk turism?

Vad tänker ni kring det här fenomenet med mörk turism? Är ni intresserade av morbidturism eller är det horribelt i sig att sådana här platser har blivit turistmagneter? Har ni besökt några och vilka platser står på er önskelista? Berätta gärna i kommentarsfältet här under. Vem vet, det kanske dyker upp fler tips som vi inte känner till?

4 KOMMENTARER

  1. Ja, jag är intresserad av mörk turism. Jag har varit på flera platser som du har varit på. Och av de du har på din önskelista har jag varit i Vietnam och katakomberna i Rom. Den plats jag skulle vilja besöka är Murambi Genocide Memorial i Rwanda.

  2. Vi kanske inte direkt planerar att besöka mörka platser utan hamnar där när vi ändå är i närheten. En sådan plats var i Frankrike, Den brända staden, Oradour-sur-glane. En by som tyskarna under andra världskriget utförde massaker på civilbefolkningen. Allt står som det gjorde när det inträffade, vi pratade inte ens när vi gick runt där. Det var som att lägga ett lock över platsen. Vilket det är på många av sådana platser som koncentrationslägren. Men av de platserna du nämner, var bland annat Örnnästet planerat.

    • Ja just det, Den brända staden och vad som hände där har jag hört talas om. Tack för påminnelsen! Och helt sant, det behövs ibland inte så många ord på de här platserna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.