Som jag sagt så många gånger tidigare så finns det mängder av varianter av löpning för att få ihop en runstreak. Det handlar inte enbart om att maxa en-två mils löpning per dag för då går man givetvis tillslut sönder. Nyckeln för egen del har varit variation och nu har jag hittat ytterligare ett roligt sätt för att springa – hittaut!
Efter att bara hört talas om orienteringsvarianten hittaut i förbifarten så anammade Maria det här förra sommaren. Inledningsvis kände jag mig tveksam till att ens räkna in det som löpning. Ja, jag vet. Korkad tanke och det räckte med en gång för att bli överbevisad. Efter att ha hittat första kontrollen insåg jag vilket briljant koncept som det faktiskt är.

5 fakta om Hittaut – så fungerar det
- Gratis friskvårdsaktivitet för alla åldrar.
- Hitta checkpoints med hjälp av karta eller mobilapp.
- Kontrollerna finns i stadsmiljöer, parker, bostadsområden och skogsområden.
- Körs under sommarhalvåret.
- Hittaut finns i ett 60-tal orter från Malmö till Luleå.
3 steg – kom igång med hittaut
- Registrera ett konto.
- Ladda hem appen, kör i mobilens webbläsare eller skriv ut papperskarta.
- Ge dig ut och leta!
Nu följer jag inte med Maria ut varje gång. De dagar jag behöver lite återhämtning i löpningen så är det dock ett perfekt tillfälle att få göra något annat än att bara dra ut och springa. Vi har som egen regel att jogga mellan kontrollerna och tar man ett tiotal checkpoints per tillfälle så skrapar man snart ihop flera kilometers jogg. Det här har gjort att jag upptäckt gator, kvarter och skogsområden på Frösön och i Östersund som jag aldrig tidigare satt min fot i, trots att jag bott här halva livet.
Vad är då hitta ut egentligen? Låt oss gå lite på djupet!
Vad är hittaut?
Det här är en friskvårdsaktivitet skapad av orienteringsentusiaster och som nu drivs av ideella föreningar runtom i landet. Det är helt gratis att vara med och på köpet får man upplevelser både i både stad och natur, beroende på var man bor och befinner sig. Det man letar efter är checkpoints som finns i fyra olika svårighetsnivåer.
Det här går att köra dygnet runt under hela sommarhalvåret så det finns vare sig tider eller annat att passa. Vill man inte springa går det alldeles utmärkt att cykla, gå eller till och med ta med barnvagnen till de kontroller som är markerade med ett hjul på kartan.
Hur fungerar hittaut?
Först av allt registrerar man ett konto och sedan är man redo att bege sig ut. Med hjälp av appen eller webbläsaren i mobilen kan man använda GPS:en och göra det hela lite enklare. Ärligt talat är det så vi kör när vi är ute, framförallt ute i skogen.
Själva kontrollerna är små skyltar, ibland på stolpar, där varje kontroll har en siffra och en-två bokstäver. Det är dessa bokstäver som man registrerar i appen och som verifierar att man har hittat rätt. På vissa går det också att scanna en QR-kod för att registrera kontrollen. När man tagit en kontroll är det bara att köra vidare på nästa. På kartan ser man vilka kontroller man redan har tagit.
Avstånden mellan kontrollerna varierar beroende på var man kör. I Östersund kan ett område på några få kvadratkilometer innehålla 15-20 kontroller medan det i Stockholm är betydligt längre avstånd mellan dem. Till exempel.


Var finns hittaut?
Hittaut finns på mängder av platser runtom i landet. Vi har, av naturliga skäl, mest kört i och kring Östersund och på Frösön och jag har tagit några i Stockholm. Vi skulle utan problem kunna köra även i Åre och Vålådalen, det är inte många mil bort. Längst norrut är Luleå och Skellefteå och i söder är det ett 60-tal platser från Malmö, Kalmar och Stockholm till Molkom, Hedemora och Sala.
Hittaut i Östersund
I och kring Östersund är kontrollerna utplacerade i centrala stan, Odensala, ÖSK-området, Torvalla och Brunflo. På Frösön finns de kring skidspåret på Frösöberget, vid Öneberget och ner mot Bynäset ute vid gamla F4. Kan man ta sig ännu längre utanför stan så finns de även på Andersön, Rödön, Krokom och Lit.
Perfekt semesteraktivitet på annan ort
Det här är ju inte bara något som man kan ägna sig åt på hemmaplan. Hittaut fungerar precis lika bra om man är på annan ort som på jobbresan eller eller sommarsemestern. Jag har själv tagit några kontroller i Stockholm, när jag ändå varit ute och joggat runt på Gärdet och Djurgårdens lummiga skogar. Det är ju supernice att upptäcka platser från en annan synvinkel och som man normalt sett kanske inte hade en tanke på att ta sig till annars.
Med allt det här sagt – en genialisk idé och ett enkelt sätt för att ta sig ut i naturen. Gratis friskvård av den här typen säger man väl inte heller nej till. Hur är läget hos er, har ni testat hittaut?
LÄS MER | Orienteringsförbundets sajt

[…] LÄS MER | Så fungerar hittaut […]