Tvätta träningskläderna – 7 tips för fräscha kläder på gymmet

Det går tretton tips på ett dussin om hur man bäst ska tvätta träningskläder. Det kan vara allt från att spraya dem med ättika, använda rikligt med sköljmedel och att följa tvättråden som sitter på plaggen. Hemligheten till fräscha plagg träningspass efter träningspass är faktiskt mycket enklare än så och det handlar om något så enkelt som att…

…inte följa råden på plaggets tvättlapp.

Här under har ni mina sju bästa tips för skötsel av våra favoritkläder – de vi svettas i på gymmet, på löprundorna och i skidspåren!

Allra sist i inlägget ger jag er ett praktexempel på ett träningsplagg i bra kvalitet som fortfarande doftar fräscht, tvätt efter tvätt. Trots att plagget är tjugo år gammalt. Trots att det tvättats tusen och åter tusen gånger. Och trots att jag helt struntar i tvättlappens råd.

Tvätta träningskläder - så gör du

#1. Tvätta träningskläderna i 60°

Första, mest effektiva och användbara rådet är att köra funktionskläderna i 60°C. Ja, tvättlappen säger säkert trettio grader men strunta i den. Det är i 60 som magin händer och kläderna blir rena på riktigt, fria från svettlukt och annat oskönt. Har du köpt bra kvalitet så kommer kläderna att överleva.

#2. Tvätta träningskläderna efter varje pass

Har du kört ett riktigt hårt pass och svettats mycket? Tvätta kläderna! Det räcker inte att hänga upp dem på tork eftersom svetten fortfarande sitter i. Inte bara luktar de hemskt på nästa pass, funktionsmaterialet tappar även delar av sin nytta när ingrodd svett sitter kvar.

#3. Använd parfymfritt

Lika lite som man gillar att känna lukten av ingrodd svett, lika trist är det att möta personer som tvättat kläderna med hårt parfymerat tvättmedel. Ta en något mindre dos tvättmedel än vanligt och välj ett tvättmedel med lägre parfymhalt eller helt fritt från parfym. Tänk på att det kan finnas doftallergiker även på gymmet.

#4. Undvik sköljmedel

Sköljmedel ska undvikas. Ja men det ska i och för sig alltid undvikas, mest på grund av att det är en helt onödig produkt. Vad gäller tränings- och funktionskläder så täpper sköljmedlet igen porerna i plaggens material vilket på sikt kan försämra klädernas andningsförmåga. Den funktionen vill man ju bevara så långt som det bara går.

#5. Häng upp på tork

När träningskläderna är tvättade hänger jag alltid upp dem på tork. Jag torktumlar dem aldrig. Eftersom kläderna är tunna så torkar de på nolltid. Jag inbillar mig också att det sliter mindre på plaggen kontra att torktumla dem.

#6. Köp träningskläder med hög kvalitet

Ett kanske mer generellt tips för att handla mer hållbart. Köp riktiga kläder med bra kvalitet. Man tjänar som regel på det i längden. Ja jo, det lockar kanske att köpa en hundrakronors tröja på valfri sportbutik men vilken kvalitet får du och hur länge håller den? Jag har själv gjort misstaget men försöker i allra största mån köpa tröjor med högre kvalitet då jag är helt övertygad om att det lönar sig i längden. Skippa slit och släng – köp saker som håller!

#7. Köp tråkiga kläder

Tycka vad man vill om en grå garderob men är det något som alltid fungerar så är det de tråkiga färgerna som grått, svart och vitt. De skrikiga neonnyanserna har ju en tendens att ”gå ur tiden” och bli omoderna och då är det ju inte lika kul att använda dem. Med det sagt – köp kläder med lång tidshorisont!

Favoritplagget som är 20 år gammalt!

Så, hur var det nu då med mitt tjugo år gamla favoritplagg? Jo men det är en träningstisha från Nike, köpt i Turin sommaren 2004. Den är fortfarande min go-to-tröja både för träning och tävling och den känns nästan som ny varje gång jag drar den över huvudet. Trots att den enbart tvättats i 60° om och om igen.

Hur gör ni när ni ska tvätta träningskläderna och har ni fortfarande tjugo år gamla träningsplagg i garderoben?

Nike-tröjan 2004
Inköpsdagen.i juli 2004.
Guide - tvätta träningskläder
Bjäre Trail 2022.

1 KOMMENTAR

  1. Kloka råd grabben. Även marin är klassiskt 🙂
    Hur går det förresten med ditt knä?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.